Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mátyás király udvara Budán jártam. Találkoztam Katicával, aki egy malomkövet szorongatott a kezében. Tovább sétáltam. A parkban egy szegény ember jött.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mátyás király udvara Budán jártam. Találkoztam Katicával, aki egy malomkövet szorongatott a kezében. Tovább sétáltam. A parkban egy szegény ember jött."— Előadás másolata:

1

2 Mátyás király udvara Budán jártam. Találkoztam Katicával, aki egy malomkövet szorongatott a kezében. Tovább sétáltam. A parkban egy szegény ember jött velem szemben, aki egy hatalmas tököt cipelt a király elébe. Egy rőt szakállú vitéz éppen lándzsáját fényesítette. Egy bíró fát vágatott a szegényekkel. Ilyen az élet Mátyás király udvarában. Okos Katica Mátyás és Kinizsi Hogyan ajándékozott Mátyás? Mátyás és Holubár A kolozsvári bíró

3 álruhába Kolozsvárra a hajdú a bíró Mátyás a hasábra másnap a bírót megbüntette ráhúzott felírta visszament látogatott öltözött vágta a fát nem fizetett

4 1.Mátyás király álruhában Kolozsvárra utazott, mert
farsang volt. kíváncsi volt, hogyan él ott a nép. megviccelte a bírót. 2. A hajdú munkára fogta, mert észrevette, hogy ő a király. azt hitte, hogy egy lusta szegény ember. szükség volt egy favágóra.

5 3. A király a munkájáért nem fizetséget kapott hanem,
verést. dicséretet. jutalmat. 4. Mátyás hordta a fát, de közben mérgelődött. mosolygott. ráírta három fahasábra a nevét.

6 5. Másnap megint beállított Kolozsvárra nem álruhában, hanem
páncélban. királyi ruhában. paraszti gúnyában. 6. Mátyás megbüntette a bírót, mert kevés fát vágatott össze. sokat fizetett a szegényeknek. sanyargatta a népet.

7 Válaszd ki a közmondások közül azokat amelyek Mátyásra igazak
Válaszd ki a közmondások közül azokat amelyek Mátyásra igazak! Keretezd be! Majd megüti a guta. Amilyen a király,olyan nép. Minden hájjal megkent. Meghalt Mátyás oda az igazság!  Hamarabb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát. Átlát a szitán.

8 Mátyás király fahasábra felír- ta a nevét. 1. 2. 3. 4. 5.

9 Írjatok tudósítást az alábbi adatok felhasználásával!
Esemény: Mátyás esete a kolozsvári bíróval Szereplők: Mátyás, hajdú, bíró Helyszín: Kolozsvár, a bíró háza Idő: 1462 (+ feladat, ha már elkészültetek és van időtök a borítékban van)

10

11


Letölteni ppt "Mátyás király udvara Budán jártam. Találkoztam Katicával, aki egy malomkövet szorongatott a kezében. Tovább sétáltam. A parkban egy szegény ember jött."

Hasonló előadás


Google Hirdetések