6. ÉVFOLYAM – ÁBRÁK-KÉPEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
Advertisements

A reformáció.
A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében
A szeretet himnusz értelmezése
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Reformáció. Reformáció Kérdés: milyen vallásokat ismertek?
PaedDr. Zuzana BÍRÓOVÁ ZŠ s MŠ s VJM Tomášikovo Ismerjük fel, lássuk meg és tegyük azt, ami valóban fontos az életben Pozna ť, vidie ť, kona ť, č o je.
„vissza a természethez!”
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
A REFORMÁCIÓ FOGALMA A reformáció a 16. században a katolikus egyház megújítására indult mozgalom Előzményei: A nagy földrajzi felfedezések A könyvnyomtatás.
Az ellenreformáció és a barokk
A REFORMÁCIÓ MAGYARORSZÁGON
Európa a században.
A Reformáció Magyarországon
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Jézus te vagy minden álmom
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
Pedagógiai antropológia és etika VIII.
6. zh 1.Sorolja fel és vázlatosan ismertesse a középkori moszlim oktatás szinhelyeit! (10 pont) 2. Sorolja föl, mely helyszíneken érintkezett leginkább.
Ballagók búcsúztató áhítata.
Jézus a mi oltalmunk, erősségünk Ha ránk szakad minden baj, mégse félünk Ő a mi páncélunk, erős pajzsunk Ha ránk tör az ellenség, Benne bízunk Ez a föld.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A boldogság is kegyelemből fakad
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
A tridenti zsinat 21/B.
Isten hozott köztünk!.
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 6. Második nap.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 5. Első nap.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Csendesedjek el fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
450 éves a Heidelbergi Káté.
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Reformáció és katolikus megújulás. A svájci reformáció kezdetei - Zwingli  Svájc - A kantonok szövetsége,  társadalmi fejlődése más   alakulnak ki.
18. óra Világvallások.
MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.
Kialakulása, nyugati és keleti
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
A reformáció főbb irányzatai
A Habsburg - Valois párharc A reformáció kezdete
Igeolvasás.
Urunk megkeresztelkedése
Harmatozzatok égi magasok
Cseh- és Lengyelország
A reformáció.
LOVAGI ÉLET HIT-ÉLETELVEK.
REFORMÁCIÓ.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Vágyaink és kívánságaink
Előadás másolata:

6. ÉVFOLYAM – ÁBRÁK-KÉPEK A REFORMÁCIÓ 6. ÉVFOLYAM – ÁBRÁK-KÉPEK

A BÚCSÚCÉDULA

CÉL A KATOLIKUS EGYHÁZ MEÚJÍTÁSA 1. KEVÉLYSÉG – ALÁZAT 2. IRIGYSÉG – JÓAKARAT 3. HARAG – SZELÍDSÉG 4. RESTSÉG – LUSTASÁG ÉS A JÓRA VALÓ BUZGÓSÁG 5. FÖSVÉNYSÉG – ADAKOZÁS 6. TORKOSSÁG – MÉRTÉKLETESSÉG 7. BUJASÁG – TISZTASÁG

Isten előtt mindenki egyenlő. A bűnöket egyedül Isten bocsájthatja meg. Le a búcsúcédulákkal!

LUTHER TANAI A hit az üdvösség egyedüli forrása Nincs szükség költséges szertartásokra és nagy egyházi vagyonra Elvetette a pápai hatalom elvét Megszüntette a szerzetesrendeket és a gyónást Bevezette a két szín alatti úrvacsorát Két szentséget ismert el: keresztséget, oltári szentséget Bevezette az anyanyelvű prédikációt a latin helyett A bűnt egyedül Isten bocsáthatja meg Szekularizáció: egyházi vagyon világi kézbe adása csak a Bibliát fogadja el (sola scripta)

AZ ÖT SOLA… sōla Scriptūra (egyedül a Szentírás); sōlā fide (egyedül hit által); sōlā grātiā (egyedül kegyelemből); sōlus Christus (egyedül Krisztus); sōlī Deō glōria (egyedül Istené a dicsőség)

HÉTBŐL KÉT SZENTSÉG A keresztény beavatás szentségei: Keresztség, Bérmálás, Oltáriszentség A gyógyulás szentségei: Bűnbánat, Betegek kenete A küldetés és közösségi szolgálat szentségei: Egyházi rend, Házasság

BIBLIA NEMZETI NYELVEN 1541. 1534.

IDÉZETEK LUTHERTÓL Soha semmi jó nem születik az erőszakból. Itt állok, másként nem tehetek. Isten segítsen meg. Ámen. (Állítólagos beszéde a Worms-i birodalmi gyűlésen. 1521 Április 18) Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát. A gondolatok vámmentesek. Erős vár a mi Istenünk. Ó, mily boldogok lennének a parasztok, ha saját javukat felismernék! Mindenki találja meg a saját leckéjét. Semmit sem veszíthetek, mert semmim sincs.

HATÁSA 1521. Worms birodalmi gyűlés: V. Károly hívja össze és Luthert eretneknek nyilvánítják, Luthert a pápa kiátkozta, a császár birodalmi átokkal sújtotta Bölcs Leó 10 hónap látszatfogságra ítéli Luhert: Wartburg várába zárja, itt fordítja le németre a Bibliát, ezzel megteremtette a német irodalmi nyelv alapjait 1529. Speyer: Birodalmi gyűlés kimondta, hogy Luther követői megtarthatják vallásukat, de nem terjeszthetik → ez ellen tiltakoztak (protestáltak: ebből ered a protestáns elnevezés, amely kéőbb a reformáció valamennyi irányzatának összefoglaló neve lett) 1530 Augsburg: birodalmi gyűlés cél a protestánsok és katolikusok kibékítése 1529-1555 németországi vallásháború 1555 augsburgi vallásbéke kimondta, hogy „cuius regio, eius religio” = „akié a föld, azé a vallás”: a jobbágyoknak földesuraik vallását kell követni, vagy szabadon elvándorolhatnak

KÁLVIN JÁNOS-GENF -KÁLVINIZMUS Predesztináció elve „eleve elrendelés” minden ember sorsa előre el van rendelve Zsarnokölési elmélet Kálvin János felruházta a népet azzal a joggal, ha az uralkodó zsarnokságra tör, akkor meg lehet ölni Demokratikus egyház egyházon belül nincsen hierarchia (alá-, fölérendelés), Presbitériumok Puritanizmus elve (purus= tiszta) egyszerűség, tisztaság elve a belső egyszerűségnek a külvilágban is meg kell nyilvánulnia A szentek tiszteletének elvetése

„Soha nincs olyan nyomorult idő, hogy az ember becsületes ne lehetne.”

1517. 2017.

PLAYMOBIL LUTHER SZETT 

A KATOLIKUS MEGÚJULÁS (ELLENREFORMÁCIÓ) Mint vallási, mint társadalmi téren a protestantizmus térnyerése ellen cselekedni, és elvesztett pozícióit visszaszerezni HÁROM IRÁNYÚ STRATÉGIA MEGFÉLEMLÍTÉS MEGISMERTETÉS MEGSZERETTETÉS

MEGFÉLEMLÍTÉS INKVIZÍCIÓ JEZSUITA REND INDEX ERETNEKÜLDÖZÉS

A TRIDENTI ZSINAT (1545-1563.) • Csak az egyháznak van joga a Biblia értelmezésére és a hit igazságainak eldöntésére. • Nemcsak a hit, hanem a jó cselekedetek által is lehet üdvözülni. • A püspököknek és a plébánosoknak állandóan egyházmegyéjükben kell tartózkodniuk; egyszerre több javadalmat nem tölthetnek be. A papi tisztségek adásvétele tilos. • Meg kell szüntetni a búcsúcédulákkal kapcsolatos visszaéléseket. • Minden egyházi személynek példamutató életmódot kell folytatnia. • A püspököknek papnevelő intézetet - szemináriumot - kell létesíteniük egyházmegyéjükben. (A papok képzéséről addig külön nem gondoskodtak.)

A TRIDENTI ZSINAT

AZ INKVIZÍCIÓ

LOYOLA IGNÁC ÉS A JEZSUITA REND

A VILÁGI BÍRÓSÁG ÍTÉL

LOYOLA ÁTADJA A REND SZABÁLYZATÁT A PÁPÁNAK

A JEZSUITA REND (1540) CÍMERE Jesum habemus socium (Jézus a mi társunk) Jesu humilis societas (Jézus alázatos társasága).

A JEZSUITA ISKOLÁK (MEGISMERTETÉS)

JEZSUITA ISKOLA (MISKOLC)

HITVITÁK

VONZÓVÁ TÉTEL – A BAROKK STÍLUS

KATOLIKUS-EVANGÉLIKUS TEMPLOM

A SZENT BERTALAN ÉJ (1572. augusztus 23)