Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az euró Előadó: Halm Tamás. 2 A gazdasági integráció fokozatai  Vámunió Az egymás közti vámok eltörlése Közös vámok a külső országokkal szemben  Közös.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az euró Előadó: Halm Tamás. 2 A gazdasági integráció fokozatai  Vámunió Az egymás közti vámok eltörlése Közös vámok a külső országokkal szemben  Közös."— Előadás másolata:

1 Az euró Előadó: Halm Tamás

2 2 A gazdasági integráció fokozatai  Vámunió Az egymás közti vámok eltörlése Közös vámok a külső országokkal szemben  Közös piac Javak, szolgáltatások, munkaerő és tőke szabad áramlása  Egységes piac Javak, szolgáltatások, személyek és tőke szabad áramlása Az áramlás útjában álló fizika, technikai és fiskális akadályok eltörlése  Gazdasági és monetáris (valuta-) unió

3 3 A nemzetközi pénzügyi rendszer  Nemzetközi szabályok a II. világháború után Rögzített, de változtatható árfolyamok Szűk ingadozási sávok A gyenge valutájú ország jegybankjának be kell avatkozni az árfolyam védelmében  A dollár mint kulcsvaluta „A dollár éppoly jó, mint az arany.”  Súlyosbodó válságjelek az 1960 években Vietnami háború Módosuló gazdasági teljesítmények, tarthatatlan árfolyamok

4 4 A Werner-terv (1970)  A valutaunió első terve Az árfolyam-ingadozások sávjának szűkítése Teljes átválthatóság (konvertibilitás) Szabad tőkeáramlás  A valóság 1971. augusztus 15.: felfüggesztik a dollár aranyra válthatóságát A dollár leértékelése (1971. december, 1973. március) Szélesebb ingadozási sávok, majd lebegés Valutakígyó (1972-től)

5 5 A közös pénz hátrányai és előnyei  Hátrányok: Megszűnik az önálló pénz- és árfolyam-politika, „költségvetési kényszerzubbony” Átállás költségei és nehézségei  Előnyök: Állampolgárok: összehasonlítható árak; átváltásra nincs szükség; szimbólum Vállalatok: átváltásra nincs szükség; befektetések biztonsága A gazdaság egésze: stabilitás; nagyobb GDP; magasabb foglalkoztatás; élénkebb kereskedelem;kisebb sebezhetőség.

6 6 Az Európai Monetáris Rendszer (EMS)  1979. március 13.  Összetevői: Európai Valutaegység (ECU) Árfolyamrendszer (Exchange Rate Mechanism –ERM) Közös támogató alapok

7 7 A GMU terve (Maastricht) 1. szakasz (1990 – 1993): A tőke szabad áramlásának biztosítása A gazdasági és pénzpolitikák összehangolása 2. szakasz (1994 – 1998): Európai Monetáris Intézet létrehozása A jegybankok függetlenségének biztosítása Pénzpolitikai koordináció A közös valuta bevezetésének előkészítése 3. szakasz (1999 – 2002): A Központi Bankok Európai Rendszerének és az Európai Központi Banknak a létrehozása Megszületik az euró (bankszámlapénzként) Felkészülés az euró mint készpénz bevezetésére

8 8 A GMU-ban való részvétel feltételei  Minőségi feltételek: A jegybank függetlensége  intézményi  személyi  döntési  pénzügyi A költségvetés közvetlen jegybanki hitelfelvételének tilalma  Mennyiségi feltételek: „Maastrichti konvergenciakritériumok”

9 9 A konvergenciakritériumok  Magas fokú árstabilitás A három legstabilabb ország fogyasztói árindexe + 1,5%  Fenntartható államháztartási egyensúly Költségvetési helyzet – túlzott hiány nélkül (<GDP 3%-a) Államadósság < 60% (irányzatában!)  Stabil árfolyam Két évig az árfolyamrendszerben, leértékelés nélkül  A hosszú távú árfolyamok összetartása A három legstabilabb ország inflációjának átlaga + 2%

10 10 A költségvetési deficit alakulása 1993, 1998

11 11 Államadósság (a GDP-ában, 1997)

12 12 A KBER alapfeladatai  A Közösség monetáris politikájának meghatározása és végrehajtása  Devizaműveletek végzése a 111. cikk rendelkezéseinek megfelelően  A tagállamok hivatalos devizatartalékainak tartása és kezelése  A fizetési rendszerek zavartalan működésének előmozdítása.

13 13 Gazdaságpolitika a GMU-ban  A tagállamok közös érdekű ügynek tekintik és összehangolják gazdaságpolitikájukat.  A Tanács tervezetet készít a tagállamok és a közösség gazdaságpolitikájáról vonatkozó átfogó iránymutatásokról.  A Tanács figyelemmel kíséri az egyes tagállamok és a Közösség gazdasági fejlődését, valamint a gazdaságpolitikák összeegyeztet- hetőségét az átfogó iránymutatásokkal, és erről rendszeresen átfogó értékelést készít.

14 14 Az euró dollárárfolyamának alakulása a kezdetektől máig

15 15 Hiánytúllépési eljárás  A tagállamok elkerülik a túlzott államháztartási hiányt (>3 GDP %-a).  Túlzott hiány esetén: Ajánlás a tagállamnak a csökkentésre. Ezt az ajánlást nyilvánosságra hozzák. Kötvénykibocsátás és hitelfelvétel előtt tájékoztatást kérnek a tagállamtól. Nem kamatozó letétet kérnek. E letét büntetéssé válik.

16 16 TagállamIdőpont Németország2003 Franciaország2003 Hollandia2004 Ciprus2004 Málta2004 Csehország2004 Magyarország2004, 2005 Lengyelország2004 Szlovákia2004 Görögország2004 Olaszország2005 Portugália2005 Egyesült Királyság2006 Hiánytúllépési eljárások tagállamokkal szemben


Letölteni ppt "Az euró Előadó: Halm Tamás. 2 A gazdasági integráció fokozatai  Vámunió Az egymás közti vámok eltörlése Közös vámok a külső országokkal szemben  Közös."

Hasonló előadás


Google Hirdetések