A Fabry terápia fejlődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
KLINIKAI ALAPISMERETEK
AIDS.
GYÓGYSZEREK KLINIKAI VIZSGÁLATAI
Gyógyszerfejlesztés és gyógyszer alkalmazás oktatásának gondjai
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Genetikai vizsgálatok jelentősége
Betegség-orientált kutatás-technológiai platform
Személyre szabott orvoslás az onkológiában
Az immunmodulánsok hosszútávú terápiás hatása
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
A hepatitis B elterjedése világszerte
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
AIDS Világnap: december 01..
Molekuláris genetika Falus András.
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A hemoglobinszint stabilitása: a renális anaemia kezelésének új minőségi indikátora Dr. Szabó Attila egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika,
C.E.R.A. alkalmazása renális anaemiában – a klinikai vizsgálatok
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Transzgénikus állatok
Drogok fejlesztésének lépései: preklinikai, és I, II, III, IV fázisok
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
Biológiai terápia a a reumatológiai gyakorlatban
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
PTE ÁOK Gyermekklinika Pécs Konszenzus tanácskozás
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
CPEO differenciáldiagnózisa. Diagnosztikai lépések Encephalo (myo) pathiák ar/admaternális öröklôdés mtDNA génanalízis vagy ? standard vizsgálatokdirekt.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Gyógyszerek hatásossága és biztonságossága
Légzőrendszerre ható gyógyszerjelöltek hatásossága Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform, Gyógyszerhatásossági munkaértekezlet.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
lehetőségek az SM kezelésében
Csak szomatikus génterápia végezhetô!
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
Innovatív immunsuppressios lehetőségek
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
Azért egészségturizmus, mert:  Dinamikus fejlődés,  Rohanó életmód,  Célcsoport bővülés,  Pozitív gazdasági hatások,  2000.,  2003.,  ,
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
Continuous delivery: cél a működő szoftver
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
A probiotikumok II..
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
Renális szövődményben szenvedő cukorbetegek vércukor-önellenőrzésének jelentősége Prof. Dr. Jermendy György tudományos igazgató Bajcsy-Zsilinszky Kórház,
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
A A Az eredeti és a hamisítványok. Az Ultherapy úttörő, a többi csak másolat Az Ulthera vezető az innováció és az új alkalmazások terén.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
43. lecke A Humán Genom Program
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Szakmapolitikai fórum
Az új rendelő és a projekt előnyei az orvos szemével
Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

A Fabry terápia fejlődése A raremark 2017. július 7-én megjelent „Fabry disease: treatment and management” cikke alapján https://raremark.com/fabry-disease/articles/fabry-disease-treatment-and-management--579

Ismert terápiák Az enzimpótló terápia (ERT) célja a hiányzó enzimek új funkcionális enzimekkel való helyettesítése. Két jóváhagyott ERT-t ismerünk, az agalsidáz alfa (Replagal®) és az agalzidáz béta (Fabrazyme®) terápiát. Az ERT egy infúziós kezelés, amely rendszeres (kéthetente ismétlődő) kórházi látogatást tesz szükségessé, az ezzel járó összes körülménnyel. Maga a kezelés hatékonyan lassítja a betegség progresszióját, személyenként különböző hatásossággal.

Milyen további terápiák ismertek? További ERT-k megjelenése: Galafold ERT. Jelentősen nem oldotta meg a kórházi hely- és idő kötöttséget. Orális gyógyszer kifejlesztése: Amicus Therapeutics Migalastat készítménye. Jelentős előrelépés az hely- és idő kötöttség feloldásában, mivel vagy helyettesíti, vagy kiegészíti az ERT-t. Egy fontos korlát: csak bizonyos mutációk esetén hatékony. A Genzyme is fejleszti a szájon át szedhető gyógyszert.: GZ/SAR402671-et, amely „phase 2a, open-label, single-arm, 26-week clinical trial”-on van túl napi egy tabletta adagban.

Milyen további terápiák ismertek? Enzimpótlás (ERT) Protalix Biotheraeutics PEGUNIGALSIDASE ALFA Az alkalmazott α-Gal A stabilabb, és hosszabb ideig aktív marad, mint a meglévő ERT-kezelésekben használt változatoknál. A fejlesztési folyamat következő szakasza a III. fázisú vizsgálat, amely a kezelés biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálja. A kórházi kötöttség nem változik! Orális (tablettás) gyógyszer Amicus Therapeutics GALAFOLD készítménye. Jelentős előrelépés az hely- és idő kötöttség feloldásában, mivel vagy helyettesíti, vagy kiegészíti az ERT-t. Egy fontos korlát: csak bizonyos mutációk esetén hatékony. Bizonyos vesefunkció esetén nem javallott. Adagolása napi egy tabletta. Genzyme GZ/SAR402671 2A Fázis „open-label, single-arm”, 26 hetes klinikai vizsgálaton van túl.

Kutatási eredmények ? A Fabry-betegség terápiájának fejlesztése a meglévő ERT kezelések javításán kívül új hatásmechanizmusú kezelések irányában is folyik, például az apabetalon kezelés. Apabetalone* (RVX-208): "Apabetalonról ismert, hogy szabályozza a ritka betegséghez kapcsolódó kulcsfontosságú biomarkereket, és potenciálisan alternatívát kínálhat a Fabry betegségben szenvedő betegek számára.„ – nyilatkozza a fejlesztő képviselője. *https://www.resverlogix.com/media/news-releases.html?article=568#.WfCVOGi0OCg

*https://raremark.com/ Lehetséges új irány? Van gyógymód a Fabry betegség számára?* A Fabry betegség és a gén terápia: A kutatók a Fabry-betegség lehetséges génterápiáját fejlesztették ki a Canadian Institute of Health Research és a Canada Kidney Foundation által finanszírozott projekt részeként. A génterápia során a páciens őssejtjeit a véréből gyűjtik. Ezek az őssejtek még nem kaptak szerepet a szervezetben, vagyis megváltoztathatók. A GLA új funkcionális változata (a Fabry-betegségben szenvedő betegeknél általában mutált gén) bejut az őssejtbe, és visszajuttatják a betegbe. Az egészséges gén ezután képes teljesíteni funkcióját, és előállíthatja az alfa-galaktozidáz A enzimet, amelyet a Fabry-beteg szervezete nem tud előállítani. A génterápia egy vírus – a lentivirus – azon funkcióját használja ki, hogy az képes DNA-t juttatni a sejtekbe. A preklinikai vizsgálatok (ahol a génterápiát állatokon tesztelték) jó eredményeket mutattak. Az első páciens, aki átesett ezen a terápián, tesztelése folyik, eredmény hónapok elteltével várható.(raremark) *https://raremark.com/

Összefoglalás A jövőben az emberi genom javításával összefüggő gyógymódok terjednek, amelyek a betegség eredetét és nem a tüneteit gyógyítják. Az idő nekünk dolgozik, csak legyen időnk kivárni a lehetőségeket! Addig is becsüljük meg a jelenlegi terápiánkat, hiszen e nélkül sokkal nehezebb lenne!

Köszönöm a figyelmet!