Vitarendezés az EU belső piacán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
1 Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 6.
Tájékoztató a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központról
Szakmai nap a képesítések elismeréséről
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Az elismerést segítő információforrások Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
2008. október 30.Európai Fogyasztói Központ Magyarország Morvay György.
A belső piaci vitarendezési szolgálat
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Pótfelvételi 2013 Általános információk NYME SEK SZOMBATHELY augusztus 1. Előadó: Németh Péter.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus – 4 szabadságfok... Miniszterelnöki Hivatal Solvit kp. alapján.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
LIFE LONG LEARNING (LLL) PROGRAM AZ ERASMUS ÜGYINTÉZÉS KARI VONATKOZÁSAI.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
A KIKÜLDETÉS SZABÁLYAI, GYAKORLATI KÉRDÉSEK
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
A szolgáltatási irányelv és hazai végrehajtása Szeged, szeptember 30. Külügyminisztérium.
A csatlakozó berendezés átalakítására, és a csatlakozási pont áthelyezésére vonatkozó szabályok értelmezése, díjfizetési szabályok
A belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelv Előzmények: március:Az Európai Tanács ülése Lisszabonban december:Az Európai Bizottság közleménye.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move április 30. Külügyminisztérium.
AMIT AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÁSRÓL TUDNI KELL. EUR opean E mployment S ervices.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
az önkéntes kamarai tagság
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
E-ügyintézés az adózásban 2006.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Nemzetközi magánjog II.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Vitarendezés az EU belső piacán Külügyminisztérium SOLVIT Vitarendezés az EU belső piacán Youth on the Move 2011. április 30.

A SOLVIT által kezelt ügyek: Külügyminisztérium A SOLVIT által kezelt ügyek: az EU belső piacára vonatkozó jogszabályokat érintik, magánszemély vagy vállalkozás és valamely más tagállam hatósága között jönnek létre, még nem képezik bírósági eljárás tárgyát.

A SOLVIT működése Másik tagállam Egyik tagállam Ügyfél Hatóság Külügyminisztérium A SOLVIT működése Másik tagállam Egyik tagállam Ügyfél Hatóság panasz javaslat konzultáció javaslat kapcsolatfelvétel Illetékes SOLVIT-központ Hazai SOLVIT-központ javaslat

Külügyminisztérium

Példák megoldott ügyekre Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Magyar testnevelő-tanári diploma elismerése Franciaországban Egy magyar testnevelő-tanár személyi edzőként szeretett volna elhelyezkedni egy szállodában Franciaországban. A diplomáját a francia hatóság nem fogadta el, külön képzést írt elő számára. A vonatkozó uniós jogszabály szerint a fogadó államnak figyelembe kell vennie az adott szakma végzésére feljogosító szakképesítést. Ha jelentős különbség van a képzési követelmények között, akkor alkalmazkodási időszakot vagy alkalmassági vizsgát írhat elő. A SOLVIT közbenjárására francia a hatóság lehetővé tette alkalmassági vizsga letételét.

Példák megoldott ügyekre Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Turisztikai szolgáltatás (rafting túrák) Szlovéniában Egyes szlovén folyókon a külföldi túraszervezők magasabb folyóhasználati díjat fizettek, mint a helyben letelepedettek. Ezt helyi önkormányzati szabályok írták elő. Az uniós jog tiltja a letelepedés nélküli szolgáltatásnyújtás korlátozását. A SOLVIT közbenjárására a szlovén önkormányzatok módosítottak a szabályokon, és azóta a Szlovéniában le nem telepedett szolgáltatók a helybeliekkel azonos feltételekkel működhetnek.

Példák megoldott ügyekre Külügyminisztérium Példák megoldott ügyekre Munkanélküli ellátás spanyolországi munkavállalás után Az ügyfél Spanyolországban dolgozott. Hazaérkezése után itthon munkanélküli ellátást igényelt. Az ellátáshoz szüksége volt a spanyol járulékfizetés igazolására, azonban a spanyol hatóság azt nem küldte. A közösségi szabályok szerint az igazolást a spanyol hatóság a kérést követően továbbítja a magyar hatósághoz. A SOLVIT kiderítette, hogy az igazolást a spanyol hatóság rossz címre küldte. A hiba kijavítása után az ügyfél megkaphatta a magyarországi ellátást.

SOLVIT teljesítménye (2010) Külügyminisztérium SOLVIT teljesítménye (2010) Teljes hálózat Magyar központ Ügyszám 1363 72 Megoldott ügyek aránya 90 % 87 % Átlagos ügyintézési idő 66 nap 29 nap

Együttműködés más információs hálózatokkal Külügyminisztérium Együttműködés más információs hálózatokkal Your Europe (Az Ön Európája) – az EU online tájékoztatóoldala www.ec.europa.eu/youreurope/ Európai Fogyasztói Központok www.magyarefk.hu Enterprise Europe Network (vállalkozások) www.enterpriseeurope.hu/

Magyar SOLVIT Központ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM EU Belső Piaci és Jogi Főosztály, SOLVIT Központ 1027 Budapest, Nagy Imre tér 4. Tel: (1) 458 3532 Fax: (1) 458 1055 E-mail: solvit@mfa.gov.hu www.europa.eu/solvit