Sialolithiasis Nyálmirigyendoszkópia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Szalóki Tibor Ph.D. Jávorszky Kórház Gastroenterologia Vác
Advertisements

Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
A COPD diagnózisa és kezelése
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
„ Szegény ember vízzel főz”. Caldwell (1893) West Mosher Jokinen és Karja (1974) Mcdonogh és Meiring(1989) Csokonay Kovács Rásonyi-Kovács Polonyi.
A krónikus parotitis sebészi kezelése
KLINIKAI ALAPISMERETEK
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
A test mélyebb rétegeiben
Foltkeresés tüdő röntgen képeken
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Rosacea.
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A gasztrointesztinális traktus cytomegalovírus fertőzése
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
A szív betegségei.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Légzőszervrendszer betegségei
ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ GYÓGYSZERES KEZELÉSI IRÁNYELVEK AKTUALITÁSAI Döbrönte Zoltán Markusovszky Kórház Gasztroenterológiai és Belgyógyászati.
A szövegértés tanítása II.
Gyermekori fejfájások szemészeti vonatkozásai
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
Gyermekkori chronicus otitisek kezelése osztályunk gyakorlatában
FESS-sel szerzett tapasztalataink
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Falvai Judit, Lichtenberger György, Süveges Kinga, Szűcs Erika:
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Megyeri Istvánné – Dr. Nagy Imre: Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
Légutaktól a közutakig
Dokumentációs kötelezettség
Krónikus pancreatitis
Epeúti betegségek.
Dr. Csákó László. A felső légúti lokalizáció klinikuma.
Pest Megyei Flór Ferenc Kórház
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
AngioCT.
CT vezérelt biopsziák.
Hasnyálmirigy és lép betegségei
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
Az ember külső élősködői Bevezető. Human ectoparasites Introduction.
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
72 éves nő. Tüdőfibrosis, nephrosis syndroma
Amputációk a kézen és a felső végtagon
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
A hasnyálmirigy normális és kóros működése Dr. Szombath Dezső Kórélettani Intézet.
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
rendellenességei, betegségei
Akkulturáció Az akkulturizáció fogalma és folyamata
Vállalati terv bemutató
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Hatékony és pontos munkavégzés
Nyálmirigy-endoscopia
A malignus nyálmirigy daganatok kezelése
Hatékony és pontos munkavégzés
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

Sialolithiasis Nyálmirigyendoszkópia DR.HUSZKA JÁNOS Szent István Kórház Fül-Orr-Gége- Fej-Nyaksebészeti Osztály Budapest Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Történeti áttekintés Hippocrates, i.e.460-370 a nyálmirigyek betegségeinek első leírója Abulcasis (ezer évvel később) ranula és kezelése Paulus Aeginata és Ambroise Pare (XVI.sz.) a nyálmirigyek betegségei, a parotis tumorok Thomas Wharton (1659) a nyálmirigyek vezetékrendszerének leírása Nicolaus Stenonius (1660) a parotis vezetékrendszerének ismertetése Casparus Bartholinus (1655-1738) először írta le a sublingualis mirigy vezetékrendszerét A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Klasszikus diagnosztikai eljárások Rtg ( Ca tartalmú kövekre) UH ( 3mm alatti kőre nem jó) CT Sialographia (?) MR-sialographia (kontrasztanyag nélkül) Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Mi a nyálmirigy-endoscopia? Olyan vizsgálati módszer, melynek célja látótérbe hozni a nyálmirigyek vezetékrendszerét és az ott található kóros elváltozásokat. Első közlemények: A leggyakoribbnak talált ductalis elváltozás, a sialolithiasis kezelése során visszamaradó kőtöredékek eltávolításáról számoltak be. Glundlach és mtsai (1990) Katz (1991) Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Diagnosztikus nyálmirigy-endoscopia Új endoszkópos technika és speciális műszerek (F. Marchal és a Storz cég) Alkalmas a gl. submandibularis és a parotis vezetékrendszerének vizsgálatára a harmadlagos elágazásig Befolyásoló körülmények: a vezeték hajlata és a merev eszköz Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Mit láthatunk? Nyákdugót Szövettörmeléket Követ Szűkületet Gyulladást Polypot vagy más szövetet Normális nyálvezetéket Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 nyákdugó Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Koncentrikus szűkület a parotisban Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Kő formák és típusok Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

A sialolithiasis ethiologiája Nem ismert Hypothesisek Intracellularis mikrokövek Ca és P vegyületek magas koncentrációja a nyálban a nyálvezeték anatómiai rendellenessége Nyákdugó (nyálkő, Sjögren sy., parotitis chr,) Organikus nidus Szájüregből tápanyag, baktérium,egyéb anyag kerülhet a nyálvezetékbe szájhigiene, szájüregi gyulladások szerepe Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Sialolithiasis /1 Hermann Küttner 1896 (sialadenitis, sialolithiasis) gyulladás a szájból indul ki Seifert és Donath 1977 chr. submandib.gyulladás pathogenesise ( kezdeti secretoros zavar után mikrokövek a terminalis ductusban, obstuctiv gyulladás, parenchimalis változások, atrophia, fibrosis) John Scott 1976, 1978 obstructiv sialadenitis és a kis ductusokban lévő mikrokövek Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Sialolithiasis /2 Harrison 1997 ( Garrett és mtsai) secretoros inactivitás - mikrokövek, microbák - kis ductusok lezárása - gócos mirigyatrophia - gyulladás terjedése - exudatio - kompresszió - további atrophia, gyulladás terjedése, stb.- circulus vitiosus. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 SIALOLITHIASIS 1% gyakoriság - alulbecsült (boncolási adat) 80-90%-ban a submandibularis mirigyben 30-40%-ban a parotisban (!?) Összetétel (szerves és szervetlen vegyületek) glycoprotein, mucoplysacharid, sejttörmelék, calc. carb.,calc.phosph. Évente kb. egy mm-t növekszik. A kő lehet egy vagy több (főleg a parotisban) Elhelyezkedés szerint: proximalis, distalis, intraglandularis. Forma szerint: kerek, ovalis, szabálytalan. A parotiskövek kisebbek, hosszúkásak és simább felszínűek, a submandibularis mirigy kövei calciumban gazdagabbak. Lehet úszó és fixalt, beszorult. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

A sialolithiasis következményei A ductus lezárása, a nyál ürülésének gátlása, Nyálmirigyduzzanat (étkezéssel összefüggő, változó) Bakteriális fertőzések kialakulása (láz, purulens váladék, fájdalom) Abscessus Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Klasszikus eljárásmódok Papillaközeli kő eltávolítható (papillotomia, marsupialisatio) Mirigy eltávolítás – mélyebben elhelyezkedő kő esetén (külső vagy transoralis behatolásból) Submandib. mirigy exstirpatio oka 70-90 %-ban sialolithiasis – műtéti komplikáció 0-37 % ! Krónikus gyulladás – nem működik a mirigy (?) A betegek felénél csak subnormális szövettani eltérést találtak, Parotidectomia ritkábban – nagyobb a műtéti kockázat Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Műtéti szövődmények Idegsérülés (n. lingualis., n. facialis - r. marginalis,n.hypoglossus, n.auricularis magnus) hypaesthesia Frey sy. Xerostomia sebgyógyulási zavar Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Mi következik az elmondottakból? Gyakori vagy hosszú ideig fennálló gyulladásos epizódok után sem biztos, hogy olyan súlyos szövettani elváltozások alakulnak ki ( nem működőképes a mirigy, stb.), amikor nem érdemes megpróbálni a konzervatív kezelést. Úgy tűnik érdemes! Mire gondolok? Lehetőleg valamilyen minimal invasiv eljárásra. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Extracorporalis közúzás 1990-s években fejlesztették ki 40-70%-ban sikeres nyálkő esetén Ambulanter végezhető Gyakran ismétlést igényel A kő optimális mérete 2-8 mm Nehéz megfelelően illeszteni a készülék fejét A fő probléma a kőzúzalék-darabok nagysága és mennyisége. Ki tudja-e mosni a képződő nyál a fragmentumokat? A visszamaradt fragmentum újabb kövesedés kialakulását segíti elő. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopias beavatkozás A kő eltávolítására drótkosár segítségével Ha a Submandibularis kő kisebb, mint 4mm Parotis kő kisebb, mint 3 mm Ha nagyobb a kő Előzetesen kőzúzás vagy laseres kőtörés szükséges Esetleg papillotomia végzendő Minden esetben a papilla és a vezeték tágítása része az eljárásnak. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Laseres kőtörés Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Kőeltávolítás drótkosárral Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálvezeték-szűkület kezelése Sokkal ritkább, mint a kő Chr. gyulladás esetén, ha nem találunk követ, gondolni kell rá. Merev eszközös tágítás Ballon-katéteres tágítás mélyebben elhelyezkedő szűkület esetén Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscopia indikációi Valamennyi tisztázatlan eredetű nyálmirigy-duzzanat Nyálkő eltávolítása Nyálvezeték szűkület tágítása Nyálvezetékből polyp eltávolítása, szövetminta vétele Idült gyulladás helyi kezelése Nyákdugó eltávolítása Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Contraindicatio nem ismert. Ülő helyzetben, helyi érzéstelenítésben, ambulanter elvégezhető ( gyermeknél általános anaesthesiaban) A beavatkozás alatt a vezetékrendszer folyamatos öblítése zajlik. A módszer egyszerű, de elméletileg fennáll a ductus perforatio, de az ér vagy idegsérülés veszélye. Szájfenéki gyulladás Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Nyálmirigy-endoscop diagnosztikus és kezelési célra Reményeim szerint hamarosan lesz a Szent István Kórházban Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.

Normális endoscopos kép Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.12.25.