SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

.. Az Alaptörvény D) cikkében foglaltak szerint Magyarország felelősséget érez a határon kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja Magyarországgal való.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Amerika éghajlata.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége, terheltsége Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége,
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Üdvözöljük Oromhegyesen! Egy vajdasági kis falu múltja, jelene és jövője.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Víz-foszfát-klíma kapcsolat oxigénizotópok alapján Emlősök
Napkollektor A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható.
FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS Készítette: Buzás Bence.
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Tartalom 1.Vízrendszere (folyók) 2. Vízrendszere (tavak) 3. Éghajlat
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Áramlástani alapok évfolyam
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A napsugárzás jótékony hatásai:
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
Amit a Direktívával kapcsolatban Számítási módszerek - Benapozás
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Gázok és folyadékok áramlása
Átalakította: Vincze Csabáné
Folyóvíz felszínformálása
Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék (tk. 100 – 108. oldal) FÖLDRAJZ.
A légkör anyaga és szerkezete
A forró övezet.
24. MEZŐGAZDASÁG.
Világtenger földrajza
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Magyarország éghajlata, vízrajza
33. A FOLYÓK VÍZJÁRÁSA.
Magyarország földrajzi helyzete, határai
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Középidő és Újidő.
14. VILÁGGAZDASÁG.
7. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Halmazállapot-változások
Épületek egészségtana
AZ ATMOSZFÉRÁBAN LÉVŐ VÍZPÁRA
21. SZELEK.
Négy vállalkozási alaptípus
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
20. A LÉGNYOMÁS.
Lényege: Belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti.
Fekete harkály.
A Föld, mint égitest.
36. NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁG.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Folyóvíz felszínformálása
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
A folyadékok és a gázok nyomása
USA mezőgazdasága.
Déli sarkvidék jégtakarója
A Föld kőzetburka.
Hagyományos megjelenítés
Időjárás, éghajlat.
Termikus kölcsönhatások
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA

ÉGHAJLAT Szlováki éghajlatára hatással van: Szlovákia fekvése Az óceántól való távolsága A napsugárzás mennyisége Az uralkodó széljárás A tengerszint feletti magasság ÉGHAJLAT

Az éghajlat mérsékelt, átmeneti, nyugatról az Atlanti-óceán, keletről pedig az eurázsiai kontinens által befolyásolva Atlanti-óceán eurázsiai-kontinens TÁVOLSÁG AZ ÓCEÁNTÓL

TÁVOLSÁG AZ ÓCEÁNTÓL Atlanti-óceán Az Atlanti-óceán felől a légtömegek csapadékot hoznak Nyáron: csapadék és lehűlés Télen: csapadék (hó is), felmelegedés, olvadás Atlanti-óceán

TÁVOLSÁG AZ ÓCEÁNTÓL Eurázsia Eurázsia belseje felől áramló légtömegek szárazságot hoznak (megállapodott napos időjárás) nyáron: meleg, derült időjárás télen: fagy, napsütés

A NAPSUGÁRZÁS MÉRTÉKE - Leginkább a terepviszonyoktól függ - Legtöbb napsugárzás az alföldeket éri (Dunamenti- síkság) és a napsütötte déli hegyoldalak (Tátra déli lejtői) Legkevesebb napsugárzás a mély völgykatlanokat éri (Árvai-medence, Felső- Garammente)

AZ URALKODÓ SZÉLJÁRÁS Nyugati vagy északnyugati, amely az Atlanti-óceán felől fúj ( általában csapadékot szállít ) SZÉL 2004.11.19.

A TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG A növekvő tengerszint feletti magassággal a levegő hőmérséklete csökken ( 0,3-0,7°C/100 m) és növekszik a csapadékmennyiség Különbség keletkezik a hegységek szélnek kitett (nyugati) és a szélárnyékban levő (keleti) lejtői között Különleges jelenség az ún. hőmérsékleti inverzió, amikor a köd megreked a völgyben (a hideg levegő az alacsonyabb területekre szivárog), a napos lejtők felmelegszenek (a meleg levegő felemelkedik). V Z

KLIMATIKUS TÉRSÉGEK Három éghajlati típus: meleg, mérsékelten meleg, hűvös.

MELEG ÉGHAJLATÚ TERÜLET Évi átlaghőmérséklet: 8 - 10 ⁰C Éves csapadékmennyiség: 550 – 750 mm Szlovákia legtermékenyebb területe: gabonafélék, cukorrépa, kukorica, gyümölcs és zöldség

MÉRSÉKELTEN MELEG TERÜLET Évi átlaghőmérséklet: 4 – 8⁰C Éves csapadék: 800 – 1200 mm Burgonya, rozs, zab, árpa

HŰVÖS ÉGHAJLATÚ TERÜLET Évi átlaghőmérséklet: - 3°C -tól + 4°C -ig Éves csapadék: 1200 – 2000 mm Rétek és legelők

KLIMATIKUS TÉRSÉGEK Meleg éghajlatú területek < 400 m alföldek, alacsonyan fekvő völgykatlanok Mérsékelten meleg területek < 800 m magasabban fekvő völgykatlanok, medencék, előhegységek Hűvös éghajlatú területek > 800 m magashegységek