A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az euró Előadó: Halm Tamás. 2 A gazdasági integráció fokozatai  Vámunió Az egymás közti vámok eltörlése Közös vámok a külső országokkal szemben  Közös.
Advertisements

GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az EU integráció dióhéjban
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
GAZDASÁGPOLITIKA ÖSSZEFOGLALÓ
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
GAZDASÁGPOLITIKA, költségvetési (fiskális) politika
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Gazdaságpolitika /2009.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Az újjászervezett Magyar Állam közpénzügyi rendszere
Prof. Dr. LENTNER CSABA egyetemi tanár, intézetvezető
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Gazdaságpolitika 7. ea.
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Gazdaságpolitika 6.ea.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Válság után, válság előtt
Előadás másolata:

A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere Gazdaságpolitika 2. ea. A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere

A gazdaságpolitika fő funkciói • A jogi és a társadalmi keretek biztosítása • A verseny biztosítása • Az erőforrások átcsoportosítása (allokáció) •A jövedelmek újraelosztása (redisztribúció) • Stabilizációs funkció • Gazdaságfejlesztés - hatékonyság

A jogi és a társadalmi keretek biztosítása Ez általánosan elfogadott (Smith) Magántulajdon védelme Szerződések betartása Szélesebb társadalmi aspektusa is van: személyi szabadság Az állammal szembeni védelem

A verseny biztosítása A piaci kudarcok egyik esete, amikor a piac nem hatékony = jóléti veszteség, Pareto-hatékonyság nem érvényesül Fúziókontrol Kartell-ellenes törvények Természetes monopóliumok szabályozása Stb. Versenytörvények, versenyhivatal.

Allokációs funkció Ez is célozhatja a hatékonyságot, amikor a piac nem hatékony = extern hatások és közjavak Az állam beavatkozik a termelési tényezők elosztásába, és erőforrásokat áramoltat azokba az ágazatokba, amelyek fejlesztésére a magántőke nem vállalkozik (közjavak) Érvényesti a társadalmi optimumot a piacival szemben (extern hatások) Lehet struktúrapolitikai indítéka is!

Területei Az infrastruktúrális ágazatok fenntartása és fejlesztése Környezetvédelmi beruházások, támogatások adók Egészségügyi intézmények fenntartása Oktatási célú beruházások, fejlesztések Kulturális intézmények fenntartása, fejlesztése K+F célú támogatások, fejlesztések (innováció)

Jövedelmek újraelosztása (redisztribúció) Hatékonyság versus méltányosság Azért van rá szükség, mert a kizárólag piaci automatizmusok által vezérelt gazdaság –jóllehet hatékonyan működhet, nem feltétlenül méltányos a társadalom tagjai számára. Ez egy jóléti funkció: az állam az adózással elvont pénzt újraelosztja a piac által kialakított igazságtalan jövedelemkülönbségek enyhítése érdekében → esélyegyenlőség, szociális biztonság.

Stabilizációs funkció Az állam rövidtávon a gazdaság túlzott kilengéseit (kereslet túlzott növekedése illetve csökkenése) igyekszik csillapítani, tehát egy konjunktúra-szabályozást végez Míg hosszú távon kiegyensúlyozott gazdasági növekedést, magas foglalkoztatottságot és stabil árszínvonalat kíván elérni. Súlyos gazdasági problémák esetén, – válságok – stabilizációs gazdaságpolitikára van szükség. = egyensúly helyreállítása.

Gazdaságfejlesztés Vitatott funkció, de sok állam alkalmazza Indokolhatja, hogy a piac túl lassú és nagyok a veszteségek A nemzetgazdaság hosszú távú fejlődését, felzárkózását elősegítő politika Innováció támogatása Kiemelt iparágak támogatása (csúcstechnológia) Ipari parkok Infant industries érvelés

Gazdaságfejlesztés - struktúrapolitika A gazdasági folyamatok tervezése, programozása Szorosan kapcsolódik a külgazdasági politikához: exportösztönzés, importhelyettesítés Válságkezelés (a veszteségek minimalizálása) Részpolitikák: iparpolitika, agrárpolitika

A gazdaságpolitika fő céljai: a bűvös négyszög Növekedés Foglalkoztatás, munkanélküliség Infláció, árstabilitás Egyensúly: költségvetés, fizetési mérleg Tipikusan makro-célok Szemben állhatnak egymással: infláció munkanélküliség

A gazdaságpolitika eszközrendszere 1. Makrogazdasági eszközök monetáris politika, fiskális (költségvetési) politika, árfolyam-politika (?) 2. Mikrogazdasági eszközök versenypolitika, iparpolitika, kereskedelempolitika, foglakoztatási politika (Adók,támogatások, szubvenciók) 3. Társadalompolitikai eszközök oktatáspolitika, lakáspolitika, egészségügy- és nyugdíj-politika, intézményi infrastruktúra

A költségvetési politika Elsődleges céljai: Kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a magas szintű foglalkoztatottság (stabilizációs politika) Az erőforrások optimális elosztásának biztosítása, piaci mechanizmusok korrekciója (allokációs politika). A piacon kialakuló igazságtalan jövedelem- és vagyoni különbségek enyhítése, esélyegyenlőség növelése (redisztribúciós politika). Jóléti politika: társadalombiztosítás (nyugdíj, egészségügy)

A költségvetés szerkezete A költségvetés központi alrendszere Központi költségvetés Magyarország, 2017 – kiadások: 12.808 milliárd forint Társadalombiztosítási alapok Magyarország, 2017 – kiadások: 5.178 milliárd forint Elkülönített költségvetési alapok Magyarország, 2017 – kiadások: 612 milliárd forint Helyi és regionális önkormányzatok

Az államháztartás alrendszerei

A költségvetés bevételei Közjogi bevételek Adók Járulékok Illetékek Magánjogi bevételek Díjak Hozamok Kamatok Állami vállalatok nyeresége Stb.

A költségvetés kiadásai Adminisztratív csoportosítás Felelősségi rendszer, intézményi felépítés szerinti csoportosítás Fejezetek, címek, alcímek Funkcionális csoportosítás Azt mutatja, mely területekre fordítják a kiadásokat Állam működéséhez kapcsolódó kiadások, gazdasági kiadások, jóléti kiadások Közgazdasági csoportosítás Számviteli szempontú osztályozás Dologi kiadások, személyi kiadások, szociális transzferek stb.

A kiadások funkcionális csoportosítása, 2014 Forrás: Eurostat GDP % Magyarország EU-28 F01-03 – Állam működése 12,2 (2015: 11,5) 9,8 F01 – Ált. közszolgáltatások 9,7 (2015: 8,9) 6,7 F02 – Honvédelem 0,6 (2015: 0,5) 1,3 F03 – Rendvédelem 1,9 (2015: 2,1) 1,8 F04 – Gazdasági kiadások 7,3 (2015: 8,6) 4,3 F05-10 – Jóléti kiadások 29,5 (2015: 29,9) 34,0 F05 – Környezetvédelem 1,2 (2015: 1,2) 0,8 F06 – Lakhatás 0,9 (2015: 1,1) 0,6 F07 – Egészségügy 4,9 (2015: 5,3) 7,2 F08 – Szabadidő, kultúra, vallás 2,0 (2015: 2,1) 1,1 F09 – Oktatás 5,1 (2015: 5,2) 4,9 F10 – Szociális védelem 15,4 (2015: 15,0) 19,4 ÖSSZESEN 49,0 (2015: 50,0) 48,1 Gazdaságpolitika Tanszék

A költségvetés egyenlege Egyenlegfogalmak Teljes egyenleg, elsődleges egyenleg, ciklikusan kiigazított egyenleg, strukturális egyenleg Hiány vagy többlet A hiány finanszírozása Jegybanki deficitfinanszírozás (tilos az EU-ban) Privatizáció Belföldi hitelek (hazai valuta) Külföldi hitelek (külföldi valuta)

Költségvetési egyenleg az EU országaiban, 2015 (GDP %-ban) Forrás: Eurostat Luxemburg Németország Svédország Észtország Litvánia Csehország Románia Ausztria Ciprus Lettország Málta Magyarország Dánia Bulgária Hollandia Írország EU28-átlag Belgium Lengyelország Olaszország Szlovákia Szlovénia Finnország Horvátország Franciaország Egyesült Királyság Portugália Spanyolország Görögország -8% -6% -4% -2% 0% 2%

Államadósság Államkötvények kibocsátása Kamatfizetés Magyarország, 2015: a kiadások 7,1 százaléka A későbbi évek egyenlegét rontja Ördögi kör Adósságráta alakulása Elsődleges egyenleg Kamatszint Adósság/GDP arány Gazdasági növekedés

Államadósság az EU országaiban, 2015 (GDP %-ban) Forrás: Eurostat 180% 150% 120% 90% 60% 30% 0% Görögország Olaszország Portugália Ciprus Belgium Spanyolország Franciaország Egyesült Királyság Horvátország Ausztria EU28-átlag Szlovénia Írország Magyarország Németország Hollandia Málta Finnország Szlovákia Lengyelország Svédország Litvánia Dánia Csehország Románia Lettország Bulgária Luxemburg Észtország

Monetáris politika Céljai, feladatai (vitatott): Árstabilitás Stabil növekedés Teljes foglalkoztatás Kormány politikájának támogatása Árfolyamcél A pénzügyi rendszer stabilitása

A jegybank (MNB) feladatai A pénzforgalmi rendszer kialakítása és fenntartása Deviza- és aranytartalék képzése és kezelése Hivatalos devizaárfolyamok jegyezése és közzététele Forint bankjegyek és érmék kibocsátás valamint forgalomba helyezése Statisztikai információk gyűjtése és közzététele

A gazdaságpolitika szereplői Közvetlen szereplők: Belföldiek: parlament kormány állam központi közigazgatási szervek) központi bank (függetlenség?) Külföldiek: nemzetek feletti intézmények nemzetközi intézmények nemzetközi szerződések

A gazdaságpolitika szereplői Közvetett szereplők: Szövetségek (pártok, közjogi szövetségek (kamarák, TB-önkormányzatok, magánjogi szövetségek (piaci szövetségek, érdekszövetségek, lobbyk) Tanácsadók (tanácsadó intézmények, szakértői testületek, tanácsosok)

Gazdaságpolitikák típusai Gazdaságfilozófiai oldalról: Aktivista gazdaságpolitika Nem aktivista gazdaságpolitika Beavatkozás mögött húzódó döntési mechanizmus szerint: Diszkrecionális Szabályhoz kötött Befolyásolás irányultsága szerint: Keresletorientált gazdaságpolitika Kínálatorientált gazdaságpolitika