ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

Erotikus szimbólumok a népdalokban
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Hogy mit láttam ? Elmondhatom.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Szabó Lőrinc.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Nyári rajz Jó szórakozást! Tanárnő Hideg-Gertui Melania.
Készítette: a Dalai Láma
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
:00 --Atom-- Rézfaszú bagoly és további híres nemlétező dolgok tárlata - röhejes kiállításon jártam:) Nemrégiben Busával a nemlétező tárgyak-dolgok.
Gyuri Megy magától, csak hallgassátok! Magyarország szégyenteljes feldarabolása 1920 június 4-én történt. December 5-én a megemlékezés ünnepén, amikor.
Tibeti személyiségteszt
Budaházy György rabságáért Lengyel Károly : Bilincsben Angyal
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Egyszerű mondat elemzése
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Sok ember sétál ki-, be az életedben
A szónál nagyobb egységek
ELFERDÍTETT MONDÁSOK.
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Állandósult szókapcsolatok
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
HELTAI JENŐ: SZABADSÁG.
Pillangó.
NATIONAL FRIENDSHIP WEEK Sok ember sétál ki-, be az életedben De kevés az igaz barát, aki otthagyja lábnyomát a szíveden.
A vetítés megy magától, csak hallgassátok! Magyarország feldarabolása 1920 június 4-én történt December 5-én, a megemlékezés ünnepén szavalta el.
Kompetenciafejlesztés Szólások - közmondások
Mi az ?. - Mi a baleseti sebész költői neve? - Emberöltő!
Készίtette: Gribunov Anton
Személyiségteszt.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Cri Du Chat Baráti Társaság
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Így szólt hozzám a dédapám.
1. ELBESZÉLÉS Összeállította: Nikli Károly
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
Cri Du Chat Baráti Társaság
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
Good Philosophy. Szükség esetén mindig próbálj segíteni egy barátnak Légy bátor !… Bízz magadban. de jusson eszedbe …. néha nem árt félni.
Alma, barack, citrom; avagy amikor a növény nem (csak) növény Növényneveink jelentésfejlődése Kozma Judit Eötvös József Collegium, Budapest IX. Bolyai.
„Ne tanúskodj hamisan!” A 9. parancsolat (2.Mózes 20, 16)
Arany János: Juliska elbujdosása
Szabó Lőrinc Nyitnikék Fülemüle szerenád Automatikus.
A szintagmák (szószerkezetek).
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
MÁSSALHANGZÓK GYAKORLÁSA
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Prof. Dr. Tóth Csaba Óvd az életet ! Bemutató 2.
Tibeti személyiségteszt
Logika.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Mátyás király udvara Budán jártam. Találkoztam Katicával, aki egy malomkövet szorongatott a kezében. Tovább sétáltam. A parkban egy szegény ember jött.
A HÁROM FA.
Mértékadó vélemények a könyvről
NE FÉLJETEK, NEM MEGYÜNK HAZA...
A történet régen esett meg
Az érvelő szöveg I. Érvelési technikák.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
A két világ Feladat: Magyarázza el a két gondolkodási módot!
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
A 8. parancsolat Ne lopj! (2Móz 20,15).
Előadás másolata:

ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK

Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak sorrendjét. Ha mégis változtatnánk rajtuk, elvesztenék értelmüket. Ezeket az ún. állandósult szókapcsolatokat készen örököltük. szólások szóláshasonlatok közmondások

Szólások: szólásokban a szavak nem szó szerint, hanem átvitt értelemben értendők. Eredeti jelentésüket sok esetben már nem is ismerjük. A szólásokat általában egy szóval is ki tudjuk fejezni. Itatja az egereket. Hasára süt a nap. Lóvá tesz. Egy füst alatt. Se füle, se farka. Elveti a sulykot. Egérutat nyer. Eltörött a mécses. Kordában tart. Egyszer hopp, máskor kopp!

Szóláshasonlatok: két részből állnak, egy fogalomból és egy hozzá hasonlított képből. Bámul, mint borjú az új kapura. Ordít, mint a fába szorult féreg. Fehér, mint a fal. Ravasz, mint a róka. Megy, mint a karikacsapás.

Ez alól csak akkor van kivétel, amikor akarattal forgatjuk ki a szólásokat, szóláshasonlatokat. Ezek az úgynevezett elferdített szóláshasonlatok. Kevés vagy, mint dobos tortában a ritmusérzék. Ritka, mint a fehér kóla. Orrba váglak, mint vasorrú bábát a mágnestábla. Lefejellek, mint vakond a kerti csapot. Olyan büdös vagy, hogy a pap vízipisztollyal keresztelt.

Közmondás: Népi bölcsesség. Hosszas megfigyelés, tapasztalat után megfogalmazott mondás. Az alma nem esik messze a fájától. Hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Ajándék lónak ne nézd a fogát. Madarat tolláról, embert barátjáról. Aki mer, az nyer! Egy bolond százat csinál. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha Katalinkor kopog, karácsonykor locsog. Egy fecske nem csinál nyarat. Egyszer hopp, máskor kopp. A gazdagot pénze, a szegényt esze viszi előre.

Madarat tolláról, embert barátjáról. Aki mer, az nyer! Egy bolond százat csinál. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha Katalinkor kopog, karácsonykor locsog. Egy fecske nem csinál nyarat. Egyszer hopp, máskor kopp. A gazdagot pénze, a szegényt esze viszi előre.