Az adóeljárás évi változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Az adózás rendjéről szóló XCII. törvény évi változásai.
ÁFA változások (Horányi Márton). A változás háttere – EU szabályozás változása: Tanácsi irányelvek (2008/9;/117)változását  Szolgáltatás teljesítési.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény változásai
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
2009. évi LXXVIII. Törvény 242/2009. Kormányrendelet Szabó Gabriella
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az „Út a munkához” program évi változásai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Az „Út a munkához” program évi változásai
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Az adóeljárás 2014. évi változásai

Art. 2014. Ket., mint mögöttes szabály az adóeljárásban: Képviselet A Ket. szerint az ügyfél kezdeményezhet ellenőrzést. Ilyen az adóztatásban nem lehetséges, ezért ezt kizárja az Art. Képviselet A belföldön nem letelepedett áfa alanyt külföldi magánszemély, jogi személy, egyéb szervezet is képviselheti az áfa visszatérítési eljárásban Felszámoló, végelszámoló korábban mentesült a felelősség alól, ha a felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés kezdő időpontját megelőzően követték el a jogsértést. 2014-től csak akkor, ha a jogsértés arra vezethető vissza, hogy a volt vezető tisztségviselő a kötelezettségeit elmulasztotta. Ekkor ez utóbbival szemben lehet bírságolni. 2018.09.20.

Art. 2014. Egészségügyi szolgáltatási járulék: Külföldi tartózkodás – Tbj. szerint nem belföldi: kötelezettség megszűnésének napjával törli az adóhatóság a fizetési kötelezettséget Elhalálozás esetén a halál napjával Egyes esetekben adatszolgáltatás az E.Alapnak Nem kell áfa alanyiságot kérnie Mo.-on annak a külföldinek, aki csak adóraktározási eljárás hatálya alatt lévő terméket értékesít, feltéve, hogy nem kerül ki ez alól a termék, vagy EU-n kívülre kiléptetik. 2018.09.20.

Art. 2014. A túlfizetés kiutalásához is szükséges lesz adóazonosító szám (kivéve külföldi magánszemélyek) – ez az adószám törlése miatt fontos! Ha 1 éven túli adótartozás miatt adószám felfüggesztés: a törlésig felfüggesztve marad az adószám – adóvisszaigénylés nem lehetséges Adózói javítás: lehetséges akkor is, ha választási lehetőség volt és azt módosítaná (és nem módosít adóalapot, adót a beadott bevallásokat figyelembe véve) Ha az állam az örökös, nem „mögöttes felelős”. Bűncselekmény elkövetője megfizeti a hiányt – de már nincs cég, akivel kapcsolatban a bűncselekmény felmerült, a magánszemély kötelezettségekét kell előírni a befizetést. 2018.09.20.

Art. 2014. Túlfizetés Egységes fogalom az Art. 43. § (5) bekezdésében Csoportos adóalanynál fennálló túlfizetést a csoportos adóalany, vagy bármelyik csoporttag tartozására el lehet számolni – ha van a csoporttagok között erről írásbeli megállapodás EFER befizetések: nem teljeskörűen rendelkezik a befizetésről – elszámolás hasonlóan, mint a végrehajtásnál (Szja, járulék, esedékesség, arányosan) 2018.09.20.

Art. 2014. Önellenőrzés: már nem kivétel a termékimportot terhelő áfa módosítása miatti helyesbítés Esedékesség előtti önellenőrzés: eredeti esedékesség lesz irányadó az önellenőrzésnél is Az idegenrendészet kérésre adatot szolgáltat az érintett magánszemélyek adatairól, ideértve a vagyoni, jövedelmi adatokat is Adatot szolgáltat: KLIK és az önkormányzat – az oktatási intézmény állami fenntartás alá került-e, vagy önkormányzattól eltérő személy, szerv tartja fenn – tárgyhót követő hó 25. napjáig 2018.09.20.

Art. 2014. Hagyatéki tárgyalásra a közjegyző az örökös kérésére adatot kérhet az adóhatóságtól az elhunyt személy tartozásáról/túlfizetéséről Jövedelemigazolás: adónyilatkozat esetén a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és külön adózó jövedelem összegét és az szja kötelezettséget tartalmazza 2018.09.20.

Art. 2014. Ellenőrzés Felszámolással kapcsolatos bevallások ellenőrzése: bevallás kézhezvételétől számított 60 (egyszerűsített: 45) napon belül Megbízólevél elektronikusan is kézbesíthető Az adóhatóság vizsgálhatja a könyvek, nyilvántartások vezetéséhez, valamint a bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftvereket is 2018.09.20.

Art. 2014. Ellenőrzés: Mintavétel: adózó ott lehet, adóhatóság kötelezheti a jelenlétre. Mintavételt az adózó is elvégezheti, hatósági kötelezésre vagy saját kérésre. Az adózónál felmerült költségeket mindig az adózó viseli. A fel nem használt mintát az adóhatóság megsemmisíti, vagy kötelezi az adózót a megsemmisítésre. Az ellenőrzés során az adóhatósággal a kapcsolatot felszámolásnál a felszámoló, végelszámolásnál a végelszámoló tartja, kényszertörlésnél a cégjegyzésre jogosult 2018.09.20.

Art. 2014. Ellenőrzés Az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés kiterjed a könyvek, nyilvántartások vezetéséhez, bizonylatok feldolgozásához alkalmazott szoftverek, informatikai rendszerek, számítások vizsgálatára is A meghatalmazott részére szóló adóhatósági irat címzésében fel kell tüntetni az adózó nevét (megnevezését), a meghatalmazott nevét (megnevezését) és meghatalmazotti minőségét Elektronikus kézbesítés esetén az átvétel napja a KR visszaigazolás napja. Ha nem veszi át, második kísérlet+5 napot követő munkanap 2018.09.20.

Art. 2014. Hatósági eljárás Feltételes adómegállapítás Adó soron kívüli megállapítása miatt nem kell eljárási cselekményeket végezni, ha az állam az örökös. Feltételes adómegállapítás Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapít meg adókötelezettséget vagy annak hiányát Egyfokú eljárás Határidő 60 napról 75 napra hosszabbodik, sürgősségi esetén 30-ról 45-re. Díjak: 5mFt, sürgősségi 8mFt, tartós feltételes 8mFt, sürgős tartós feltételes 11mFt Előzetes szóbeli konzultációt lehet kérni: 100eFt Bírósági felülvizsgálat kérhető 2018.09.20.

Art. 2014. Mögöttes felelős jogorvoslata: Tag vezető tisztségviselő fellebbezhet az alapul szolgáló határozat (amit a felszámolás során hoztak) vonatkozásában, akkor is ha elévült A mögöttes határozat során megküldi az alapul szolgáló határozatot és jegyzőkönyvet A másodfokú adóhatóság először az alapul szolgáló adómegállapítás jogszerűségében dönt. Ha jogszerűtlen, korlátozhatja az adóvégrehajtáshoz való jogot. 2018.09.20.

Art. 2014. Végrehajtás Végrehajtható okirat a bírósági eljárási illeték tárgyában küldött bírósági megkeresés és értesítés A vámhatóság is folytathat le ingófoglalást adótartozás erejéig. Ilyenkor a vámhatósági alkalmazott végrehajtóként funkcionál Helyszíni eljárás 6-22 óráig munkanapokon, adóhatósági vezető engedélyével bármikor. Szállítás alatt álló ingóság bármikor lefoglalható A foglalás hatálya kiterjeszthető az utóbb felmerült tartozásokra, költségekre is. 2018.09.20.

Art. 2014. Árverés: speciális szabályok a kizárásra vonatkozóan Nem árverezhet Az adóhatóság alkalmazottja, közeli hozzátartozója a foglalkoztató adóhatóság illetékességi területén belül Az adós Alkalmazott akkor mégis árverezhet, ha végrehajtás kérői vagy tulajdonostársi pozíciója van, vagy törvényi elővásárlási joggal rendelkezik 2018.09.20.

Art. 2014. Végrehajtás Kikerült a Vht.-ból a hagyományos ingatlanárverés De az adóeljárásban továbbra is marad A részletszabályokat rendezni kell – 156/H. § Hol lehet tartani az árverést Mit kell tartalmaznia a hirdetménynek 10% előleg Egyetlen lakóingatlan, tényleges ottlakás min. 6 hónapja – minimum ár 70% Jegyzőkönyv tartalma Sikertelen árverés esetén a második 3 hónapon belül, utána 6 hónap múlva 2018.09.20.

Art. 2014. Végrehajtási kifogás nem jogosulttól származik, vagy elkésett: érdemi vizsgálat nélkül utasítják el Végrehajtási eljárás szünetel, ha az adóhatóság polgári peres eljárást kezdeményezett az adótartozás érvényesítése érdekében Az adó megállapításához való jog elévülése büntetőeljárás esetében annak kezdő időpontjától a jogerős befejezésig nyugszik 2018.09.20.

Art. 2014. Mulasztási bírság Üzletlezárás Feltöltési kötelezettség nem megfelelő teljesítésénél a bírságalapnál figyelmen kívül kell hagyni az esedékesség és a mérlegfordulónap árfolyam különbsége alapján számított nyereségjellegű árfolyamkülönbözetet Üzletlezárást helyettesítő bírság pénztárgép szabályok megsértése esetén, ha nincs üzlet – 200e/500e Ft Üzletlezárás 12 napra, ha pénztárgéppel kapcsolatos szabályokat nem tart be 2018.09.20.

Art. 2014. NGM rendelet lesz a kezelőszemélyzet nélküli automatákkal kapcsolatos nyilvántartásvezetésről NGM rendelet lesz a pénztárgépek miatti adatkapcsolat díjáról (hatósági áras díjszabás) Adókülönbözet fogalma módosult: büntetőeljárás során jogerősen megállapított, és az adóhatóság által megfizetni rendelt adóbevétel csökkenés, vagyoni hátrány 2018.09.20.

Art. 2014. Egyéb módosítások Adóregisztrációs eljárásnál egyértelműsítés: egyszemélyes Gt.-nél a tagot kell vizsgálni Tao. bevallást helyettesítő nyilatkozat benyújtási határideje május 31. A kiutalási határidőt kitolja, ha az ellenőrzés megkezdése akadályba ütközik Tao. az Art.-ban: Az üzletvezetés helyére tekintettel belföldi illetőségű adózó a belföldi illetőség megszerzése előtt szerzett immateriális javakat, tárgyi eszközöket– választása szerint – a belföldi illetőség megszerzése napján érvényes piaci értéken veszi nyilvántartásba, feltéve, hogy az eszközökre a belföldi illetőség megszerzése előtt Tao. törvény szerinti értékcsökkenési leírást nem állapítottak meg. 2018.09.20.

Art. 2014. Egyéb módosítások Bírósági eljárási illeték utólagos elszámolásának engedélyével rendelkező adózó bevallása önellenőrizhető A gépjármű illetékeztetéshez szükség lehet a szerzési okmányokra, ezt a közúti közlekedési nyilvántartásból megkérheti az adóhatóság Az iratanyag az ellenőrzés befejezéséig az adóhatóságnál maradhat (nem kell erről külön értesítés és vezetői jóváhagyás) Ismételt felügyeleti intézkedés nem csak NAV ügyekben, hanem helyi adó ügyekben is lehet Egyéni vállalkozó adók módjára behajtandó köztartozásánál is az önkormányzati adóhatóság jár el 2018.09.20.

Art. 2014. Egyéb módosítások Késedelmes adófizetés miatti inkaszó visszatérítésénél az inkasszótól számítódik a 8 napos határidő Elektronikus árverés érvényes licit minimum 1000Ft Ismételt elektronikus árverés 30 napon belül Külföldi illetőség igazolásánál nem kell kötelezően angol nyelvű irat 2018.09.20.

Art. 2014. Egyéb módosítások Önellenőrzés lehetséges bevallási határnap előtt is Mögöttes felelősségi határozat ellen felügyeleti intézkedés nem lehetséges Pénztárgépekkel kapcsolatos mulasztások miatti bírságolás bármilyen ellenőrzés eredményeként lehetséges Szerződéscsomagra, szerződéstípusra nem lehet feltételes adómegállapítást kérni 2018.09.20.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 2018.09.20.