Jelenlegi elszámolási rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható fejlődés mérése
Advertisements

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Energetikai gazdaságtan
Összeállította: Horváth Józsefné
A világgazdaság jellemző folyamatai
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Kockázat és megbízhatóság
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Innovációs képesség és jólét összefüggései
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Gazdaságpolitika 7. ea.
Vállalati fenntarthatóság
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Vállalati felelősségvállalás
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Jelenlegi elszámolási rendszer Története, jellemzői és problémái

Simon Kuznets 1901-1985 1932- GDP alapjai a Keynes-i "fiziológia" "anatómiája" http://www.wharton.upenn.edu/125anniversaryissue/kuznets.html 2018.12.06.

Nobel - díj 1971 2018.12.06.

GDP belső kritikája "Egy nemzet jólétére nemigen következtethetünk a nemzeti jövedelem fentiekben meghatározott mércéjéből” „Figyelemmel kell lenni a növekedés mennyisége és mineműsége közötti megkülönböztetésre, a költségek és hozamok közöttire, a rövid és hosszú távú megfontolásokra" S. Kuznits 1934 Clifford Cobb - Ted Halstead - Jonathan Rowe Ha a GDP felmegy, miért megy Amerika lefelé? Kovász 1997. 1. szám 2018.12.06.

Mi a baj a GDP-vel? Nem veszi számításba a háztartások és közösségek által nyújtott szolgáltatásokat. A szabadidőt és a családdal töltött időt is értéktelennek kezeli. Figyelmen kívül hagyja a jövedelem eloszlást. A kimerülő erőforrások mértéktelen használata növeli a GDP-t. Nem tükrözi a környezeti minőségben bekövetkezett változásokat sem. Nem veszi számításba a természeti környezet által nyújtott szolgáltatásokat . (Daly-Cobb) 2018.12.06.

Bobby Kennedy on GDP: 'measures everything except that which is worthwhile' http://www.theguardian.com/news/datablog/2012/may/24/robert-kennedy-gdp 2018.12.06.

…a jelenlegi nemzetgazdasági elszámolási rendszer a Földet felszámolás alatt álló vállalatként kezeli. (Daly) „A GDP különös normája szerint az ország gazdasági hőse az a halálos rákbeteg, aki éppen egy költséges válópert folytat.” (Cobb) 2018.12.06.

Korrekciók Illegális tevékenységek számbavétele Kábítószerek termelésének és forgalmának becslése stabil, állandó fogyasztói kereslet meglétének feltételezésén alapult, a kiinduló pontot, a kábítószert használók számának, a használt kábítószer mennyiségének és a különböző kábítószerek egységárának becslése jelentette. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/modsz/gni_inventory_ver2.1hun.pdf 2018.12.06.

Akik másként csinálják (GNH) A több mint három évtizede bevezetett GNH kevésbé materialista módon ítéli meg a sikert. Psychological wellbeing indicators Ecology indicators Health indicators Education indicators Culture indicators Living Standards indicators Time Use indicators Community Vitality indicators Good Governance indicators http://www.grossnationalhappiness.com/ 2018.12.06.

Bruttó Nemzeti Boldogság GNH 1729-es bhutáni törvénykönyv kimondja, hogy a kormány, ha nem tudja boldoggá tenni a népet, nincs célja a létezésének. 1972 (Dzsigme Szingye Vangcsuk) Date: 2018.12.06.

Reformok 2018.12.06.

Megoldási lehetőségek Szatellit mutatók Integrated System of Economic and Environmental Accounts" (SEEA) GDP módosítása MEW (Measure of Economic Welfare) NEW (Net Economic Welfare ) ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) GPI Genuine Progress Indicator Új típusú mutatók: EPI UNDP Index család Ökológiai lábnyom HPI 2018.12.06.

SEEA SNA kiegészítése, változatlanul hagyja a hagyományos nemzeti elszámolás elveit és alapjait. 2014-ben elkészült az ENSZ új útmutatója, amely közel 400 oldal terjedelemben részletesen mutatja be a SEAA mutatók rendszerét . 2018.12.06.

2018.12.06. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/sdi/indicators

MEW, NEW Samuelson és Nordhaus Nordhaus és Tobin 1973 Az egészségügyi kiadásokat és az oktatást a humán tőkébe fektetett beruházásnak vették. A rendőrség fenntartását - "köztes" kiadásként értelmeztek, mely önmagában nem generál jólétet. Olyan tételeket foglaltak bele, mint a tulajdonos által lakott lakás vagy a tartós fogyasztási javak szolgáltatásai, a szabadidő értéke és a nem-piaci termékek egyes fajtái. Az urbanizáció bizonyos költségeit levonták. Samuelson és Nordhaus Pluszok: a szabadidő, "csináld magad" munkák és a fekete/szürke gazdaság. Mínusz: környezeti károk. 2018.12.06.

ISEW ISEW* Módosítás iránya Módosító tényező + Háztartási munka Tartós fogyasztási javak szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai Egészségügyi és oktatási közkiadások - Tartós fogyasztási javak kiadásai A jóléthez hozzá nem járuló egészségügyi és oktatási magánkiadás Nemzeti reklámköltségek Urbanizáció költségei Ingázás közvetlen költsége Közlekedési balesetek költsége Vízszennyezés költségei Zajszennyezés költségei Levegőszennyezés költségei Vizes élőhelyek csökkenése Mezőgazdasági területek csökkenése Nem-megújuló erőforrások kimerítése ??????? A hosszú távú környezeti károk költségei ???????? Tőkekínálat nettó növekedése A külkereskedelmi mérleg nettó változása 2018.12.06.

Forrás: Friends of Earths 2018.12.06. Forrás: Friends of Earths

GPI Módosítás iránya Módosító tényező + A háztartási munka és a gyermeknevelés értéke Az önkéntes munka értéke A tartós fogyasztási cikkek szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai - A bűnözés költsége A családok szétzilálódásának költsége A szabadidő csökkenése Az alulfoglalkoztatás költsége A tartós fogyasztási javak kiadásai Az ingázás költsége A háztartások szennyezés-csökkentési költségei Az közlekedési balesetek költsége A vízszennyezés költségei A levegőszennyezés költségei A zaj okozta károk A vizes élőhelyek csökkenése A mezőgazdasági területek csökkenése A nem megújuló energiaforrások kimerülése Más hosszú távú környezeti károk költségei Az ózonréteg csökkenésének költsége Az erdők csökkenése + / - Nettó beruházás Nettó külföldi hitelnyújtás vagy kölcsönfelvétel GPI 2018.12.06.

Forrás: Friends of Earths 2018.12.06.

Környezeti Teljesítmény Index (EPI) 178 országot csoportosít 19 teljesítményindikátor alapján, amelyeket 9 kategóriába sorolnak, lefedve a környezetvédelmet, a közegészségügyet és az ökoszisztéma egészségét is. Az indikátorok közül a DALY Index (Disability-Adjusted Life Year Index – Egészségkárosodással Korrigált Életévek Index) 25%-os súllyal szerepel. 2018.12.06.

2018.12.06.

EPI rangsor 2014 Rank Country EPI Score 1 Switzerland 87,67 2 Luxembourg 83,29 3 Australia 82,4 4 Singapore 81,78 5 Czech Republic 81,47 6 Germany 80,47 7 Spain 79,79 8 Austria 78,32 9 Sweden 78,09 10 Norway 78,04 28 Hungary 70,28 2018.12.06.

ENSZ mutatói

HDI Human Development Index (HDI) az egy főre jutó GNI értéke, a születéskor várható élettartam, a kombinált bruttó beiskolázási arány és a felnőtt írni-olvasni tudás mérőszámának kombinációjával méri az egyes országok fejlettségének szintjét. 2018.12.06.

HDI 2018.12.06.

IHDI Ha a társadalmi egyenlőtlenséggel korrigáljuk a HDI index értékét, akkor megkapjuk az Inequality-adjusted Human Development Indexet, vagyis az IHDI-t. Ha egy társadalomban teljes az egyenlőség, akkor a HDI és az IHDI értéke megegyezik. 2018.12.06.

MPI Többdimenziós Szegénységi Index (MPI) Multidimensional Poverty Index a HDI három dimenziója mentén (oktatás, egészségügy és jövedelem) mutatja be a szegények számát és a főbb jellemzőket. Ebben a mutatóban már elemeiben megjelenik a környezeti dimenzió, például az ivóvízellátáson keresztül. 2018.12.06.

GII Nemenkénti Egyenlőtlenségi Index (GII) A Gender Inequality Index az egészségügyi adatok (pl. gyermekágyi halálozás), a felhatalmazás (pl. nők aránya a politikai döntéshozásban) és a munkaerő-piaci adatok alapján számolja a nemek közötti egyenlőtlenséget. 2018.12.06.

Nemek közötti különbségek sorrend országok Korrigált sorrend 1 Norway 9 2 Australia 19 3 Switzerland 4 Netherlands 7 5 United States 47 6 Germany New Zealand 34 8 Canada 23 Singapore 15 10 Denmark 25 Slovenia 43 Hungary 45 2018.12.06. 2013 évi HDI statisztika alapján szerkesztve

GEDI A GEDI mutatót 31 változó alkotja, amelyek 14 pillérbe, a pillérek pedig három alindexbe csoportosíthatók: vállalkozói attitűdök (pl. kockázati tőke ), képességek (pl. emberi erőforrás ) és Aspirációk (bukás elviselése). 2018.12.06.

Better Life Index http://www.oecdbetterlifeindex.org/#/00100101510 2018.12.06.

2018.12.06.

Szerkezete housing (háztartás), income (jövedelem), jobs (munka), community (közösség), education (oktatás), environment (környezet), civic engagement (állampolgári szerepvállalás), health (egészség), life satisfaction (elégedettség az élettel), safety (biztonság), work- life balance (munka-élet egyensúly). 2018.12.06.

Happy Planet Index http://www.ted.com/talks/lang/en/nic_marks_the_happy_planet_index.html 2018.12.06.

Következtetések 2018.12.06.

2018.12.06.

Köszönöm a figyelmet!