Nagy Boldizsár közreműködésével

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Advertisements

EMBERI JOGOK.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa vendégek bevonásával.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Számold meg a fekete pontokat!
EU alapismeretek E-Learning.
A nemzeti vámjogszabályok
Környezetértékelési módszerek
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Egészségpolitika.
Az emberiség közös öröksége és a jövő nemzedékek érdekei
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Hogyan legyünk társadalmilag felelős vállalat? Közgazdász Vándorgyűlés Eger 2008 Prof. Angyal Ádám.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Az emberiség közös öröksége – tulajdon vagy más? Nagy Boldizsár előadása az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 2013 november 22-én.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Felszámolók Szakmai Felelősségbiztosítása
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Az adatvédelem szabályozása
From eco-efficiency to sustainable production Maria Csutora Pietro Bertazzi The workshop is based on research done in the HU-0056 “Sustainable consumption,
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Migráció és nemzetközi jog
Világűrjog - Az emberiség közös öröksége és a jövő nemzedékek érdekei Nagy Boldizsár előadása az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 2015.
MAGYARORSZÁG - CHILE Új lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatokban.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Mariko Ouchi ILO-Budapest Office
A természetvédelem.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Irányítás Menedzsment funkciók.
FELSŐNYÉK, MAGYARORSZÁG
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Budget overview 261,3 461,1 The expenditures over these 2 years (just) fit within the MFF: €32,1m (vs €32,9m left)
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Hagyományos ökológiai tudás és
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Nagy Boldizsár közreműködésével A JOG MŰKÖDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAIRÓL, AZ ERKÖLCSI ÉS A JOGI TUDAT MEGFELELÉSÉRŐL ÉS KONFLIKTUSÁRÓL, A NEMZETKÖZI ÉS AZ EURÓPAI JOG SZEREPÉRŐL MORÁLIS KÉRDÉSEK MEGVÁLASZOLÁSÁBAN Beszélgetés eldönthetetlen kérdésekről, jogesetek alapján Interaktív esemény az MTA természettudományiKutatóintézetében, 2017. november 24-én, Nagy Boldizsár közreműködésével

A JOG SAJÁTOSSÁGA: SEMMI SEM TERMÉSZETES - EGY METANYELV FOGSÁGÁBAN Nagy Boldizsár bemutatója

A jog: metanyelv Családtag? Rokon? „Nagyobb érték”-re elkövetett bűncselekmény Biodiverzitás Az elérhető legjobb technika (BAT) Békés felhasználás (világűr) Szuverenitás 2014. március 15-én hatályba lépő 2013. évi V. törvény  Ptk, 8:1 (1) 1. és 2. 1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér; 2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa Btk. 4. hozzátartozó: a) az egyeneságbeli rokon és ennek házastársa vagy élettársa, b) az örökbefogadó és a nevelőszülő (ideértve az együtt élő mostohaszülőt is), az örökbe fogadott és a nevelt gyermek (ideértve az együtt élő mostohagyermeket is), c) a testvér és a testvér házastársa vagy élettársa, d) a házastárs, az élettárs, e) a házastárs vagy az élettárs egyeneságbeli rokona és testvére; ________________________________ Biológiai sokféleség a bármilyen eredetű élőlények közötti változatosságot jelenti, beleértve többek között a szárazföldi, tengeri és más vízi-ökológiai rendszereket, valamint az e rendszereket magukban foglaló ökológiai komplexumokat; ez magában foglalja a fajokon belüli, a fajok közötti sokféleséget és maguknak az ökológiai rendszereknek a sokféleségét. "Biological diversity" means the variability among living organisms from all sources including, inter alia, terrestrial, marine and other aquatic ecosystems and the ecological complexes of which they are part: this includes diversity within species, between species and of ecosystems. Presentation by Boldizsár Nagy

AZ ERKÖLCSI ÉS A JOGI TUDAT MEGFELELÉSÉRŐL ÉS KONFLIKTUSÁRÓL Nagy Boldizsár bemutatója

Négy kérdés – alkérdésekkel Egybeesik-e a jog a morális meggyőződéssel? Egy erdész elhatározza, hogy megöli a haragosát. Milyen büntetést érdemel / büncselekményéért?/, ha: Az áldozat meghal Az áldozat súlyosan megsebesül Az áldozatot nem találja el a golyó: Csütörtököt mond a fegyver Nem is volt a fegyverben golyó, mert az erdész felesége, látva, hogy férje mire készül, kivette belőle Presentation by Boldizsár Nagy

Négy kérdés –alkérdésekkel Egybeesik-e a jog a morális meggyőződéssel? Két zsebtolvaj a piacon egy-egy pénztárcát ellop. Az egyikben 30 000 forint volt, a másikban 300 000. Elfogják őket. Egyformán büntetendők-e A kocsmában összekülönbözik két legény. Megegyeznek, hogy a kocsma mögött megverekszenek. Az egyik eltöri a másik kezét. Büntetendő-e? Valakinek van két fia. Hagyhatja-e idegenekre a teljes vagyonát?

A NEMZETKÖZI ÉS AZ EURÓPAI JOG SZEREPÉRŐL MORÁLIS KÉRDÉSEK MEGVÁLASZOLÁSÁBAN Nagy Boldizsár bemutatója

A világ erőforrásainak elosztásáról Milyen alapon igényelhetik az államok a területen található erőforrásokat (pl. szénhidrogének, biodiverzitás)? Kinek jussanak az állami joghatóságon túli területek (mélytenger-fenék, világűr) erőforrásai. Az emberiség nagy kísérlete a szerzés jogcímének megváltoztatására – az emberiség közös örökségének a fogalma Nagy Boldizsár bemutatója

MÁR EGYEZMÉNYBEN ÉS SZOKÁSJOGBAN SZEREPELNEK AZ EMBERISÉG KÖZÖS ÖRÖKSÉGÉT ALKOTÓ, VAGY ANNAK JAVASOLT TÁRGYAK ÉS TÉRSÉGEK (ERŐFORRÁSOK) MÁR EGYEZMÉNYBEN ÉS SZOKÁSJOGBAN SZEREPELNEK  A NEMZETI JOGHATÓSÁGON TÚLI TENGERFENÉK ÉS ALTALAJ BELEÉRTVE AZ ÓCEÁNOK FENEKÉN HEVERŐ ÉRC-RÖGÖKET, AMELYEK KRÓMOT, NIKKELT, MANGÁNT ÉS REZET TARTALMAZNAK. (1982. évi tengerjogi egyezmény) 2. A NAPRENDSZER BOLYGÓI, - KIVÉVE MAGÁT A FÖLDET - MINDEN KINCSÜK ÉS A HOZZÁJUK VEZETŐ ÉS AZOKAT ÖVEZŐ PÁLYÁK. (1979. évi Hold megállapodás) JAVASLATOK, AMELYEK MÉG NEM KÖTELEZŐEK: 1. A GEOSTACIONÁRIUS PÁLYA 2. A VILÁG ÉGHAJLATA 3. A DÉLI SARK 4. A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG/ A GÉNKINCS 5. A FÖLD TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGE, ANNAK BIZONYOS ALRENDSZEREI (ESŐERDŐK, STB.) 6. A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

Történet – fogalom - doktrína Bibliai és egyéb előzmények (Rousseau: „a termés mindenkié, a föld pedig senkié”) Arvid Pardo, Málta képviselője az ENSZ-ben: 1967. augusztus 18. Az emberiség közös öröksége: Bizonyos tárgyaknak/térségeknek az emberiség, mint egész javát kell szolgálniuk, ezért kivonandók az állam általi elsajátítás és a mindenkinek nyitva álló kiaknázás rendszeréből és speciálisan szabályozandók. Elhatárolás: Világörökség Az emberiség Az emberiség közös öröksége közös gondja / ügye UNESCO ld. később biodiverzitás éghajlatváltozás A doktrína: a pozitív jogból és az elméletből párolt „ideáltípus” egyik konkrét rezsim sem felel meg neki pontosan Res nullius Res commu- nis EKÖ Elv vagy szokásjog-e

Az EMBERISÉG KÖZÖS ÖRÖKSÉGÉNEK PILLÉREI Hozzáférés Használat Hasznok megosztása 1. Nincs állami szuverenitás 4. Csak békés célokra használható 7. Egy rezsimet kell létrehozni 2. A természeti erőforrásokat nem lehet szabadon kiaknázni 5. A tudományos kutatás szabad 8. Az előnyökből az egész emberiség részesítendő 3. Minden állam/egyén részt vehet az igazgatásában/ managementjében 6. A környezet hátrányos változtatása tilos 9. Kellő figyelmet kell fordítani a jövő generációkra

A TERHEK ELOSZTÁSÁRÓL: KINEK A FELADATA A MENEKÜLTEK VÉDELME, ELLÁTÁSA? Nagy Boldizsár bemutatója

Orbán Viktor globális menekült kvótákat javasol Mottók Orbán Viktor globális menekült kvótákat javasol „I urge you, Secretary-General, to initiate negotiations on sharing this burden at a global level. All major stakeholders of international politics will have to take some of the migrants to their countries as part of a global quota system.” Viktor Orban, Statement at the High Level Side Event of the 70th Session of the United Nations General Assembly “StrengtheningCooperation on Migration and Refugee Movements in the Perspective of the New Development Agenda”, New York, 30 September 2015, http://www.un.org/en/development/desa/population/migration/events/ga/2015/docs/statements/HUNGARY.pdf (20171124) UNHCR’s record budget for 2016 [6.5 billion dollars] is substantially lower than the amount US consumers spend each year on Halloween decorations, costumes and candy Thomas Gammeltoft-Hansen and Nikolas F. Tan, “The End of the Deterrence Paradigm? Future Directions for Global Refugee Policy”, in Journal of Migration and Human Security, Vol. 5, No. 1 (2017), p. 45, https://doi.org/10.14240/jmhs.v5i1.73. Nagy Boldizsár bemutatója

Az elemzés szintje és témakörei mátrix Terület / tudományág Az elemzés szintje Etikai, politikai- -filozófiai Gyakorlati, politikai Jogi, igazságossági Társadalmi, szociológiai, pszichológiai Állam / közösség * Felelősség-megosztás vagy áthárítás? * A felelősség (teher) igazságos szétosztása * Mi az állam érdeke? Minél kevesebb menekült? Költségek minimali-zálása? Társadalmi feszültségek elkerülése? * Összeegyez-tethető-e az 1951. évi Genfi egyezménnyel? - Eljárásjogok - Anyagi jog -Fogadási fel- tételek * A fogadó állam identitásának ala-kítása / értel-mezése (Miért is kellene védeni a menekülteket?) * Szelektivitás, származási ország, vallás etc. szerint Egyén / család * A menedék országának szabad megválasztá-sa * A kiszolgál-tatottság csökkentése *Eljutás a választott / kijelölt országba *Hol a legkönnyebb az integráció? *A kiterjesztett non-refoulement parancs. (Se üldöztetés, se kínzás, se embertelen bámásmód, etc.) * A trauma kiterjesztése (menekülés, áthelyezés) * Csalódás a demokráciában

Az elosztás igazságos elve Tegyük fel, hogy 2018-ban az EU minden egymillió lakosára ezer valóságos menekült érkezése esik, azaz összesen 508 ezer olyan új kérelmező jön, aki az eljárás után nemzetközi védelmet kap. Ön szerint hány kérelmezőről kelljen döntenie/hány menekültet kelljen befogadnia az egyes tagállamoknak? Használja Görögországot, Magyarországot, Németországot és Szlovákiát (lélekszám: 10,8; 82,3; 9,8; 5,4) pédául, azaz e négy állam feladatát határozza meg! A lélekszám mellett vagy helyett milyen tényezőket vesz még figyelembe, s ha tudja, árulja el, milyen (relatív) súllyal

A felelősségmegosztás alapjának lehetséges kritériumai Alkalmazza Kritérium Bizottság COM (2015) 286 final és COM (COM(2016) 270 final Német-ország Kőnigsteini kulcs Hathaway és Neve, 1997 Schmuck Schneider; Engler; Angevendt 2013 Teljes GDP Igen/Igen Nem Nem (Igen – külső támogató) Igen (wealth) (öt év átlaga, teljes EU GDP-n belül) GDP/fő Nem/Nem (Igen) Adóbevétel mértéke Lakosságszám Terület Igen (EU egészéhez viszonyítva) Népsűrűség Munkanélküliség Igen/Nem Korábbi kérelmezők száma Fizikai közelség a kibocsátóhoz (szomszédállam, azonos régió) Kulturális közelség

Források Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. tv.) Büntető törvénykönyv (2012. évi C. tv.) Bizottság COM (2015) 286 final: Javaslat. A Tanács határozata a nemzetközi védelem területén Olaszország és Görögország érdekében elfogadott átmeneti intézkedések megállapításáról Bizottság COM (2016) 270 final: Javaslat az Európai Parlament és a Tanács rendelete egy harmadik országbeli állampolgár vagy egy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok megállapításáról (átdolgozás) Hathaway, James A - Neve, Alexandre R : Making International refugee Law relevant Again: A proposal for Collectivized and Solution-oriented Protection Harvard Human Rights Journal, vol. 10 (1997) Spring, 115 – 211 Schmuck, Peter H. „Refugee Burden Sharing: A Modest proposal” Yale Journal of International Law, Vol. 22 (1997) pp. 243 – 297 Schneider, Jan – Engler, Marcus – Angenendt, Steffen: European Refugee Policy Pathways to Fairer Burden-Sharing Sachverständigenrat deutscher Stiftungen für Integration und Migration (SVR) Berlin, 2013

Köszönöm a figyelmüket. Nagy Boldizsár www. nagyboldizsar Köszönöm a figyelmüket! Nagy Boldizsár www.nagyboldizsar.hu nagyboldi100 at gmail.com