Duna Charta konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv stratégiai környezeti vizsgálata
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY
A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Beszámoló a Dél-dunántúli Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezési Bizottság létrehozásáról, a VGT 2 társadalmasításáról (DDTVT, Dráva RVT) Pécs december.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
Kővári János országgyűlési képviselő,
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BNV helyszínrajza az eredeti elképzelések szerint.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Politikai beavatkozások és EU szinten lehetséges mértékek - Budapest – 19 May Francesco MARCHI, Euratex.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A vízlépcsőrendszer célja Hajózás Energiatermelés Árvízmentesítés Egyéb: vízpótlás, ökológiai vízigény biztosítása, területfejlesztés, turizmus, üdülés,
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ AKCIÓTERVEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL JÚNIUS 10.
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
2017. július 5..
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
Közbeszerzési Hatóság
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Duna Charta konferencia Dr. Kovács György, CSc A bősi jogvita 25 éve 2017. október 26. Duna Charta konferencia

A Bős-Nagymarosi Vízlépcső Projekt Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Ambivalens-e az Ítélet? A második vízlépcső kérdése A környezetvédelem ügye a Fenntartható Fejlődés Koncepciójával összefüggésben Energiatermelés környezetvédelem Hajózás környezetvédelem a jogellenes egyoldalú birtoklást és üzemeltetést fel kell számolni a kölcsönös kárigényekről érdemes lemondani a feleknek jóhiszemű tárgyalásokat kell folytatniuk Kovács György – A bősi jogvita 25 éve

A kiinduló pont: Külön Megállapodás, 1993 Szabályozza a felek viszonyát a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletéhez; „A Felek a Bíróság ítéletét véglegesnek és magukra nézve kötelezőnek ismerik el s azt teljes egészében és jóhiszeműen kötelesek végrehajtani”(5-1 cikk) az ezt követő tárgyalásokhoz. „A Felek azt követően, hogy a Bíróság ítéletét megkapták, azonnal tárgyalásokat kezdenek az ítélet végrehajtásának módozatairól”. (5-2 cikk) Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

A tárgyalások eddigi szakaszai „Nemcsók-féle” tárgyalások; Intermezzo: Szlovákia kiegészítő ítélet iránti kérelme és a Magyar Köztársaság írásos állásfoglalása; „Székely-féle” tárgyalások: 1998-2002; A 2004-2010 között folytatott tárgyalások A 2010 utáni időszak Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

„Nemcsók-féle” tárgyalások 1998. februárjában a „Keretmegállapodás-tervezet” főbb vállalásai: egy alsó vízlépcső felépítése; csúcsüzemmód várható bevezetése; a C-variáns építési költségei 50 %-ának megtérítése Szlovákiának; egy tározó létrehozása Dunakiliti és Dunacsún között. A lehetőségek palettájáról lekerült Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

A szlovák kérelem és a magyar válasz sorsa szlovák kérelem – 1998. szeptember 3. magyar állásfoglalás – 1998. december 7. Szlovákia visszavonta kérelmét a tárgyalások újrafelvétele – 1998. november 27. a felek értesítik az ICJ-t; az ICJ ezt visszaigazolja és folyamatos tájékoztatást kér a tárgyalásokról; a szlovák kérelem ad acta került Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

„Székely-féle” tárgyalások: a mandátum az ítéletből következően nem kell építeni alsó vízlépcsőt; a meglévő létesítmények közös üzemeltetéséről kell tárgyalni; Dunakiliti szerepét Dunacsúny átvette; a Duna főmedrébe és mellékágaiba elegendő mennyiségű víz szükséges; ökológiai rehabilitációval a főág és a mellékágak összekapcsolása; az eredeti tulajdonhányad módosítható, a kártérítés kölcsönös elengedése és hatásvizsgálat mellett foglal állást Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

„Székely-féle” tárgyalások: hét plenáris ülés az első három tárgyalás: kapcsolat újrafelvétel és a sorok rendezése, első forduló után Szlovák „Aide Mémoire” és Magyar „Position Paper”; a 4. fordulón megállapodás a felek közötti javaslatcseréről; a magyar fél átadja rendezési javaslatát 1999. decemberében; a szlovák fél egy év elteltével válaszol, amiből a magyar fél pozitív üzenetet olvas ki; bizakodás után mélypont: a „Megállapodás-tervezetben” nem sikerült megegyezni, a vita szakértői szinten folytatódik Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

„Székely-féle” tárgyalások: szakértői szint mandátumaik és a megvizsgálandó kérdéseik kimunkálása saját feladatuk; a Jogi Munkacsoport nem tudott megegyezni 2002 tavaszáig; az FKHE* Munkacsoport 5 hónap tárgyalás után egyezségre jut; *Folyamgazdálkodási, környezetvédelmi, hajózási-és energetikai a további tárgyalást az országgyűlési választások megszakítják Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

„Székely-féle” tárgyalások főbb megállapodásai az Ítélet végrehajtása két lépésben történik; harmadik fél szakértőinek bevonása; a kialakítandó rendszer közös hatás-vizsgálatának szükségessége, a monitoring folytatása; a további tárgyalások az 1999-ben és 2000-ben kicserélt anyagokat alapul véve folynak Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

A 2004-2010 közötti szakasz első lépései kormányhatározat (2003 december): tárcaközi bizottság és társadalmi egyeztetés; két év után újra plenáris ülés (2004 április): a felek megállapodnak a szakértői tárgyalások folytatásában és felállítják a Gazdasági Munkacsoportot; megkezdődnek az egyeztetések a két munkacsoportban a megvitatandó kérdésekről; megkezdődik a magyar álláspont aktualizálása Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

A „régi-új” mandátum (kormányhatározat, 2004 december) a mandátum fő elemeiben azonos a korábbival: alsó vízlépcsőt elvetettnek tekinti, Dunacsún legalizálását megfelelő feltételekhez köti, az ökológiai rehabilitációs elvek keretébe illeszthető legyen az árvízvédelem, hajózás és energiatermelés, műszaki beavatkozások esetében hangsúly az európai és a nemzetközi kötelezettségek teljesítésén és a környezeti hatásvizsgálaton legyen specifikuma: az ökológiai rehabilitáció alapelveinek részletesebb meghatározása (utalás az EU VKI környezeti céljainak teljesítésére) Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

2004-2010 közötti szakasz: új hangsúlyok 1998 ősze óta folytonosság a tárgyalódelegáció mandátumában; az ügy a politikai arénán kívül folyik Magyarországon; az európai közösségi jog- és politika következetes alkalmazásának meghatározó szerepe Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Meddig jutottunk 2004-2007 között? A szlovák kezdeményezésre lefolytatott szakértői tárgyalások (2005 tavasza – 2006 nyara) áttörést nem hoznak. Ezt követően, 2006 őszén a plenáris üléseken szlovák kezdeményezésre a felek ismét megpróbálkoztak egy kormányközi megállapodás tervezet megszövegezésével, valamint tárgyaltak a Víz Keretirányelv keretében megvalósítandó magyar-szlovák stratégiai környezeti vizsgálatról (SKV) lehetőségéről. kitörési lehetőség? távoli álláspontok Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Közös Stratégai Környezeti Vizsgálat: 2007-2010 Az eljárást a magyar-szlovák közös „SKV” Irányító Tanácsának Alapszabálya definiálja (2008. augusztus 12.): a vízgyűjtők vízgazdálkodási terveinek kidolgozására vonatkozó közösségi kötelezettség keretében végzik, a VKI,- az SKV,- az Élőhelyvédelmi irányelv és más releváns jogszabályokra alapozzák, A vizsgálatot magyar, szlovák, valamint nemzetközi szakértőkből álló munkacsoport végzi, amelyet egy iránytó testület kormányoz, A háttéranyagokat a felek angol nyelven egymástól függetlenül dolgozzák ki, A háttéranyagok összehangolását a közös Irányító Testület végzi. Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Mit várt a magyar fél az SKV-től? olyan közös vizsgálatot, amely a szükségszerű műszaki beavatkozások végső kiválasztását előkészíti; azt, hogy lehetővé válik a környezeti célok meghatározása a VKI és más közösségi környezet- és természetvédelmi előírás alkalmazásával; azt, hogy a folyónak az 1977-es Szerződésben meghatározott energetikai és hajózási hasznosítása a közösségi jogban deklarált környezeti célok figyelembe vételével történik; azt, hogy a vizsgálat eredménye a VKI vízgyűjtő-gazdálkodási terveinek intézkedéseibe fog majd illeszkedni Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Milyen háttéranyagokat készített a magyar szakértői csoport? a magyar oldali előkészítő vizsgálatok 2007 novemberében elkezdődtek: a szlovák félnek átadtuk 2008 február 5-én a vizsgálat lefolytatására vonatkozó magyar javaslatot (Scoping Report), 2009. március 5-én a szigetközi rehabilitáció Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmányát, 2009. december 22-én a Szap-Szob Duna szakasz hajóút javítás /mellékág rehabilitáció Környezeti Jelentését, 2010. március 5-én a szigetközi rehabilitáció Megvalósíthatósági Tanulmányát, valamint Elkészült a szigetközi rehabilitáció változataira a Környezeti Jelentés, de ennek átadására (valószínűleg) nem került sor Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Szigetközi megvalósíthatósági tanulmány: a célok A természeti táj múltjának feltárása (a folyó-szabályozások előtt/után) a korábbi működés megismerése érdekében A környezeti célok és az igazodási pontok (benchmark-ok) meghatározása A lehetséges beavatkozások hatásának és hatékonyságának vizsgálata (modellezéssel) Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

A lehetséges beavatkozások: 4 koncepció – 7 változat Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Mit üzen a megvalósíthatósági tanulmány ? Nincs ideális megoldás Kitűnő alap a további tervezéshez Megmaradt a kihívás: a folyami és hullámtéri élőhelyeket megújító morfodinamikai folyamatok reaktiválása „Az olyan intézkedések, amelyek nem képesek beindítani a görgetett hordalék szállításához és az oldalirányú erózióhoz szükséges megfelelő hidraulikai erőket, és amelyek nem teszik lehetővé ezeket a folyamatokat, nem lesznek képesek hosszú távon fenntartani a szigetközi hullámtéri ökoszisztéma biodiverzitását.” Kovács György - A bősi jogvita 25 éve

Köszönöm a figyelmet! www. kovacsgyorgy.eu