Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Az I. világháború
Az 1. világháború.
A semlegességtől a doni katasztrófáig
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A KV-2 Nehéztank.
Call of duty 2.
Úton az újabb háború felé
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
A második világháború fegyverei
A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ REPÜLŐGÉPEI
II. Világháború KÉZIFEGYVEREK.
A 2. világháború Fegyverei
Benito Mussolini
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A Tanácsköztársaság.
Párizsi kommün.
”A határozottság nem azt jelenti, hogy egy dolgot mindenáron meg kell tenni. A határozottság: nem habozni megvalósítani valamit, amikor a belső meggyőződés.
A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ FEGYVEREI
Március 13.- ai budapesti kirándulás
1956 az irodalomban 1/C.
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
Felépítése és jellemzői
GAIUS JULIUS CAESAR Farkas Gyula.
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A BMW 5-ös Limousine abból a formatervezői kihívásból született, amely az erő és a szépség lehető legkifejezőbb megnyilvánulási formájának megalkotására.
Koszti Tamás: A magyar seregek haditechnikája
Kiszely-Kiss László: A fekete sereg
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
Ikarosz és a repülés.
A TANK A harcmező ura.
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A paraszti seregek fegyvere volt.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
Ez az állam volt a mai Franciaország közvetlen elődje.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Páncélvonatok az első világháborúban
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
A világ az első világháború után
Tengeralattjárók és Hadihajók az I.Világháborúban
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Ady Endre Alapiskola Párkány A FORRADALOM FEGYVEREI ÉS HARCMODORA
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
„MEGŐRÜLT AZ EMBERISÉG”
Horthy Miklós.
Bonaparte Napoleon Kasza Kristóf 6.a.
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Készítette: Bocsák Tamás
Tankok készítette: Dancs Tamás Tibor
A villanyvasút egyik megteremtője
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
A RÁBA-Botond katonai terepjáró jármű gyártásának történetéhez …
Előadás másolata:

Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában, Bolimów városnál használtak xylyl-brómot tartalmazó lövedékeket. Az első teljes körű harctéri alkalmazásra április 22-én Ypres második csatájában került sor. A németek megtámadták a francia, kanadai és algériai csapatokat klórgázzal. A támadás során a francia katonából 5000 azonnal meghalt.

A háború után a fel nem használt német vegyi fegyverek többségét a Balti-tengerbe dobták. Idővel a sós tengervíz korrodálta a tartályokat. A mustárgáz viaszhoz hasonló szilárd anyagként partra vetődött ezekből a tartályokból, és még ebben az állapotában is elég aktív, hogy súlyos égési sérüléseket okozzon bárkinek, aki kapcsolatba kerül vele.

A Mosin–Nagant-karabély a cári orosz hadseregben 1891-ben rendszeresített 7,62 mm űrméretű, belsőtáras ismétlőkarabély. A cári hadsereg, majd modernizált változata a Vörös Hadsereg alapvető gyalogsági lövészfegyvere volt az AK-gépkarabély megjelenéséig. A fegyvert Szergej Moszin tervezte, a konstrukcióhoz pedig a belga Léon Nagant által szerkesztett középágytárat használta fel.Vörös HadseregAK-gépkarabélySzergej MoszinLéon Nagant Orosz fegyverek:

A Nagant M1895 revolver egy Léon Nagant és Emile Nagant iparosok által tervezett, egyedi gáz-tömítéssel rendelkező, az Orosz Birodalom számára készített lőfegyver. Egyedi gáz-tömítéssel rendelkezett, ami azt jelentette, hogy a forgótár előremozdul, amikor a kakas hátra van húzva, így adva nagyobb kezdősebességet, és lehetővé téve a fegyvert hangtompító felszerelésére.

M1903A4 Springfield mesterlövész puska: Ezt a puskát először ban kezdték gyártani, és jó egymillió darabot állítottak elő egészen az 1930-as évek végéig. 5 töltény fért a tárba vagy egyesével a puskába töltve. Egészen a M-1C és M-1D puskák érkezéséig használták a Springfieldet.

Német fegyverek: A Mauser C96: félautomata pisztoly, melyet a német Mauser cég gyártott 1896-tól egészen 1937-ig. Jellegzetes karakterét a belső tár adja, ami az elsütőbillentyű előtt helyezkedik el, továbbá a hosszú cső és a fából készült tus, mely stabilitást adott tüzeléskor, valamint egy seprűnyél szerű markolat.

Az MP18-ast Hugo Schmeisser tervezte és a Bergmann Waffenfabrik gyártotta. Az első olyan géppisztolynak minősült, melyet bevetettek háborús helyzetben. Habár a fegyver gyártása 1920-ban befejeződött, az 1960-ig készült géppisztolyok tervezésében alapvető szerepet játszott. A géppisztoly tűzereje akkora hatást gyakorolt a szövetségesekre, hogy a Versailles-i békeszerződés megtiltotta az ilyen típusú fegyverek további gyártását. Az MP18-as kitűnő fegyvernek bizonyult, a koncepció bevált a lövészárkokban.

P08 Luger: A tervezőjéről elnevezett Luger az első világháborútól kezdve a német szolgálati pisztoly. 9 mm-es és 7.65-ös kaliberrel gyártották, és a tisztek, géppuska-osztagok fegyvere volt.

Tankok : A7V - A robusztus „mozgó erőd” tervezését a britek 1916-os sikerei után kezdték el, a harckocsifejlesztést addig elhanyagoló Németországban. A prototípus re készen állt, de a gyártást megindítani csak 1918-ban tudta a kimerült német hadiipar. Mindössze 20 készült belőle, és az elkapkodott tervezés meg is mutatkozott.

MARK 5 - Ezt a sorozatot a Mark I-től Mark IX-ig tartó típusok képviselik. A Mark V-ös az első ezek sorában, melynek vezetéséhez már csak egy főre volt szükség, és kormányzása segédkerekek nélkül is megoldható volt. Súlya megnőtt a korábbi változatokéhoz képest, így a motor teljesítményét is növelni kellett, a későbbi modifikációknál egészen 225 LE-ig. Érdekesség, hogy a britek általában kétféle fegyverzettel készítették tankjaikat. Amelyikben ágyúk is voltak, a male (hím), amelyekben csak géppuskák, a female (nőstény) megkülönböztető nevet kapták.

RENAULT FT 17 - A sokak által az első világháború legsikeresebb tankjának tarott FT 17-es sorozatgyártása 1917-ben kezdődött, de licenszváltozatait még jóval később is készítették Olaszországban vagy a Szovjetunióban. A könnyű, kétfős személyzettel rendelkező modell volt az első 360 fokban körbeforgatható toronnyal ellátott páncélos. Használták az utcai harcokban is.

SCHNEIDER Németes neve ellenére az egyik első francia harckocsi ban készültek el az első példányok, melyeknek alapja az amerikai lánctalpas Holt traktor volt. Eredetileg páncélos vontatónak tervezték, aztán mégis felszerelték fegyverekkel is.

St. CHAMOND 1916-ban készült el, de csak 1917-ben állt harci szolgálatba. Szokatlan technikai megoldás volt a benzinmotor által meghajtott elektromos motor alkalmazása. Ez a "dupla" motor és a 75 mm-es löveg nagyon megnövelte a tank súlyát és alaposan lerontotta hatékonyságát. Rendkívül rosszul tudott a terepen mozogni a lánctalpakon messze túlnyúló teste miatt.

Köszönöm a figyelmet!