Robottanár fejlesztése és alkalmazása a geometria-oktatásban avagy, a black-box gondolkodásmód támogatása Pitlik Marcell A Tudományos Diákkörök XVII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A háromszög elemi geometriája és a terület
Advertisements

Szemelvények az A-MET Egyesület tavalyi hazai viharkár-vadászataiból
IT-DEV-CON – IT-DEV-CON Kollár László Fejlesztési platform üzletág igazgató - Microsoft.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Pincehely Lakhely, általános iskola Ozora.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Albert Einstein idézetek.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Albert Einstein idézetek.
Fejlesztési koncepció
Pitlik, SZIE , IIR Gazdaságpolitikai előrejelzések adatbányászat segítségével IIRIIR szakkonferencia a felsővezetés számára: Adatbányászat & tudásfeltárás.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Bázisérték, monitoring avagy szemléletváltás a vidékfejlesztési döntések előkészítésében Pitlik László, Horváth Henrietta, SZIE Gödöllő 9. MY-X szeminárium:
My-X Hírlevél: március A tartalomból: SCORE vs. FRAMINGHAM: Egyedi „biometriai” elemzések rendszerszintű kockázata Médiatorta a meteorológiai előrejelzések.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Pikó Tibor Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
A vidéki tér sikertényezői
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. e-BUSINESS FAIR BUSINESS Megbízható elektronikus kereskedő.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
A háromszög elemi geometriája és a terület
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Prevenció Tudatos előkészület a sikeres iskolakezdéshez.
XXX. Jubileumi OTDK Kémiai és Vegyipari Szekció Április
Hurrá, nyertünk! Karádi István Karádi Rendszerház.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
TÁMOP /A Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
A Bermuda háromszög A legenda és a valóság.
Innovációs menedzserképzés (30 órás verzió) Pitlik László SZIE Gödöllő / INNOREG-KMRIÜ
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Avagy hasonlóságelemzés a környezeti nevelésben „Magolás helyett” - erdei tanóra más szemmel - avagy hasonlóságelemzés a környezeti nevelésben Pitlik László,
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
… gamifi ion … az © ń. GPS, avagy hasonlóságelemzés ill. solver-alapú matematika-oktatás Pitlik László, egyetemi docens SZIE GTK TTI KFI/My-X.
Projektvezetői megbeszélés Önfejlesztő terület február 11.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Mesterséges intelligencia Áttekintés. Mesterséges intelligencia (MI) Artificial Intelligence (AI) Filozófia Matematika Pszichológia Nyelvészet Informatika.
„Virtuális Genom Projekt” Richnovszky Ádám – menedzsment Pitlik László (PhD) – tudásmérnökség Szöllössy Dániel – forráskutatás Kócs Róbert – rendszerszervezés.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Startup felvásárlások multikulturális hátterének elemzése, avagy mesterséges intelligencia alapú ellenőrzőszámítás diszkriminancia-elemzéshez Barta Gergő,
Érdemes – e Magyarországra hozni egy nemzetközi rendezvényt
Innováció, big data, adatbányászat (Pitlik László, SZIE/INNOREG KMRIÜ)
SZIE GTK TTI KFI-csoport
Start-up vállalkozások kommunikációjának
Árpád-ház Program Sajtótájékoztató november 19.
Tanácsadási tapasztalatok felsőoktatási és magán know-how
Caracalla udvarában Kalandjáték 4.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
 Generációk együttműködése az oktatásban, avagy a generációk együttműködésére/együttmozgására utaló jelek tetten érése a Google Trends adatbázisa alapján.
Fekete Kalóz kapitány matrózai
Pitlik László, Szani Ferenc, Balogh Anikó
Vízgazdálkodási adatok szemléletformáló adat-vizualizációja az optimumtól való eltérés alapján Pitlik Marcell Hlavay József  Országos Környezettudományi.
Az Ipar 4.0. – a tudásmenedzsment legújabb kihívásai az oktatásban avagy esettanulmány az oktatásról a „Jó” fogalmának tudományos értelmezése kapcsán.
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Oktatás-Informatika-Pedagógia konferencia (OIP 2018)
Rosling-animációk didaktikai potenciálja a tanításban/tanulásban
Játékosított keretrendszerben történő tanulásból nyert log-adatokra alapozó profilírozás Pitlik Mátyás, Pitlik László (sen) és Pitlik László (jun) ELTE/IK,
(SZIE MY-X, ELTE TTK, ELTE IK, BME GPK)
A tacit tudás tudásmérnöki kezelésének lehetőségei a mesterséges intelligencia-alapú fogalomalkotás keretei között (Knowledge engineering on the field.
Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferencia 2016/17
Robotszakértők (robot-tanácsadók) fejlesztése
Előadás másolata:

Robottanár fejlesztése és alkalmazása a geometria-oktatásban avagy, a black-box gondolkodásmód támogatása Pitlik Marcell A Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciája (TUDOK Döntő) 2017. Március 31- Április 1. Helyszín: Székesfehérvár, Teleki Blanka Gimnázium

Tartalomjegyzék Helyzetértékelés Alapelv Kulcsmomentum A háromszög esete Új lehetőségek Jövőkép

Helyzetértékelés

Helyzetértékelés Magyarország minden tekintetben elmarad az OECD átlagától, és a magyar görbék meredeksége további távolodást sejtet a jövőben…

Alapelv “Probleme kann man niemals mit derselben Denkweise lösen, durch die sie entstanden sind.”  “Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk.”  PISTEIN T/R^2

Kulcsmomentum BLACK-BOX- alapú világ - amiben már ma is élünk WHITE BOX megoldásokban reménykedünk, de BLACK-BOX világokban élünk!

A háromszög esete

A háromszög esete

A háromszög esete

A háromszög esete

A háromszög esete

A háromszög esete

A háromszög esete

Új lehetőségek A tudás 3 lépése 1. Jó kérdés=fél siker 2. Black-box=stabilitás 3. Megértés=forráskód

Jövőkép Csak az a tudás/tudomány, ami forráskódba (robotokba) átírható, minden más emberi képesség: művészet/intuíció. Többlet-értéktermelő potenciál: Az ember-gép szimbiózis garantálja a leghatékonyabb információgazdálkodást/tudásmenedzsmentet! (Forrás:http://miau.gau.hu/miau/212/myx_160407_szocialpszichologia.ppt  )

Támogatók NTP-NFTÖ-1418

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! pitlikmarci@gmail.com http://miau.gau.hu/miau2009/index.php3?x=e0&string=pitlik.marcell INNOCSEKK 156/2006

Ellenőrző kérdés Vegyük példaként a Bermuda háromszöget Ellenőrző kérdés Vegyük példaként a Bermuda háromszöget. Kérdés: Ki tudja megmondani a Bermuda háromszög területét, ha tudjuk hányan tűntek el benne tavaly, és az utolsó eltűnt hajó kapitánya 32 éves volt?  INNOCSEKK 156/2006