Hálózatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
TCP/IP protokollverem
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
Készítette: Bátori Béla 12.k
Hálózatok.
INTERNET.
HÁLÓZATOK.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Sávszélesség és adatátvitel
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
OSI Modell.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP cím.
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
12. Hálózati hardvereszközök
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
Hálózati réteg.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Készítette: Pandur Dániel
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógép-hálózatok alapjai
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Az IPv4 alhálózati maszk
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Topológiák Hálózati eszközök
Turócziné Kiscsatári Nóra
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Kommunikáció a hálózaton
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Számítógépes hálózatok
Hálózati alapismeretek
Előadás másolata:

Hálózatok

Számítógép-hálózat Számítógép-hálózat: • Számítógéprendszerek valamilyen információátvitellel megvalósítható cél érdekében történő (hardveres és szoftveres) összekapcsolása. Célok: • Erőforrás megosztás. • Megbízhatóság növelése. • Sebességnövelés. • Emberi kommunikáció

Számítógép-hálózatok osztályozása méretük szerint

Csomópont (node): • Önálló kommunikációra képes, saját hálózati címmel rendelkező eszköz (Pl. számítógép, nyomtató, forgalomirányító). Egy kommunikációban egy csomópont működhet adó (forrás) illetve vevő (nyelő) funkcióval.

Adatátviteli közeg (média, vonal): • Olyan eszköz, anyag, közeg melyen keresztül az információ (jel) továbbítása történik. (Pl. csavart pár, koax kábel, optikai kábel vagy levegő).

Adatátviteli sebesség Adatátviteli sebesség (hálózati sebesség, bit ráta): • Időegység alatt átvitt információ mennyisége. Mértékegysége a bit/másodperc, b/s, bps. • Nagyobb egységek: 1 Kbps = 1024 bps 1 Mbps = 1024 Kbps 1 Gbps = 1024 Mbps

Számítógép-hálózati protokoll Protokoll: • Szabályok és konvenciók összességének egy formális leírása, mellyel meghatározzák a hálózati eszközök (csomópontok) kommunikációját (kommunikációs szabályok halmaza).

Hub Leegyszerűsítve: az egyik csatlakozóján érkező adatokat továbbítja az összes többi csatlakozója felé. Ez passzívan megy végbe, anélkül, hogy ténylegesen változtatna a rajta áthaladó adatforgalmon.

Híd (bridge): • Az adatkapcsolati rétegben működve szelektív összekapcsolást végez („csak az megy át a hídon, aki a túloldalra tart”). • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt alkotnak. • Az üzenetszórást általában minden összekapcsolt részhálózat felé továbbítja

Kapcsoló (switch): • Olyan többportos eszköz, melynek bármely két portja között híd (bridge) funkcionalitás működik.

Forgalomirányító (router): • Az hálózati rétegben működve szelektív összekapcsolást,útvonalválasztást, forgalomirányítást végez. • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt és külön üzenetszórási tartományt alkotnak. • Csomópont, saját hálózati címmel rendelkezik.

Switch vagy Router Egyszerűsítve az otthon is használt router egyben switch is hiszen nem csak 1 számítógép-internet kapcsolatot képes kezelni, hanem számítógép-számítógép közöttit is. Amivel a router többet tud az, hogy az internet fele az otthoni hálózatunkat 1 egységnek mutatja és kezeli az internetes kommunikációt.

Switch

Router

Router 2

Ezközök azonosítása a hálózaton Minden számítógép, amely az internethez kapcsolódik, rendelkezik egy IP-címmel, amely egyértelműen azonosítja az adott gépet. A különböző infokommunikációs berendezések az interneten történő kommunikációjuk során ezen IP címek alapján veszik fel és tartják egymással a kapcsolatot. Az IP-cím általános formája négy, egymástól ponttal elválasztott decimális egész szám, melyeket a 32 bites cím 8 bites csoportjaiból képzünk.

Példa

IP cím tartalma 192.168.0.1 és a 255.255.255.0 Hálózati azonosító (Network ID): Az IP-cím első meghatározott számú bitje alkotja, amelyek pontosan azonosítják a hálózatot. Hosztazonosító (Host ID): Az IP-cím utolsó meghatározott számú bitje alkotja, amelyek egyértelműen azonosítják az adott számítógépet. Hálózati maszk (Network Mask): A hálózati maszk feladata az, hogy meghatározza, mely Ipcímek tartoznak az adott hálózathoz.