Therápia segítő program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A krónikus parotitis sebészi kezelése
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
Vigyázz a szívedre!.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A szív betegségei.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Stroke.
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
Műtétre kandidált betegeknél
EAAD Szolnokon Dr. Bagi Mária.
Radiológiai és UH diagnosztikai Osztály
Amit az allergiáról tudni kell, megelőzés, gondozás, szűrés
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A MEDICSPHERE PROJEKT KÖVETKEZTETÉSEI DR. SOLT KATALIN TÁMOP A-11/1/KONV
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Egészségesek a roma nők?
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Szív- és érrendszeri betegségek Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan - A fejlett.
A fogamzásgátló tabletták nem védenek meg a nemi betegségektől! (folytatás) Az európai nők többsége szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használ,
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Off-label terápia a családorvos szemszögéből Dr. Ádám Ágnes 2009.október 29.
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
A helyettes szülői ellátás működése
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
A krónikus beteg hányattatásai
Therápia segítő program
A Csurgói Egészségügyi Centrum első éve a betegellátásban
A gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségei 2018
Előadás másolata:

Therápia segítő program Az orvos-beteg együttműködés optimalizálása Tomajmonostora önkormányzat EFI TÁMOP 6.1.2

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek A leggyakoribb halálokok: A szív-és érendszeri betegségek betegségek A szívinfarktus A szívelégtelenség A cardiomyopathia Az agyi infarktus Az agyvérzés Az érszűkület és a végtagok elvesztése (amputatio)

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek A keringési halálhoz vezető főbb betegségek és okok A cukorbetegség A magas vérzsírszint (hyperlipidaemia) A magas vérnyomás betegség A dohányzás A mozgásszegény életmód A stressz

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek További gyakori halálokok: Daganatos betegségek ( tüdő, emlő, prosztata, nőgyógyászati, emésztőrendszeri, bőr, egyéb tumorok) A tüdőbetegségek Az öngyilkosság, A pszichiatriai kórállapotok-a gyilkosság Alkoholizmus Drog függőség

Az Észak-Alföld Régió főbb halálokai és az ezekhez vezető betegségek, okok A Hepatitis A COPD A depresszió A neurozis A pszichozis A dohányzás A túlzott fogamzásgátló használat (?) Az alkoholizmus A drogfüggőség A szexualis szabadosság (a vérbaj és gonorrhoea valamint hepatitis C térhódítása Tiszaburán)

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása 1) felkészülés: Gondoljuk végig: Miért megyünk orvoshoz? Mi a panaszunk? (írjuk le mit, hol, mikor, mennyire érzünk és hogy mitől múlik el. Mennyi ideig tart?) Mit szeretnénk az orvostól? Volt-e korábban hasionló panaszunk? Milyen betegségeink voltak? Milyen gyógyszert szedünk?

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása Ha nem tudjuk megjegyezni, írjuk össze Az összes egészségügyi dokumentációt, időrendben lefűzve, minden orvosi vizsgálatra vigyük el, és ha az orvos átnézte kérjük vissza! A gyógyszerek dobozát, vagy a doboz kivágott fedőlapját vigyük el, ne a benne lévő papírt.

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása A beutalási rend Hova kell beutaló, és hova mehetek beutaló nélkül? (lásd a kiosztott tájékoztatót) Mi a teendő laborvizsgálat előtt? A cukorbeteg, ha éhgyomorra marad cukor gyógyszerét és inzulinját aznap reggel ne használja!!!! Mi a teendő hasi és nyaki ultrahang előtt? (hasi UH előtt sem enni sem inni sem gyógyszert bevenni nem szabad!) Mi teendő CT és MRI előtt? Mi a teendő endoszkópos vizsgálatok előtt?

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása A gyógyszerekről: hogyan értelmezzük a beteg tájékoztatót? Mik a generikus gyógyszerek? A gyógyszerek hatóanyagának a nevét is el kell ezentúl olvasni! Hogyan készítsük össze a napi gyógyszert? Hogyan készítsük össze a heti gyógyszert? Mi a mellékhatás és az allergia közötti különbség? Mi a teendő gyógyszer mellékhatás, gyógyszerallergia esetén?

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása Teendők kórházba vonulás esetén. Mit vigyünk és mit hagyjunk otthon? Hogyan használjuk a kórházban otthoni gyógyszereinket? Teendők műtét előtt és műtét után. Mire ügyeljünk a hazabocsájtáskor? Zárójelentés, gyógyszerjavaslat, recept. Az optimális kommunikáció: egyszerű, egyenes, világos beszéd.

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása A hozott írott anyagok megismertetése A kistérségben működő alap, és szakellátók, működési rendje. Kihez fordulhat településükön. Baj esetén: A Mentőszolgálattal összevont ügyelet működik: csak a 104-et kell hívni Bemutatkozás, honnan telefonálok (utca házszám) ki van bajban, mi történt, eszméletén van-e a beteg, jelentős vérzés van-e, életjelenségeket mutat-e?

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása Alkoholizmus, drogfüggő esetén kihez fordulhatok? Kiosztott anyagot nézze meg. Családi krízis esetén kihez fordulhatok? A kiosztott anyag második oldalát nézze meg. Szociális krízis esetén kihez fordulhatok Az önkormányzat szociális irodájához, vagy gondozási központjához

Az orvos-beteg információcsere optimalizálása A gyógyítás hatékonysága azon múlik, hogy az orvos és betege megértik-e egymás szavát. Ezért ha valamit nem értünk kélrdezzünk vissza!

Köszönöm a figyelmet ! Dr. Beranek László főorvos