FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Bizánci birodalom.
Kereszténység és Internet szeptember 18. Kovách Balázs Sisak Áron.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
II. Vatikáni Zsinat.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Róma nevezetességei Te már jártál erre felé?.
A BIZÁNCI ÁLLAM TÖRTÉNETE
EGYHÁZTÖRTÉNET.
A nemzeti vámjogszabályok
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
Napóleon uralma.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
„pap vagy te mindörökké”
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
A keresztény egyház a korai középkorban
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
Vallásügy a felvilágosodás korában
Az Élet Igéje január „A hívők sokaságának egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott birtokából semmit sem a saját tulajdonának, hanem mindenük.
A Biblia.
Európa vallásai.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A pécsi egyetem és a magyar jogi oktatás útja
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A tridenti zsinat 21/B.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
A kereszténység és a magyarság kapcsolata. Egyháztörténeti áttekintés.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Az élet igéje Az élet igéje január január.
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
KERESZTÉNY VALLÁS.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
A kereszténység születése és egyházzá szerveződése
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Migráció és nemzetközi jog
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Pápaság A primátus és az Egyházi Állam. 1.Róma püspökének primátusa A.Meghatározás. B.A pápa hármas méltósága. C.A primátus története. 2.A keleti (nagy)
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
II. Vatikáni Zsinat „Ecclesia semper reformanda”.
Kialakulása, nyugati és keleti
A reformáció főbb irányzatai
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
4. Az Alkotmány.
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
Jézuskától - Jézus Krisztusig
A kereszténység hivatalos vallássá válásának folyamata
Cseh- és Lengyelország
REFORMÁCIÓ.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK 2017. november – december. KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Dr. Köbel Szilvia Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Katolikus egyház fogalmának tisztázása - az állami jog szerint azt a jogi státust jelenti, amelyre az állami jogszabályok vonatkoznak– Magyarországon bevett egyház, önálló jogi személy - katolikus egyházjog szerint az egyes országokban részegyházak vannak, amely egyházmegyék „halmaza”, az intézmény pedig az egyházmegyék püspökeiből álló Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyakorolja a Magyar Katolikus Egyház, mint jogi személy jogait Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. 1848-ban szűnt meg Magyarországon a katolikus vallás államvallás jellege (1848. évi XX. törvény) 1949-ben az Alkotmány kimondta az állam és az egyházak elválasztását (1949. évi XX. törvény) – 1950-ben a katolikus egyház megállapodást kötött a magyar kormánnyal Jogforrási jellege más volt, mint a többi egyházzal kötött megállapodásnak – nem hirdették ki a Magyar Közlönyben, mert a katolikus egyházjog szerint csak a Vatikán (Szentszék) köthet érvényesen megállapodást egy kormánnyal Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. 1964 – részleges megállapodás a magyar állam és a Vatikán között 1990 – a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele, az 1950-es megállapodás felbontása közös megegyezéssel 1997 – megállapodás a magyar állam és a Szentszék között – 1999-ben hirdették ki törvénnyel [1999. évi LXX. törvény a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között a Katolikus Egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról, valamint néhány vagyoni természetű kérdésről 1997. június 20-án, Vatikánvárosban aláírt Megállapodás kihirdetéséről Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. 1993-ban II. János Pál pápa rendezte a magyarországi egyházmegyék határait – (Hungarorum gens kezdetű konstitúció) Az 1997-es megállapodás már a katolikus egyház belső joga szerint is érvényes megállapodás lett Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KÁNONJOG a Katolikus Egyház önálló jogrendje KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. KÁNONJOG a Katolikus Egyház önálló jogrendje Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Kánonjog 1. Alapfogalmak 2. Egyházi alkotmányjog 3. Szentségi jog (ius divinum) 4. Egyházi vagyonjog 5. Egyházi hierarchia 6. Egyházi büntetőjog 7. Egyházi eljárásjog Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Alapfogalmak 2018.08.29. KÁNON (6 könyök = 2,67 m; mérték) Arám nyelvből – mérőnád Görög nyelvből (kanón) – zsinórmérték (szabály) Alapfogalmak Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. KÁNONJOG- az egyház tételes joga A katolikus egyház arra illetékes törvényhozó szervei adják ki Krisztus akaratára visszavezethető elvek (ius divinum) Emberi személy természetéből származó jogi elemek (ius humanum) Az egyház szervezetét, működését, tevékenységét szabályozzák Általános, mindenre kiterjedő igényű Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. „…a keresztény élet tökéletesebb megélésére irányuló közös kezdeményezések a kánoni törvények segítségével támogatást, erősítést és serkentést kapjanak.” (II. János Pál pápa) a látható szervezet, a hierarchia ezt a célt szolgálja Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. A KÁNONJOG TUDOMÁNYA Lumen Gentium (II. Vatikáni Zsinat dokumentuma) – az egyházi jogot csakis az egyház élete titkának összefüggésében lehet megérteni Hit Remény Szeretet Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

Egyházi hivatal tekintélye KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Az egyház joga sajátos jog – együttműködést tételez fel a teológia és az egyházjog között Ezért a kánonjogot a teológia tudományához is szokták sorolni Az egyházat a teológia különbözteti meg bármely más jogi szervezettől – a jogrend alapját adja Jog Teológia Szentírás Szent hagyomány Egyházi hivatal tekintélye Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Az egyházjog forrásai 2018.08.29. Maga az Isten (ius divinum) Elsődleges Az isteni jog megalkotója (Szentírás, hagyomány, tanító hivatal) Törvényhozó szervek (ius humanum) Pápa, püspökök, zsinatok Szokásjog Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. A kánonjog története Ókori egyházjog (I-III. sz.) – szokásjog döntő szerepe - az apostolok személyes élete és tanúságtétele Egyházi rendtartások: Didache, Didascalia, Traditio Apostolica – hozzájárultak az egységes egyházfegyelem kialakulásához A római birodalom összeomlása után a római jog az egyházban élt tovább Zsinatok megtartása Milánói ediktum – Nagy Konstantin lehetővé tette a szabad vallásgyakorlást, az egyház fejlődhetett Pápai dekretálisok megjelenése (IV. sz.-tól, egyházfegyelmi ügyek) Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Középkor egyházjoga - karoling reneszánsz – a korai középkorban Nagy Károly (742-814) idején újjáéledt a Nyugatrómai Birodalom (sok egyházjogi hamisítvány jelent meg) - gregoriánus reform (hűbéri függés, invesztitúra, simónia) - logikai egységbe foglalt jogrendszer iránti igény (a bolognai Gratianus műve – Decretum Gratiani) - XIII. Gergely pápa 1589-ben jogilag hitelesítette a Corpus Iuris Canonici-t Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Az újkor egyházjoga - a Trentói zsinattól (1653) az I. Vatikáni Zsinatig számítjuk (1870) - a pápa és a római kúria által kibocsátott rendelkezések (Index Librorum Prohibitorum) Kodifikáció kora – I. Vatikáni Zsinattól számít - X. Pius 1904-ben rendelte el - XV. Benedek 1917. május 27-én hirdette ki a Codex Iuris Canonicit Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. Az egész nyugati egyház hivatalos törvénykönyve lett Revízió – az átdolgozott, végleges szöveget II. János Pál pápa hirdette ki 1983. január 25-én Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! KATOLIKUS EGYHÁZJOG I. 2018.08.29. Dr. Köbel Szilvia - szilvia.kobel@gmail.com 2018.08.29.