Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A monetáris politika főbb elemei (Modern pénz, infláció és a központi bank monetáris politikája) Előadó: Karvalits Ferenc.
Advertisements

A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A pénz fogalma, funkciói, fajtái Előadó: Pete Péter.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Mikro- és makroökonómia Pénz és pénzteremtés Szalai László
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Részekre bontás tilalma
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Öröklési szerződés és Köteles rész
SZÁMVITEL.
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Pénzügyek előadás Dr. Solt Eszter BME 2017.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Szerkezetek Dinamikája
Árverseny, Árvezérlés, Kartell
SZÁMVITEL.
Érték-, ár-, volumenindexek
Regressziós modellek Regressziószámítás.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Munkanélküliség.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Az áru és pénzpiac együttes egyensúlya
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Gyakorló feladatok zh-ra
Gazdaságpolitika 7. ea.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Munkagazdaságtani feladatok
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Binomiális fák elmélete
Gyakorló feladatok zh-ra
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Munkagazdaságtani feladatok
Mikro- és makroökonómia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Közgazdaságtan II 1-4. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Előadás másolata:

Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly A pénzpiac Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly

Mi a pénz Shakespeare Athéni Timon Arany-e? sárga, csillogó, becses arany? … Csak ennyi ebből: S a fekete fehér lesz, rút szép, jogtalan Jogos, silány nemes, vén ifjú, gyáva hős. Miért ez, istenek? Minek? Hisz ez Elvon papot, hívet mellőletek, S a még erősnek vánkosát kirántja. E sárga gaz: hitet köt s bont; az átkost Megáldja; szürke poklost megszerettet; Tolvajnak állást, címet, bókokat, Tetszést s tanácsos-széket ád; az elnyűtt Özvegynek új férjet szerez, …kárhozott fém, Emberiség közös rimája... Shakespeare Athéni Timon

Pénzfunkciók Értékmérő, elszámolási eszköz-funkció: áruk értékének kifejezése, mértékegységéül szolgál. forgalmi eszköz-funkció (csereeszköz): az áruk cseréjét közvetíti. vagyontartási eszköz-funkció (kincsképző): akkor tölti be, amikor valamely időpontban a forgalomból kilép, és a vagyont, tartalékot képez fizetési eszköz-funkció: akkor tölti be, amikor az árumozgástól függetlenül közvetlen ellenszolgáltatás nélkül cserél gazdát.

A pénz alapformái: árupénz: olyan pénz, amely a vizsgált nemzetgazdaságban áruként is jelen van, pl.: arany és nemesfémek. hitelpénz: olyan törvényes fizetőeszköz, amely hitelnyújtással keletkezik és hitel-visszafizetéssel szűnik meg. A hitelpénz két formában jelenhet meg: készpénz: a tárgyi formában megjelenő pénz, a bankjegyek, érmék, amelyeket a jogrendszer tesz fizetőeszközzé. számlapénz: hitelintézményeknél a betétek, amely a tulajdonossal szerződéses kapcsolatot képez. A betét lehet látra szóló, de lehet határidős is.

A pénzkínálat A pénzkínálaton egy gazdaság forgalomban kerülő pénzmennyiségét értjük.  A mai pénz hitelpénz Az idők során az árupénz jelentősége visszaszorult, (nem volt elég nemesfém?) a pénzhelyettesítők léptek helyébe. Ilyen volt a váltó. A mai pénz hitelnyújtással keletkezik és hitel visszafizetéssel szűnik meg. (később részletesen) Most egyenlőre a modellben adottnak tekintjük, (a jegybank határozza meg)

Pénzkereslet A pénzkeresleten egy a gazdasági alanyok által különböző céllal tartani kívánt pénzmennyiségét értjük.  Miért tartják az emberek a pénzt A funkcióknál erről volt szó: Tranzakciós céllal Óvatosságból Spekulációs céllal Előzmények: ki mire helyezi a hangsúlyt?

Előzmények: mennyiségi pénzelmélet két változata I. A Fischer-féle forgalmi egyenlet: MV=PQ= 𝑖=1 𝑛 𝑝 𝑖 𝑞 𝑖 M a pénzkínálat V: a pénz forgási sebessége, azt mutatja meg, hogy egységnyi pénz adott időszak alatt hányszor cserél gazdát. Q: reálkibocsátás, P: árszínvonal Értelmezhető, mint a forgalomhoz szükséges pénzmennyiség

Helyette:Mennyiségi pénzelmélet Q adott a Say-törvény miatt (a gazdaságban minden kínálat megteremti a maga keresletét) Vagyis a jövedelem szintje a megtermelhető kínálat által meghatározott. Az árszínvonal a pénzpiacon alakul ki A V szintén konstans (intézményi adottság) Ha M nő Csak P nő = a pénz semleges = „Fátyol a rálrendszeren”

A pénz csak tranzakciós eszköz Az egyenlet azt fejezi ki, hogy a nominális kereslet és nominális kínálat megegyezik egymással. Az egyenletben M, V és Y nagysága adott, így P teremti meg a két oldal egyenlőségét. A mennyiségi pénzelmélet szerint a pénznek egyetlen szerepe az adásvétel közvetítése = tranzakciós felfogás!

Pénzkereslet Az előző pénzelmélet nem magyarázta megfelelően a pénzkeresletet Pénzkereslet: a pénz meghatározott összegének tartására irányuló szándék. A pénztartására irányuló szándék olyan eszközre irányul, amely a pénz funkcióit képes kielégíteni.

II. Cambridge-i formula A pénzt tartják: a pénztartás a reáljövedelem függvénye L=reál-pénzkereslet=kY k=pénztartási hajlandóság Egyensúly:M/P=kY Valójában ez is tranzakciós felfogás k=1/V és konstans, Y=Q Itt is semleges a pénz: M nő, csak P nő

Keynesi pénzelmélet: pénzkeresleti motívumok Tranzakciós pénzkereslet: olyan pénztartási igény, ami a folyamatos vásárlás és tartozások kiegyenlítésére irányul. Óvatossági pénzkereslet: az a pénzmennyiség, amely elegendő az előre nem látható események kivédésére. Spekulációs pénzkereslet: az a pénzmennyiség, amely biztosítja a gazdasági szereplők vagyonának legjobb megőrzését, lehetővé téve annak növelését is. Utóbbi 2 „tétlen pénz” (idle ballance)

A pénzkeresleti függvény A tranzakciós pénzkereslet a jövedelem növekvő függvénye (kY) A spekulációs pénzkereslet a kamatláb csökkenő függvénye Az óvatossági pénzkereslet a kamatláb csökkenő és a jövedelem növekvő függvénye. A pénzkereslet (L) az előző három pénzkereslet összege, tehát a jövedelem növekvő és a kamatláb csökkenő függvénye: L=kY+L0-hr

Pénzkereslet:Pénzkeresleti függvény M/P r L1 L0 i1 i0 L(Y0) L(Y1) Y L: reál pénzkereslet Y: reáljövedelem r: kamatláb r r

Pénzpiaci egyensúly A pénzpiacon a reálpénzkínálat M/P A reálpénzkereslet L A pénz ára a kamat A pénzpiaci egyensúly alakítja ki az egyensúlyi kamatláb szintjét. L

A kamatláb változik ha a reáljövedelem változik Ez az egyensúly az értékpapírpiac bevonásával alakul ki (a pénz és az értékpapír helyettesítik egymást). Ha a reáljövedelem nő, akkor a pénzkereslet is nőni fog. A kamatláb mozgása egyszerre teremti meg a pénz- és értékpapírpiac egyensúlyát, mivel a pénz- és értékpapírpiacok szorosan összefüggenek egymással.

A reáljövedelem emelkedésével a reál-pénzkereslet nő Az LM – görbe Levezetése i r Pénzpiaci egyensúly LM-görbe M/P LM 2.) 2.) 1.) 1.) L(Y2) L(Y1) Y L, M/P Y1 Y2 A reáljövedelem emelkedésével a reál-pénzkereslet nő A magasabb jövedelemhez magasabb egyensúlyi kamatláb tartozik (LM-görbe mentén a pénzkínálat változatlan).

Pénzpiac és LM-görbe A pénzpiacon tehát minden jövedelemszinthez egy kamatlábat lehet rendelni, amely biztosítja a pénzpiac egyensúlyát. LM-görbe: olyan jövedelem-kamatláb kombinációk halmaza, amelyek a pénzpiac egyensúlyát biztosítják.

Pénzpiac és LM-görbe Az LM-görbe pozitív meredekségű, mert a jövedelem növekedése növeli a tranzakciós és óvatossági pénzkeresletet, így a pénzpiaci egyensúlyt biztosító kamatlábnak is nőnie kell. Az LM-görbe annál meredekebb, minél kisebb a pénzkereslet kamatrugalmassága.

Pénzpiac és LM-görbe Az LM-görbén lévő pontok mindegyikére pénzpiaci egyensúly jellemző. Az LM alatt lévő pontok esetében a pénzpiac túlkeresletes. Az LM fölött lévő pontokra pénzpiaci túlkínálat jellemző.

Pénzpiac és LM-görbe Az LM-görbe fölfelé tolódik, ha csökken a reál-pénzkínálat: nő az árszínvonal, vagy csökken a nominális pénzkínálat (Nő a kötelező tartalékráta A jegybank csökkenti a jegybankpénz állományt Nyílt piaci műveletek során devizát, értékpapírt ad el. A jövedelem és kamatláb változása NEM változtatja meg az LM-görbe helyzetét)

Pénzpiaci egyensúly, az LM-görbe Azon Y és i pontok kombinációinak halmaza, ahol a pénzkereslet és a pénzkínálat megegyezik egymással. Explicit formában: 𝑀 𝑃 =kY+ 𝐿 0 -hr Kamatlábra rendezve: r= 1 ℎ (kY- 𝑀 𝑃 +𝐿 0 )

Az áru -és pénzpiac együttes egyensúlya Az IS-LM rendszer

Az IS – LM rendszer r IS: Y = C(YD) + I (r) + G LM: M/P = L (Y ; r) Egyensúlyi jövedelem és kamatláb Exogén válltozók: árszínvonal (P) fiskális politika (T, TR és G) monetáris politika (M) LM r* IS Y* Y

Algebrai levezetés IS: LM: Átrendezve: IS-be behelyettesítve:

Algebrai levezetés Így a jövedelem egyensúlyi szintje: Ahol: a fiskális politika a monetáris politika multiplikátora és

Egy háromszereplős gazdaságban az alábbi adatok ismertek: a fogyasztási határhajlandóság 80%, az autonóm megtakarítás -80, a magánberuházási függvény I(r)=160-20r, az állam 150 egységnyi autonóm adót szed, a jövedelemadó kulcsa pedig 6,25%. A költségvetés kiadási oldalán szerepelnek a kormányzati vásárlások 130-cal, valamint a háztartásoknak juttatott transzferek 100-zal. A pénzkínálat konstans, értéke 300, a pénzkeresleti függvény L=0,5Y-50r. Az árszínvonal egységnyi. Mi lesz az IS-görbe egyenlete? Mekkora az egyensúlyi jövedelem és kamatláb? Mekkora egyensúly esetén a költségvetés egyenlege?

IS egyenlete: Y=C+I+G C=80+0,8(Y-(150+0,0625Y)+100) Y=80+0,8(Y-(150+0,0625Y)+100)+160-20r+130 0,25Y=330-20r

b. LM-görbe: 300/1=0,5Y-50r r=(0,5Y-300)/50 0,25Y=330-20(0,5Y-300)/50 0,45Y=450 Y=1000, r=4%

c. T-Tr-G=150+0,0625(1000)-100-130= -17,5

Egy gazdaságban a fogyasztási kereslet a következő összefüggés segítségével modellezhető: C(Y)=250+0,8(Y-T). A magánszektor beruházási kereslete az I(r)=300-20r függvénnyel írható le. A kormányzat áruvásárlásokra 450 jövedelemegységet kíván kiadni, az adóbevétele 300. A gazdaságban a nominális pénzkínálat 1350, a pénzkeresleti függvény L(Y,r)=0,75Y-120r . Az aktuális árszínvonal P=1,5. a. Mekkora az egyensúlyi jövedelem és az egyensúlyi kamatláb? b. Tegyük fel, hogy az árszínvonal a P=2,25 értékre nő. Mekkora pénzmennyiség mellett maradnak az egyensúlyi jövedelem és a piaci kamatláb változatlanok? c. A kormány növeli kiadásait és bevételeit azonos mértékben; az új állami vásárlás 600. Az intézkedés hatására mennyivel fog változni az egyensúlyi jövedelem és a fogyasztási kereslet?

a. IS-görbe: Y=250+0,8(Y-300)+300-20r+450 LM-görbe: 1350/1,5=0,75Y-120r Y=2800, r=10%

b. M/2,25=900 M=2025

c. G’=600 T’=450 Az új IS-görbe: Y=250+0,8(Y-450)+300-20r+600 Az LM-görbe változatlan: 1350/1,5=0,75Y-120r Y=2892,3, r=10,58%

Egy zárt gazdaságról ismerjük az alábbi adatokat és összefüggéseket: az egyensúlyi jövedelem jelenleg 4600, a vállalati beruházási függvény I =500 – 10r. A fogyasztási határhajlandóság 0,6, az autonóm fogyasztás 1300, az adó T=200, transzferek nincsenek. Az állami költségvetés hiánya 50 egységnek felel meg (beszámítva az állami áruvásárlásokat is). Határozza meg: a) Az állami vásárlások nagyságát b) Az árupiaci egyensúlyt biztosító kamatlábat! c) Amennyiben a pénzkeresleti függvény L= 1,5Y – 50 r, és az árszínvonal P=0,8, akkor mekkora az a nominális pénzmennyiség, amely mellett a pénzpiaci egyensúlyt is biztosítható? d) Ha az állam a költségvetési deficitet az adók emelésével megszünteti, akkor mekkora lesz az új egyensúlyi jövedelem (egy tizedesre kerekítve) és az új egyensúlyi kamatláb?

a. T-Tr-G= -50 200-0-G= -50 G=250

b. A fogyasztás nagysága: C=1300+0,6(4600-200)=3940 Az egyensúly feltétele: Y=C+I+G 4600=3940+500-10r+250 r=9%

c. M/P=MD M/0,8=1,5(4600)-50(9) M=5160

d. T’=250 Az új IS-görbe egyenlete: Y=1300+0,6(Y-250)+500-10r+250 LM-görbe: 5160/0,8=1,5Y-50r Y=4557,14, r=7,71

Egyensúlytalanság az IS-LM görberendszerben II III I IV Y I árupiac túlkínálat pénzpiac túlkereslet II árupiac túlkínálat pénzpiac túlkínálat III árupiac túlkereslet pénzpiac túlkínálat IV árupiac túlkereslet pénzpiac túlkereslet MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Az IS - LM-görbék A nem egyensúlyi helyzetek mozgási iránya A pénzpiac alapvetően gyorsabban reagál a piaci fejleményekre. A pénz- és az árupiac együttes egyensúlya stabil pont. r0 2. 4. 3. Y0 Y

Expanzív fiskális politika LM r B A IS’ IS Y0 Y1 Y Kiszorítás

Expanzív fiskális politika Az expanzív fiskális politika (kormányzati vásárlások növelése és/vagy adócsökkentés) jobbra tolja az IS-görbét. A multiplikátor-hatáson keresztül nő a reáljövedelem, pénzkereslet nő Nő a kamatláb ami csökkenti a beruházást. A jövedelem csökken. = kiszorítási hatás

Expanzív monetáris politika LM LM’ r A r0 r1 B IS Y0 Y1 Y

Expanzív monetáris politika 1.) Plusz pénzmennyiség a gazdaságba: a reál pénzmennyiség (M/P) nő, tehát LM görbe jobbra tolódik. 2.) A pénzbőség túlkínálatot eredményez a pénzpiacon, ami túlkeresletet okoz a kötvénypiacon. Ez felviszi a kötvények árfolyamát, ami lenyomja a kamatlábat. 3.) A kamatláb csökkenésével nő a beruházási kereslet, ami a multiplikátor-hatáson keresztül növeli az egyensúlyi reáljövedelmet.

Restriktív monetáris, restriktív fiskális politika RM M csökken M/P ↓→ LM balra tolódik r↑, mert a kötvénypiac túlkínálatos (a pénzmennyiség csökkenése megnöveli a pénzkeresletet, ami csökkenti a kötvények árfolyamát, tehát az r nő) mert r↑ így csökken a beruházási kereslet, csökken a reáljövedelem, RF IS balra (mert +T vagy –G) Y ↓ multiplikátor hatás Ekkor viszont a beruházás növekedése mérsékli a jövedelem csökkenését

Az árszínvonal változásának bekapcsolása Eddig konstansnak tekintettük Ha változó az IS-LM-ből egy függvény vezethető le Ez az ún. AD-görbe Az egész gazdaságra vonatkoztatott keresleti görbe = aggregált keresleti görbe Ugyanígy lesz AS-görbe is → infláció problémája

AD 1.) Az árszínvonal nő. 2.) A reál pénzmennyiség (M/P) tehát csökken: Az LM görbe balra tolódik, a kamatláb emelkedik. A reál pénzmennyiség csökken túlkereslet a pénzpiacon túlkínálat a kötvénypiacon esnek a kötvényárfolyamok emelkedik a kamatláb) 3.) A kamatláb emelkedésével csökken a beruházási kereslet, így csökken a reáljövedelem is.

IS - LM modell és az aggregát keresleti görbe (AD) levezetése 2.) B A IS Y 3.) P B’ 1.) A’ AD Y

Algebrailag

Az összkeresleti görbe levezetése és változásai Az aggregát keresleti görbe levezetése i P Y P1 P2 i0 IS LM2 LM0 LM1 Y0 YD(P) IS’ Y’0 P0 YD(P)’ Az autonómkeresleti tényezők növekedésének hatása az AD görbére Az AD görbe jobbra tolódik A nominális pénzmennyiség növekedésé- nek hatása az AD görbére Az AD görbe jobbra tolódik i LM1 LM0 i1 LM2 i0 i2 Y Y1 Y0 Y2 p p1 p0 p2 YD Y Y1 Y0 Y2

A keynesiánus munkapiac Aggregát kínálati görbe levezetése

A keynesiánus munkapiac sajátosságai A nominálbér rögzített, a reálbér az árszínvonal változásán keresztül alkalmazkodik A vállalati szektor az árszínvonal változásán keresztül alkalmazkodik a kereslethez Rövidebb oldal elve : a munka kereslet és kínálat közül mindig a kisebb határozza meg a foglalkoztatást MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

A foglalkoztatási függvény N MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Konstans munkakínálat N MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI

Aggregált kínálat Aggregát kínálat: (AS) azt mutatja meg, hogy a vállalati szektor a különböző kibocsátási szinteket milyen árszínvonal mellett képes előállítani. A munkakeresleti függvényből vezetjük le

AS levezetése konstans munkakínálat esetén Az aggregát kínálati függvény felső szakasza függőleges, ha a munkakínálat konstans. Ekkor a potenciális kibocsátás túlfoglalkoztatottság esetén is elérhető. Nd N1 N0 Ns N Y(N)

AS levezetése emelkedő munkakínálat esetén   Nd N1 N2 N0 Ns Y(N) N

AS-AD rendszer r r1 ND N1 N0 NS N Y(K,N)

Kitekintés: A neoklasszikus modell Az AS a tökéletes munkapiacból vezethető le Lásd alább! Az AD a pénzpiacból vezethető le egyszerűen: M=kPY → P=M/kY Monetarista AD-görbe

Aggregált kínálati függvény meghatározása a neoklasszikus modellben: Kifejezi, hogy különböző árszínvonal mellett a vállalati szektor mennyit szándékozik termelni (tervezett árszínvonal – tervezett kínálat nagysága) A neoklasszikus modellben az aggregált kínálat független az árszínvonaltól vagyis: AZ AGGREGÁLT KÍNÁLAT MINDEN ÁRSZÍNVONAL MELLETT MEGEGYEZIK A POTENCIÁLIS KIBOCSÁTÁSSAL Az aggregált kínálati függvény árszínvonal szerinti rugalmassága 0 2014.02.18. 16

Klasszikus AS-görbe (konstans munkakínálattal) Amennyiben a nominálbérek nem rögzítettek, akkor a munkapiaci egyensúly mindig kialakul. Ekkor az AS függvény függőleges (tökéletesen árrugalmatlan). Minden árszínvonal mellett a potenciális kibocsátás termelődik meg.

A pénzpiacról levezetett AD az árszínvonalat határozza meg, az AS a jövedelmet Érvényesül: a reálegyensúly a pénz semlegessége Az árupiaci egyensúly a neoklasszikus modellben (emelkedő munkakínálattal) Y P W/P Ys P0 YD W/P Y Yp ND Y(N) Ns N