Internet és kommunikáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
HÁLÓZATOK.
Hálózatkezelés, Internet 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 5 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hálózati és Internet ismeretek
BARÁTOM AZ INTERNET! Készítette: TZ03.
avagy a hálózatok hálózata
Az INTERNET.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
INFORMATIKA I. 9. fejezet 2005 Széchenyi István Egyetem Internet.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
INTERNET Tudatos Internet-felhasználó képzés Szolnok
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Hálózatkezelés, Internet 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Levelező program beállítása webmail-hez
LEVÉL.
Elektronikus levelezés
Az Internet elemei és hozzáférési technológiái Az Internet architektúrája.
HÁLÓZATOK.
küldés.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Informatikai alapismeretek
Információ és kommunikáció
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Böngésző programok (Böngészés).
Elektronikus levelezés
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
A protokoll A protokoll fogalma.
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Hálózati alapismeretek
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Az Internet alkalmazásai
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
15. Tétel Az elektronikus levelezés
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
Nagyvállalati szintű felhős szolgáltatások Eszközök - Szolgáltatások.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Internet és kommunikáció Online alapismeretek Internet és kommunikáció 2018.11.30.

Alapfogalmak I. Internet: Számítógépek világméretű hálózata. URL: Egy weboldal címe, azaz URL azonosítója az adott oldal erőforrásainak, azaz szöveges, képi, egyéb tartalmának szabványszerű címe. (Uniform Resource Locator) Böngészők: (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chorme) Címsor: a böngésző ablakának az a része ami az aktuálisan mutatott weboldal URL-jét mutatja, illetve lehetővé teszi a betöltendő URL begépelését. HTML: (Hyper Text Markup Language): Oldalleíró nyelven készült, a webböngésző általi megjelenítésre alkalmas dokumentum. Az internet szabványos hypertext leíró nyelve. 2018.11.30.

Alapfogalmak II. HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): A szolgáltatók egymáshoz, és a felhasználókhoz való kapcsolásához használt rendszer, kommunikációs szabvány, az adatforgalom mindkét irányú titkosításával. 2018.11.30.

Intranet és extranet Intranet: Az intranet, az internet mellett, időben utána megjelent fogalom. Az intranet tulajdonképpen a hálózaton belüli hálózat megjelölésére szolgál. A legtipikusabb intranet egy vállalat belső hálózata, amely természetesen más hálózatokkal összekötve is működhet. Extranet: Hasonló az intranethez, azonban ez kívülről is elérhető megfelelő jogosultsággal. 2018.11.30.

Levelezés – Microsoft Outlook POP3: (Post Office Protocol version 3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek (Outlook Express, Office Outlook, Thunderbird, stb.)  letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról). Segítségével egy felhasználó könnyedén letöltheti a leveleit és a saját gépén tudja olvasni/ törölni azokat. IMAP: Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. A POP3 mellett a legelterjedtebb levéllekérési internetszabvány. Tehát az IMAP beállítással a felhasználó nem másolja a leveleket a saját gépére, hanem magán a mail szerveren tárolja őket. 2018.11.30.

Levelezési alapfogalmak I. Spam: Elektronikus formában, legtöbbször email-ben küldött, nagy mennyiségű hirdetés, amelyet a felhasználó hozzájárulása nélkül kap. A spam fölöslegesen foglalja a felhasználó tárhelyét, emellett törlése időigényes. A spamek akár milliós nagyságrendben is kiküldhetők, általában megtévesztő címűek. Veszélyt is jelenthetnek, hiszen előfordul, hogy a kiküldők célja a felhasználó személyes adatainak, banki azonosítóinak megismerése. 2018.11.30.

Levelezési alapfogalmak II. Hírlevél: A hírlevél egy elektronikusan formában terjesztett, rendszeresen megjelenő publikáció. Pop-up: Az előugró ablak vagy pop-up a különböző számítógépes programokban felugró ablakok közös elnevezése. (Legismertebb formái a böngészőkben felugró ablakok, melyekben rendszerint reklámok jelennek meg.) Több program létezik, amely a popupokat blokkolja. A pop-up-ok helyes alkalmazásával könnyen irányíthatók a látogatók. 2018.11.30.

Levelezési alapfogalmak III. Link: A hiperhivatkozás, más néven link a hasonló témájú információkat köti össze az online felületeken. Ez az összekötő eszköz vonatkozhat szöveges, vagy egyéb online tartalmakra (videókra, képekre). Hasznos a linkek használata olyankor is, ha egy adott internetes tartalomhoz sok helyről származó információ kapcsolódik. A linkek általában elkülönülnek szövegkörnyezetüktől, formailag érdemes kiemelni őket. 2018.11.30.