Budapest, Hotel Flamenco 2017. október 25. Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Méz és szeszes italok azonosságának vizsgálata Budapest, Hotel Flamenco 2017. október 25. Méz és szeszes italok azonosságának vizsgálata Hotel Flamenco Herpai Zoltán – Dr. Szigeti Tamás János Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
A vizsgálatok típusát meghatározza: -Mit hamisítanak Vizsgálatok típusai A vizsgálatok típusát meghatározza: -Mit hamisítanak -Mivel hamisítanak Ezek alapján: -Tudjuk, hogy mit keresünk – célzott (targeted) -Tudjuk, hogy milyen az eredeti, attól való eltérést keresünk – nem célzott (non targeted) vizsgálat. Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Célzott vizsgálatok, méz szacharóz Lane-Eynon: Fehling-oldatokat forrás közben hígított mézoldattal titráljuk metilénkék indikátor jelenlétében; Gravimetriás Fehling-Meissl: a redukáló cukortartalom és az összes cukortartalom meghatározására keletkezett réz(I)oxidot gravimetriásan mérjük; Schoorl-Regenbogen: a méz cukortartalmát a szabványban megadott körülmények között a Schoorl (A és B) oldatból redukálódott réz(I)oxid jodometriás titrálása segítségével határozzuk meg; Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Célzott vizsgálatok, méz szacharóz Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Célzott vizsgálatok, méz szacharóz Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Célzott vizsgálatok, méz keményítőszirup, oligoszacharid Vékonyréteg kromatográfia Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Vékonyréteg-kromatográfia – keményítőszirup vizsgálata A keményítő enzimes bontása során nem teljes a cukor-molekulákból álló lánc bontása. Oligoszacharid-nyomok maradnak a termékben, amelyek a mézből kimutathatóak! Startvonal Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Akácméz Izocukor Keményítőszirup vizsgálata HPLC technikával A méztől idegen komponensek Izocukor Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Természetes mézben a méhek garatmirigyéből : keményítőláncot; Enzimes módszerek Természetes mézben a méhek garatmirigyéből : keményítőláncot; hasítását végzi, a szacharózt is bontja; Kereskedelemben: családjába tartozó inulin hasítására is; Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Mérsékelt- és hidegégövi növények: Gabonák (búza, árpa, rizs), C3 növények A légköri szén-dioxidot Calvin-ciklus segítségével kötik meg, amelynek végterméke egy három szénatomos cukor (a növények 85%-a). Mérsékelt- és hidegégövi növények: Gabonák (búza, árpa, rizs), Cukorrépa, Bab, Burgonya, Napraforgó. Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Kakaslábfű, disznóparéj, libatop. C4 növények A légköri szén-dioxidot dikarbonsav- (Hatch-Slack) ciklusban a kötik meg, amelynek egy négy szénatomos cukor a végterméke. Többnyire trópusi származású növények: Cukornád, Kukorica, Cirok, Köles, Kakaslábfű, disznóparéj, libatop. Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
13C-megkötés: C3: kisebb 13C C4: nagyobb13C 12C/13C megkötés a C3 és C növényekben 13C-megkötés: C3: kisebb 13C C4: nagyobb13C Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Nemzetközi etalon: VPDB δ13C‰ (Vienna Pee Dee Belemnite standard) 12C/13C megkötés a C3 és C növényekben Nemzetközi etalon: VPDB δ13C‰ (Vienna Pee Dee Belemnite standard) C3-növények C4-növények Fotoszintézis Calvin ciklus Hatch-Slack ciklus Növények Nektárt adók, cukorrépa Cukornád, kukorica 13C-megkötés kisebb 13C nagyobb 13C 13C részaránya -27,5‰ és -23,5‰ -9,7‰ (fruktóz szirup) -21‰ –nél nagyobb érték esetén vélelmezik az izocukor hozzáadását (hamisítás gyanúja) Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
NMR spektroszkópia 3% eltérés a spektrumban rizssziruppal végzett hamisítás miatt a hidrogén vonalán mérve (1H) Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Közép-Amerika mézei Európai mézei Kelet-Ázsia mézei Mézek NMR-vizsgálatok eredményei szerinti csoportosítása Közép-Amerika mézei Európai mézei Kelet-Ázsia mézei Észak-Amerika mézei Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Herpai Zoltán - Szigeti Tamás Méz és szeszes ital azonosság vizsgálat Bp. 2017. 10. 25. Food Integrity