Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boda Ferencné Iskolavédőnő Dévaványa
Advertisements

A betegségek globális súlya
A menstruációs ciklus.
Tények Hazánkban a betegség okozta halálozások százaléka a daganatos megbetegedésekből származik. Nők leggyakoribb daganatos megbetegedései: 1.
Segédanyag pedagógusok számára a NEMI FERTŐZÉSEK,- BETEGSÉGEK témakörével kapcsolatos órák megtartásához (7-12. évfolyamok számára)
AIDS.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Szexuális úton terjedő fertőzések (HIV,hepatitis, nemibetegségek) terjedésének módjai. Prevenciós lehetőségek gyerekek, fiatal felnőttek zárt közösségeiben.
Vesebetegségek.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Készítette:Bíró Levente 8/a
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Nemibetegségek és fogamzásgátlás
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Marek E., Dergez T., Katz Z., Szilárd I., Kiss I., Gőcze P.
Dr. Berzéky József április 15.
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
Vírusok okozta elváltozások
AIDS Világnap: december 01..
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
Bőrfertőzések Tóth Dorina.
Bőrfertőzések Zsadony Dorina.
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
Nőgyógyászati daganatok
szexuális úton történő átvitel
Hogyan terjed a fertőzés?
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
Korunk „pestise”: HIV/AIDS
Az orvosnál – Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Átfogó méhnyakrák megelőzési program Magyarországon
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Készítette: A No cigi csapata
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Dr. Berczi Csaba DEOEC Urológiai Klinika
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Nemi betegségek.
Humán Papillóma Vírus elleni (HPV) oltás
Nemi betegségek.
Előadás másolata:

Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről Március 8.: Nőnap Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről

Az időben felfedezett méhnyakrák gyógyítható! Mi a méhnyakrák? A méhnyak a méh legalsó része, daganatos megbetegedése a méhnyakrák. A méhnyak hámján képződő daganatsejtek rövid idő alatt szétterjedhetnek a szervezet más részeibe is. - Hazánkban 2008 és 2012 között évente átlagosan 1300 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak, és átlagosan 407 nő halt meg a betegségben. - 2009 és 2012 között a méhnyakrák a 15 – 44 éves korosztályban a második leggyakoribb daganattípus volt. Az időben felfedezett méhnyakrák gyógyítható!

A méhnyakrákot a HPV rákkeltő típusai okozzák. Mi a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. A HPV-nek több mint száz típusa ismert. Ezek között vannak alacsony kockázatú vírusok, vannak a bőrön és a külső nemi szerveken szemölcsöket okozó vírusok, és vannak magas kockázatú - rákkeltő - típusok is. A méhnyakrákot a HPV rákkeltő típusai okozzák.

Hogyan terjed a vírus? A HPV fertőzés alapvetően nemi érintkezéssel terjed. Akár egyetlen együttlét elég a vírusnak a fertőzéshez. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akiknek több partnere van, illetve gyakran cserélgetik őket. A nemi szervek bőrfelületeinek érintkezésével jut át egyik emberről a másikra, ezért az óvszer sem véd meg tőle teljesen. A HPV fertőzés nagyon gyakori. Az emberek akár 80%-a is átesik valamilyen HPV-fertőzésen és a legtöbbjük nem is tud róla. Az életkor előrehaladtával nagyobb eséllyel válik tartóssá a fertőzés, így a daganat keletkezésének valószínűsége is megnő.

Mi történik a HPV-fertőzés során? A méhnyak a méh alsó része, a hüvely felett található. Ez a HPV kedvenc közege. Itt a méhszájon megtelepszik, és munkába lendül. Ha a HPV-fertőzés hosszasan megmarad, beindít egy elváltozást. Ezt rákmegelőző állapotnak hívjuk.

Melyek a HPV-fertőzés tünetei? A HPV-fertőzések kb. 90 %-a tünetmentes! Legtöbb esetben még a rákmegelőző állapot is tünetmentes. Az esetek kb. 10 %-ában a következő tünetek jelentkeznek: A bőr/nyálkahártya laphámjának elváltozásai: a HPV okozta elváltozások leggyakrabban a méhnyakon, a hüvelyen, a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbél területén, ill. a szájüregben alakulnak ki, attól függően, hogy a test melyik részével érintkezett a partner fertőzött bőrfelülete.

A méhnyakrák tünetei lehetnek: Pecsételő vérzés Rendszertelen menstruáció Erős hüvelyi folyás Elnehezült érzés a hüvelyben Alhasi fájdalom Deréktáji fájdalom

A méhnyakrák megelőzése SZŰRÉS A méhnyakszűrés minden szexuális életét megkezdett nőnek a serdülőkortól kezdve, de legkésőbb 25 éves kortól háromévente mindenképpen ajánlott! VÉDŐOLTÁS A védőoltás az immunrendszert készíti fel a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. A szexuális élet megkezdése előtt, 12-13 éves korban adott oltás nyújtja a leghatékonyabb védelmet a HPV-fertőzés ellen.

Magyarországon minden 12. életévét betöltött és 7 Magyarországon minden 12. életévét betöltött és 7. osztályos lány térítésmentesen megkaphatja a védőoltást!

Öröklődhet-e a méhnyakrák? A méhnyakrák nem öröklődő betegség. A megbetegedést a HPV rákkeltő típusaival történt fertőződés okozza. A HPV-fertőzés minden szexuális életet élő nőt veszélyeztet!

A méhnyakrák összefoglalva