BRUCELLA NEMZETTSÉG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Mi az a mikroorganizmus?
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Mik azok a mikrobák?.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Nemi úton terjedő betegségek
Rheumatoid arthritis.
III. Divízió: Tenericutes
Jellemezze a nyúlós költésrothadást!
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A kutya gyakoribb betegségei
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Immunrendszer Betegségei.
BRUCELLA NEMZETTSÉG.
Élelmiszermikrobiológia
LISTERIA NEMZETSÉG Jelenleg 7 fajt különböztetnek meg:
Listeria monocytogenes
A baktériumok törzse.
A vírusok törzse.
A baktériumok.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
Spórátlan, aerob baktériumok
SPIROCHAETALES REND
Spórátlan, fakultatív anaerob, aerotoleráns anaerob baktériumok
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
szexuális úton történő átvitel
Hitek és tévhitek az influenzáról
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az App jelentősége ma Dr. Sárközi Rita SZIE-ÁOTK, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék Budapest, november 22.
Vírusok.
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Ebola [Ebola vérzéses láz]. Előfordulása Általános tudnivalók  1976  Yumbuku, Kongó  90%  Gyümölcsevő denevér  Nincs ellenszer.
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
A mezei és üregi nyúl betegségei
Baromfipestis New Castle Disease.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
HÁZIÁLLATOK TUBERCULOSISÁNAK HÁZIÁLLATOK TUBERCULOSISÁNAK EPIDEMIOLOGIÁJA EPIDEMIOLOGIÁJA SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁOTK SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁOTK JÁRVÁNYTANI.
Rövid ismertetés a kéknyelv betegséggel kapcsolatban (a vadállomány vonatkozásában) április 5. A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális.
4. lecke Nem sejtes rendszerek Vírusok, viroidok és a prionok.
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
STAPHYLOCOCCOSISOK. Staphylococcusok okozta betegségek Morel betegség A nyulak S. aureus okozta bronchopneumoniája A baromfi staphylococcosisai A sertés.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Baktériumok.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
CAMPYLOBACTER campylo= görbe pálca poláris csilló
A prokarióták.
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
CLOSTRIDIUMOK OKOZTA BETEGSÉGEK
22. lecke A szénhidrátok.
T: Fonálférgek.
RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN.
Gennykeltő baktériumok
A VADHÚS FELDOLGOZÁSA.
Mikroelemek.
Alapfogalmak ételfertőzések, ételmérgezések témakörben
SPIROCHAETALES REND
Különböző spéci mikroszkópok és festési eljárások
Takarmányok zsírtartalma
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

BRUCELLA NEMZETTSÉG

BRUCELLA NEMZETSÉG Előfordulás: - obligát parazita  fertőzött szervezetben - Magyarország brucellózistól mentes Morfológia: - 0,5-2 m coccoid pálcika - csilló, burok, spóra nincs Festődés: - Gram- - Köster-féle differenciáló festés (viszonylagos savállóság) - összetett festési eljárás (fukszin, metilénkék) - brucellák pirosak, minden más kék - fagocitáló sejtekben intracellulárisan találhatók Tenyésztés: - igényes: - CO2, Glükóz, B-vitaminok: tiamin, nikotinsavamid, pantoténsav, biotin (élesztőkivonat), vér - Topt= 37 ºC - szelektív tenyésztés: polimixin, bacitracin, klórhexidin, etilviola

BRUCELLA NEMZETSÉG Biokémia: - obligát aerob, kataláz+, oxidáz+ (kiv. Br. neotomae, Br. ovis) - nitrátredukció Antigénszerkezet: - szoros antigénrokonságban egymással és a francisellákkal Ellenállóképesség: - közepes Patogenitás: - obligát patogén

BRUCELLA FAJOK ÉS GAZDÁIK KÖZTI KAPCSOLAT Szájon át, bőrseben keresztül és nemi érintkezés útján ov—kecske, bos-szarvasmarha, cap-juh fertőződés: p.o., p.c., genitálisan - vérfertőzés, gyulladásos elhalásos gócok - placentitis, foetopatogen hatás  utolsó harmadban vetélés - hím állatokban heregyulladás - Sertésekben - csigolyatályog  keresztbénulás

BRUCELLA NEMZETSÉG Húshigiéniai szempontok: - kiegészítő bakteriológiai vizsgálat  vérfertőzés gyanúja, gyulladásos-elhalásos gócok Elbírálás: 1. Fogyasztásra alkalmatlan - vérfertőzés - Br. melitensis - mezei nyúl 2. Fogyasztásra feltételesen alkalmas - kiv. elváltozott szervek, tőgy, here

BRUCELLA NEMZETSÉG Tejhigiéniai szempontok: - nem vemhes méh esetében a tőgy és a tőgy feletti nyirokcsomókban vannak - tejjel ürül, de érzékszervi elváltozást nem okoz - szárazonálláskor feldúsul - tejben 8-10 napig túlél  fertőzési forrás lehet - savanyodáskor 1-2 nap alatt elpusztul Elbírálás: - beteg és betegségre gyanús állat teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan - fertőzött és fertőzésre gyanús állat teje hőkezelés után feldolgozható Közegészségügyi szempontok: - zoonózis (Br. melitensis, Br. abortus, Br. suis, Br. canis) - Máltai láz, Bang- kór - intermittáló láz - csigolyacsont-, izület- és ínhüvely-gyulladás - szem- és agyvelőgyulladás - here- és mellékhere-gyulladás Brucellózisban beteg az az állat, a) amelyen a betegség tünetei kifejezetten mutatkoznak, és amelynek szerveiben, vagy a magzatban és annak burkain a brucellózisra jellemző kórbonctani elváltozások állapíthatók meg, vagy b) amelynek váladékaiból, illetve a magzatburkából és/vagy magzatának szerveiből a brucella baktériumokat kimutatták. (2) Brucellózisban betegnek kell tekinteni azt a betegségre gyanús állatot is, amelyen az elvégzett immundiagnosztikai vagy bakteriológiai vizsgálat pozitív eredményre vezetett. (3) Betegségre gyanús az az állat, a) amelyen a betegség tünetei mutatkoznak, és a kiegészítő vizsgálatokkal a betegség brucellás eredetét még nem zárták ki; b) amely a betegség egyes tüneteit mutatja ugyan, de a testváladékaiban, a magzatburkon és a magzatban a brucellózisra jellemző elváltozásokat határozottan megállapítani és a kórokozóját kimutatni nem lehet. (4) Brucellózissal fertőzött az az állat, amelyen a betegségre gyanút keltő tünetek nem mutatkoznak, de az immundiagnosztikai (vér-, tej-, ondó-) vizsgálatok valamelyike pozitív eredményre vezetett. (5) Brucellózis fertőzöttségére gyanús - az esetleg elvégzett immundiagnosztikai vizsgálat negatív eredményére való tekintet nélkül - az az állat, a) amelyet brucellózisban beteg, betegégre gyanús vagy fertőzött állattal együtt tartottak, b) amely brucellózissal fertőzött vagy brucellózis szempontjából ismeretlen állományból származik. (6) Brucellózistól mentes az az állat, amely a betegségtől mentes állományból származik, ilyen környezetben nevelték fel, és ellése vagy a tenyészérettség elérése utáni immundiagnosztikai vizsgálatai is negatív eredményre vezettek. (7) Brucellózistól mentesnek kell tekinteni, azt a brucellózistól mentes kislétszámú állományból legkésőbb harminc napos koráig felvásárolt nőivarú szarvasmarhát is, amely a gyüjtő-telepen tenyészérett korában végzett vizsgálat alkalmával, valamennyi társával együtt negatív vérvizsgálati eredményt adott. brucellózis (brucellosis) hevenyen induló, hullámzó lefolyású, kezdetben tífuszhoz hasonló brucellafertőzés Brugsch-szindróma az agyfüggelék elülső lebenyének megváltozott működése következtében jelentkező acromicria (kéz vagy láb abnormális kicsinysége) és endokrin zavarok

VIBRIO ÉS CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG SPIRILLACEAE CSALÁD VIBRIO ÉS CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG

VIBRIO NEMZETSÉG Előfordulás: - vizek, szennyvizek - vízi állatok bélcsatornája Morfológia: - 1-5 m vessző alakú pálcika - összetapadva S-alak - monotrich, egyetlen poláris csillójukkal élénken mozognak, amire a nemzettség neve is utal. Festődés: - Gram- Tenyésztés: - igénytelen - pHopt= 8,5, halofil  szelektív tenyésztés

VIBRIO NEMZETSÉG Biokémia: - aerob/fakultatív anaerob - fermentatív szénhidrátbontás - nitrátredukció - proteolízis - V. cholerae - enterotoxinok Antigénszerkezet: - O- és H-antigének - O-antigének alapján szerocsoportok Ellenállóképesség: - gyenge, savas pH-ra igen érzékeny Patogenitás: - V. comma (cholerae) - kolera - ember - V. metchnikovii - gyomor- és bélgyulladás – ember, madár - V. parahaemolyticus - ételmérgezés Húshigiéniai szempontok: fertőzés forrása: sózott nyers tengeri állat, (Japánban izolálták először) régebben a fertőzött víz Diarrhea, abdominal cramps, nausea, vomiting, headache, fever, and chills may be associated with infections caused by this organism. The illness is usually mild or moderate, although some cases may require hospitalization. The median duration of the illness is 2.5 days. The incubation period is 4-96 hours after the ingestion of the organism, with a mean of 15 hours. Disease is caused when the organism attaches itself to an individuals' small intestine and excretes an as yet unidentified toxin. Infective dose -- A total dose of greater than one million organisms may cause disease; this dose may be markedly lowered by coincident consumption of antacids (or presumably by food with buffering capability).

Egyéb Vibrio fajok A V. parahaemolyticus mellett az alábbi betegséget okozó Vibrio fajok találhatók az élelmiszerekben : Vibrio alginolyticus Vibrio furnissii Vibrio carchariae Vibrio hollisae Vibrio cincinnatiensis Vibrio metschnikovii Vibrio damsela Vibrio mimicus Vibrio fluvialis

CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG Előfordulás: - nemi utak és bél nyálkahártya - élelmiszerek: hús, tej, tejtermékek Morfológia: - 2-5 m S-alakú pálcika  spirális fonalak - monotrich  élénk mozgás Festődés: - Gram- Tenyésztés: - szerves savakat igényel  véresagaron - szelektív: novobiocin, bacitracin, polimixin, trimetoprim - termofil

CAMPYLOBACTER NEMZETSÉG Biokémia: - mikroaerofil (6% O2, 10% CO2, 84% N2) - szénhidrátokat nem bontja - kataláz+/- (patogenitástól függően) Antigénszerkezet: - O- és H-antigének Ellenállóképesség: - gyenge, beszáradva, vagy hőkezelés hatására igen gyorsan elpusztulnak Patogenitás: - C. fetus ssp. fetus - Ember – enteritis (bélgyulladás), endocarditis (szívbelhártyagyulladás), vérfertőzés - Juh, szarvasmarha - vetélés - C. fetus ssp. jejuni - epifitaként él a béltraktusban - gyomor- és bélgyulladást (emberben és húsevőkben), vetélést (Ru), májgyulladást (bfi) Közegészségügyi szempontok: - ételmérgezés (fertőzött baromfihús, nyerstej)

CAMPYLOBACTER JEJUNI Az Egyesült Államokban a C. jejuni a legáltalánosabb okozója a hasmenésnek, Európában a betegségek 1%-ért felelős. A baktérium általában macskák, kutyák, baromfi, marha, sertés, rágcsálók, majmok, vadon élő madarak és néha emberek belében található. A baktérium a széklettel és ürülékkel kerül a környezetbe, és a nem klórozott vizekben, folyókban és tavakban is megtalálható.

CAMPYLOBACTER JEJUNI A C. jejuni jelen lehet az állati vagy emberi szer-vezetben anélkül, hogy megbetegedést váltana ki. A Campylobacter az állatokban, általában mint élősködő fordul elő, de időnként, különösen a fiatal állatok (borjú, bárány, kutya, macska) megbetegedését okozza. A baktérium állatról emberre történő átvitelében a legnagyobb veszélyt, a közvetlen állatokkal kapcsolatban lévő, vagy állati eredetű termékekkel foglalkozó emberek, vagy gazdák jelentik.

CAMPYLOBACTER JEJUNI A Campylobacter-ek frissen vágott marháról, juhról és sertésről izolálható. A fogyasztók körében a fertőzés legfőbb forrása a nyers baromfi. A kereskedelemben a nyers baromfi 20- 100% szennyezett C. jejuni-val. A fertőzéseket a nem megfelelően hőkezelt baromfi, különösen a grillezett termékek fogyasztása okozza. A tej sporadikus eseteket, de nagyobb járványokat is okozhat. A fertőzés emberre történő átvitelében a nyers hús által történő keresztszennyeződés játszik kiemelkedő szerepet, amikor más élelmiszerek szennyeződnek a konyhában.

A CAMPYLOBACTER JEJUNI GÁTLÁSA A C. jejuni érzékeny a beszáradással, a magas oxigén tartalommal és a kis pH-val szemben. A mikroorganizmus nem tud szaporodni: 25 C alatt, 5,5 pH-érték alatt. A C. jejuni is érzékeny a hőkezeléssel szemben: a tizedre csökkenési idő: 1 perc 55 C-on, a z-érték: kb. 5 C. Nem képes túlélésre a megfelelő főzési hőmérsékleten készült élelmiszerekben. Érzékeny a gamma sugárzással szemben is (1 kGy).

A CAMPYLOBACTER JEJUNI GÁTLÁSA A CDC (Center for Disease Control) jelentése szerint a legjobb megelőző módszer az ésszerű fogyasztói elővigyázatosság. A tej általános pasztőrözése és a víz megfelelő kezelése 80%-ban megelőzheti a Campylobacter okozta fertőzések kialakulását az Egyesült Államokban. A jelentés arra is kitért, hogy a konyhai műveletek során a szárnyasok megfelelőbb kezelése csökkenti a megbetegedések számát.

SPIROCHAETALES REND

SPIROCHAETÁK Morfológia: - hosszú, spirális képletek - rétegei kívülről befelé: - elasztikus lipoproteid membrán - típusspecifikus lipoproteid antigének - axiális fibrillumok (protein tengelyfonalak) - sejten túlnyúlhatnak - alak, dugóhúzószerű mozgás - mukopeptid réteg - sejtmembrán - citoplazma - Borrelia, Treponema - tág csavarulatok - mindkét végük hegyes - Leptospira - szűk csavarulatok - egyik vagy mindkét végük horogszerűen görbült Festődés: - Gram- Tenyésztés: - nehézkes

Borrelia anserina Morfológia: - 6-30 m hosszú spirohaeta, csavarulatai tágak, végei hegyesek Festődés: - karbolvizes fukszinnal, jól festődik Giemsa szerint Tenyésztés: - kísérleti állatoltás (tyúk) - embrionált tojásoltás Ellenállóképesség: - csekély Patogenitás: - baromfiborreliosis - vektor: kullancsfélék Húshigiéniai szempontok: - gyakori a tetemes lesoványodás  alkalmatlan - lép, máj megnagyobbodott, elhalásos gócok Elbírálás: az elváltozott szervek kobzása után fogyasztásra feltételesen alkalmas

LEPTOSPIRA NEMZETSÉG Morfológia: - 6-20 m spirohaeták, szűk csavarulatok, egyik vagy mindkét végük horogszerűen görbült Festődés: - Vágó-féle festés - szövetekben Levaditi-féle ezüstimpregnáció Tenyésztés: - Korthof-féle táptalaj: 8-10 % steril nyúlsavó, pepton, - 30 oC, 1 hét - embrionált tyúktojás oltása Biokémia: - aerob - cukrokat nem bontják - E-forrás: hosszú C-láncú telítetlen zsírsavak - lipáz+/-, hemolizin+/- Ellenállóképesség: - kicsi

LEPTOSPIRÁK CSOPORTOSÍTÁSA Patogenitás: - L. biflexa - szaprofita - L. interrogans - patogén (szerotípusait ld. táblázatban) - zoonózis (láz, sárgaság, vese- és agyhártyagyulladás Húshigiéniai szempontok: sárgaság, szag- és ízrendellenesség (főzőpróba) Elbírálás: - fogyasztásra feltételesen alkalmas - az érzékszervi elváltozások figyelembevétele

MYCOPLASMATALES REND

MYCOPLASMA NEMZETSÉG Előfordulás: - légző- és nemi szervek nyálkahártyáin Morfológia: - sejtfal hiányzik - sejttestet háromrétegű membrán veszi körül  alakjuk igen változatos - 0,1-0,25 m, gyakran elágazó fonalakat alkotnak Festődés: - Gram-festéssel nem tüntethetők fel - Giemsa-festés Tenyésztés: - igényes: vérsavó, élesztőkivonat, DNS - 37 oC, 2-10 nap - telep: apró, tükörtojás-alakú, centrális része belenő a táptalajba - szelektív: penicillin, tallium-acetát

MYCOPLASMA NEMZETSÉG Biokémia: - aerob/fakultatív anaerob - koleszterin-igény (vérsavó) - fermentatív szénhidrátbontás Ellenállóképesség: - igen kicsi - penicillin-rezisztencia Patogenitás:

MYCOPLASMA NEMZETSÉG Húshigiéniai szempontok: - az elbírálás az elváltozások kiterjedésétől függ Elbírálás: - nagyfokú - fogyasztásra alkalmatlan - kisfokú - elváltozott részek kobzása után fogyasztásra feltétel nélkül alkalmas

RICKETTSIALES REND

RICKETTSIALES REND Morfológia: - 0,5-1 m coccoid pálcika Festődés: - Gram szerint nem festhető mikroorganizmusok Tenyésztés: - kizárólag élő sejtben (szövettenyészet, kísérleti állatoltás, embrionált tojásoltás) Ellenállóképesség: - élő szervezeten kívül igen gyorsan elpusztul

COXIELLA NEMZETSÉG Coxiella burnetii Előfordulás: - obligát sejtparaziták - ízeltlábú vektorok Morfológia: - 0,5 m coccoid pálcika Festődés: - Gram szerint nem festődnek Tenyésztés: - embrionált tojás - chorioallantois membránon vagy szikzsákban Biokémia: - korlátozott, jórészt a gazdasejttől függő Antigénszerkezet: - hőstabil poliszacharid-fehérje antigén - hőérzékeny fehérje-antigén Ellenállóképesség: - a többi rickettsiához képest igen jó, A beszáradást jól tűri, 60 ºC-on csak egy óra után pusztul el.

Coxiella burnetii Patogenitás: - Q-láz – kérődző és ember (zoonózis) - fertőzés forrása: - kullancs - fertőzött por belélegzése - fertőzött élelmiszer Húshigiéniai szempontok: - lépduzzanat, méh- és tüdőgyulladás Elbírálás: - az elváltozott szervek kobzása után az állati test fogyasztásra feltételesen alkalmas

CHLAMYDIA NEMZETSÉG Chlamydia psittaci  - régebben vírusoknak tekintették, de - DNS-t és RNS-t is tartalmaznak - sejtfaluk van - hasadással osztódnak - anyagcsere szolgálatában álló enzimekkel rendelkeznek - antibiotikumokra érzékenyek  Előfordulás: - obligát sejtparaziták - madarak és emlősök bélcsatornájában Morfológia: - 0,2-0,4 m coccoid pálcikák - sejtben citoplazma-zárványok Festődés: - Gram szerint nem festődik - Stamp-féle festés - malachitzölddel kontrasztfestett fukszinfestés  chlamydiák pirosak, sejtes elemek zöldek - IF

Tenyésztés: - kizárólag élő sejtben (szövettenyészet, kísérleti állatoltás, embrionált tojásoltás) Biokémia: - fermentatív glükóz-bontás Ellenállóképesség: - igen érzékeny Patogenitás: - ornitosis, papagájkór, psittacosis - szarvasmarha: - tüdő-, bél-, agyvelő-, tőgygyulladás - Juh - tőgygyulladás, vetélés - papagáj, liba, kacsa, pulyka, galamb, Ho - vérfertőzés, bronchopneumonia Húshigiéniai szempontok: - ember vágáskor inhaláció útján fertőződhet Elbírálás: - fogyasztásra alkalmatlan Tejhigiéniai szempontok: - tőgygyulladást okozhat - tőgybeteg tehén teje fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan