Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Advertisements

2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Szakmai nap a képesítések elismeréséről
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
Az elismerést segítő információforrások Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Kommunikáció az egyetemen konferencia Pécs,
Elektronikus dokumentumok
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Útlevél a tanulási és munkavállalási célú mobilitáshoz
Oklevélmelléklet előállítása Neptun
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Angol-Magyar Képző és Továbbképző Központ Cím: 1154 Budapest Kozák tér Tel: Fax: Web:
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
EUROPASS.
Dr. Mészáros Gábor november 17. Közös képzések a hazai jogszabályi környezetben Dr. Mészáros Gábor november 17. Magyar Ekvivalencia és Információs.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Az Oktatási Hivatal új feladatai a közoktatási törvény módosítása után Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Történetünk  Nemzeti Pályainformációs Központ – 1999 óta  Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja  Európai Bizottság: Leonardo Da Vinci >
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Vitarendezés az EU belső piacán
Nemzetközi magánjog II.
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Merre tovább a középiskola után?
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Budapest, 2009. április 23.

Tartalom bizonyítványok és oklevelek jogi hatálya elismerés fogalma elismerés fajtái elismerés jogszabályi alapja elismerési központok elismerést segítő dokumentumok

A bizonyítványok és oklevelek jogi hatálya területi hatály jogi hatály a kibocsátó országban: van a kibocsátó országon kívül: nincs

Az elismerés fogalma a külföldi okiratnak a fogadó ország általi elfogadása, jogi hatállyal való felruházása fajtái – a képesítését felhasználni kívánó céljától függően: továbbtanulási célú elismerés szakma gyakorlása (munkavállalás) céljából történő elismerés

Az elismerés jogszabályi alapja Magyarországon és az EU-ban (+ Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) nemzeti jog nemzetközi egyezmények ún. Lisszaboni Elismerési Egyezmény európai közösségi jog irányelv

Az elismerést szabályozó nemzeti joganyag Magyarországon a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény (Etv.) kiterjed: továbbtanulási célú elismerésre szakma gyakorlása (munkavállalás) céljából történő elismerésre végzettség és szakképesítés/szakképzettség elismerése egyenértékűség megállapítása (Etv. II. rész) európai közösségi jog alapján történő elismerés adott szabályozott szakmai tevékenység folytatására való feljogosítás (Etv. III. rész) összhangban áll az európai közösségi joggal 6

Nemzetközi egyezmények két- és többoldalú nemzetközi egyezmények ún. Lisszaboni Elismerési Egyezmény (A felsőoktatási képesítéseknek az európai régióban történő elismeréséről szóló, 1997. április 11-én, Lisszabonban aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló 2001. évi XCIX. törvény)

Lisszaboni Elismerési Egyezmény aláírta 53, ratifikálta 48 ország (2009) hatálya kiterjed a felsőfokú oklevelek és szakképzettségek, a felsőoktatási résztanulmányok, a felsőoktatásba való bejutást lehetővé tevő képesítések elismerésére meghatározza az elismerési eljárás kereteit, egységes fogalomrendszerét (bejutási lehetőség, felvétel, elismerést végző hatóság, felsőoktatási intézmény, résztanulmány, képesítés stb.) és mechanizmusát nem kötelez automatikus elismerésre

Európai közösségi jog az Európai Parlament és a Tanács 2005/36/EK irányelve a szakmai képesítések elismeréséről területi és személyi hatálya Mire terjed ki az irányelv? továbbtanulási célú elismerésre nem, csak az ún. szabályozott szakma gyakorlása (munkavállalás) céljából történő elismerésre szabályozott szakma: a gyakorlásához bizonyítvány vagy oklevél (képesítés) szükséges nemzeti hatáskör, hogy mely szakmák szabályozottak Magyarországon a nemzeti koordinációs hivatal: Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

Az európai közösségi jog alapján történő elismerés rendszere I. általános rendszer a képzés valamennyi szintjére kiterjed nem biztosít automatikus, feltétel nélküli elismerést alkalmassági vizsga letétele, alkalmazkodási időszak letöltése előírható alapja: a kölcsönös bizalom (ha a kérelmező jogosult valamely tagállamban a szakmát gyakorolni, akkor az elismerés nem tagadható meg)

Az európai közösségi jog alapján történő elismerés rendszere II. ágazati (szektorális) rendszer a képesítés tekintetében feltétel nélküli, automatikus elismerés a szakma gyakorlásának azonban feltétele lehet büntetlen előélet, egészségügyi alkalmasság stb. igazolása általános orvos, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő (alapja: közös képzési követelmények) építész (alapja: közös készségek)

Az európai közösségi jog alapján történő elismerés rendszere III. a szakmai tapasztalat automatikus elismerésének rendszere A 2005/36/EK irányelvben felsorolt ipari, kézműves és kereskedelmi szakmák adott időn keresztül való tényleges és jogszerű gyakorlása esetén az elismerés automatikus fodrász, idegenforgalmi ügyintéző, burkoló, festő-mázoló szakmunkás stb.

Elismerési és tájékoztatási központok ENIC hálózat (Lisszaboni Elismerési Egyezmény, X. 3. Cikk) ENIC – European Network of Information Centres az Európa Tanács és az UNESCO hálózata tagjai a nemzeti információs központok Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ NARIC – National Academic Recognition Information Centres az Európai Bizottság hálózata (EGT és a társult országok)

Az ENIC és a NARIC hálózat nemzeti irodáinak elérhetőségei az ENIC/NARIC hálózat közös honlapja: www.enic-naric.net

Tájékozódás az európai közösségi jog alapján történő elismerésről és a szabályozott szakmákról OH MEIK honlapja: http://www.oh.gov.hu/main.php?folderID=3351&objectID=5010827

Az elismerést segítő dokumentumok hatósági bizonyítvány magyar bizonyítványokról és oklevelekről Magyarországon szerzett szakmai gyakorlatról kiállítja: az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja Europass-dokumentumok pl. bizonyítvány-kiegészítő, oklevélmelléklet

Hasznos linkek Oktatási Hivatal, Magyar Ekvivalencia és Információs Központ www.ekvivalencia.hu; www.oh.gov.hu/main.php?folderID=3351&objectID=5010827 ENIC/NARIC hálózat honlapja www.enic-naric.net az Európai Bizottság honlapja az elismerésről, a szabályozott szakmákról és az ún. kontakt pontokról https://webgate.ec.europa.eu/regprof/index.cfm?fuseaction=home.welcome

Köszönöm a figyelmüket! Dr. Mészáros Gábor Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ 1054 Budapest, Báthory utca 10. Telefon: (06-1) 374-2201 Telefax: (06-1) 374-2492 E-mail: ekvivalencia@oh.gov.hu Internet: www.ekvivalencia.hu