Kémia - matematika osztatlan tanári szak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Advertisements

A kémiai reakció 7. osztály.
Oldatok témakör.
Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
Az ammónia 8. osztály.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
Halmazállapot-változások
HIDROGÉN-KLORID.
Az anyag tulajdonságai és változásai
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A HIDROGÉN.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Termikus kölcsönhatás
Az észterek.
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Kémiai baleset egy fővárosi gimnáziumban, öten megsérültek
A fémrács.
Hőtan.
Az etén előállítása.
30. Brómos víz vizsgálata benzin és hangyasavoldat segítségével
Kovalens kötés különböző atomok között.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A salétromsav és a nitrátok
Halmazállapot-változások
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Matematika dolgozat 8.évfolyam.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Keverékek.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
ELTE informatikus vegyész szak
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Vegyész szak.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Összefoglalás.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Oldatok, oldódás.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Részösszefoglalás Gyakorlás.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Milyen kémhatásokat ismersz?
Az anyagok tulajdonságai és változásai
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
AZ ANYAGMENNYISÉG.
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Tóth Zoltán és Szalay Luca
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fizikai és kémiai fogalmak vizsgálata a 7. évfolyam elején
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Kémiai kötések.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Tóth Zoltán (DE) – Szalay Luca (ELTE)
OLDATOK.
OLDATOK.
Előadás másolata:

Kémia - matematika osztatlan tanári szak ELTE TTK 2017 A kémiai fogalmak fejlődésének és a kémiai számításokkal kapcsolatos tévképzeteknek vizsgálata a 7. osztály végén Készítette: Kissné Menkó Orsolya Kémia - matematika osztatlan tanári szak MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoport: „Megvalósítható kutatásalapú kémiatanulás” című projekt

Bepillantás a diákok gondolatvilágába „Az oldódás egy olyan folyamat, amikor pl. egy vegyszert összekeverünk egy másikkal. A másik vegyszer anyagai ‘megölik’ az egyik vegyszer anyagait, így tulajdonképpen semmivé válik.”(Menkó, 2016) „Mert a hideg víz részecskéi lassabban dolgoznak.” http://ttomc.elte.hu/sites/default/files/kiadvany/tevkepzetek2017_03_25menko_orsolya.pdf

Irodalmi kitekintés Előzetes tudás fontossága: Piaget, Vigotszikj, Nahalka István Az olvadás és az oldódás ugyanaz a folyamat. – Lee (1993) A forró folyadék molekulái melegebbek, mint a hideg folyadékban lévők. – deVos (1987)

Kutatás módszere, lehetőségei MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoport: „Megvalósítható kutatásalapú kémiatanulás” című projekt 855 diák (2016: 617 diák) Diákok válaszainak kategorizálása: Nincs válasz Válaszol, de nem a kérdésre Téves választ ad meg (alkategóriák) Helyesen válaszol

A diákok attitűdje, tudása (I)

A diákok attitűdje, tudása (II)

A vizsgált kérdések, és a kapott válaszok

1. Hogyan magyarázható az alkohol részecskéinek szerkezetével, hogy a víz részecskéivel és a benzin részecskéivel is elegyednek?

A részecskék laza/szoros szerkezetével magyarázza a jelenséget. 6,0% Helyes válasz. 18,0% Nincs válasz. 25,6% A részecskék laza/szoros szerkezetével magyarázza a jelenséget. 6,0% A könnyű folyadék könnyű részecskéi könnyen oldódnak.

Példa „Az etil-alkohol két felépítő részecskéi közül az egyik poláris a másik pedig apoláris.” (2,1%) „Az alkohol könnyebb, mint a víz, így könnyebben feloldódik más folyadékokban.” „Az alkohol részecskéi nem annyira összetartóak.”

2. Indokold meg az anyag szerkezetéről tanult ismereteid alapján, hogy miért oldódik a cukor lassabban hideg vízben, mint meleg vízben.

A kapott téves válaszok változása 1 év kémiatanulás után. 2016. ősz (fő) 2016. őszi (%- a teljes mintához viszonyítva) 2017. tavasz (fő) 2017. tavasz (%- a teljes mintához viszonyítva) Egyesülés történik 56 9,1% 3 0,4% Megsemmisülnek a cukor molekulái 38 6,2% Kémiai reakció zajlik le 14 2,3% 6 0,7% Kötésfelbomlás történik 20 Hőtágulás történik 18 2,1% Olvadással egyenlő 10 1,6% 99 11,6% Teljes minta: 617 855

Helyes válasz. 43,6% Nincs válasz. 8,8% Példa: „Mert a cukor meleg hatására elolvad és a meleg vízben olvad is.” (11,6%) „A meleg folyadék részecskéi gyorsabban mozognak így hamarabb ‚szétszedik’ a cukrot.”

3. Hogyan állítható elő hidrogéngáz egy kémcsőben?

Helyes válasz. 31,8% Nincs válasz. 35,0% Példa: „Cinkporra sósavat öntünk, és bedugaszoljuk, rázzuk.” „Vizet öntünk a kémcsőbe. Elkezdem párologtatni és ezért hidrogén keletkezik.” (5,6%) „A hidrogént melegítjük, amíg gázzá nem válik.” (2,8%)

4. A szüleid 1 dl (azaz 100 cm3) 12 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó borból és 3 dl (azaz 300 cm3) szódavízből fröccsöt készítenek. Számold ki, hány térfogatszázalék alkoholt tartalmaz ez a fröccs!

„Attól, hogy összekeverjük, a bor alkohol százaléka ugyanannyi marad A diákok több mint 23%-ának a feladat megoldásában a kiindulási alkoholtartalom feletti érték jött ki. Helyes válasz. 39,4% Nincs válasz. 20,3%

Helyes válasz: 100 400 ·12%= 𝟑% 39,4% Hibás gondolatmenet: 3 12 ·100=𝟐𝟓% 3,3% 12·3+1·12=𝟒𝟖% 5,1%

Konklúzió I: Anyagi változások és oldódás Tipikus tévképzetek: Oldódáskor az anyag elolvad. Oldódáskor eltűnik/megsemmisül az anyag. (A kémiaoktatás sikere, hogy eltűnt!)

Konklúzió II: Poláris, apoláris fogalomkör Milyen tévképzetek elkerülésére kell ügyelni? „Hasonló a hasonlóban oldódik elv” – De miben is hasonló? Kettős oldékonyságú molekula. – Kétféle molekula?

Konklúzió III: Előállítás, fizikai és kémiai változás, százalékszámítás Fontos a fizikai és a kémiai változások közötti különbség hangsúlyozása. A matematikai módszerek alkalmazása hasznos és szükséges a matematikaórán kívül is. Az önellenőrzés hiánya problémákat okoz, ezért gyakoroltatni kell.

Az előadás elkészítését a Magyar Tudományos Akadémia Tantárgypedagógiai Kutatási Programja támogatta.