Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Mercedes-Benz-Iskola
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Kispálné Horváth Mária
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Projektmunka Földrajzolok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
Intézményvezetői célkitűzések
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A gyermeki jogok érvényesítése
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
DARUS.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Informatikai eszközök a földrajzórán
A mérés-értékelés tanulmányozása Dániában
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet Ingázó magyar tanulók nemzeti identitásra nevelése az ausztriai határ menti iskolákban Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet

Tanulási célú ingázás és vándorlás Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása óta az iskoláztatás feltételei a tagállamok állampolgáraira egyaránt érvényesek Magyar diákok ugyanolyan feltelek mellett tanulhatnak ausztriai iskolákban, mint az osztrák tanulók Jelenleg kb. 2000 magyar diák osztrák (burgenlandi) iskolában teljesíti tankötelezettségét Tanulási célú ingázás: Magyarországon lakó, naponta ausztriai iskolába járó, ingázó tanulók Tanulási célú migráció: A család Ausztriába, határ menti településre költözése, hogy osztrák iskolába járhasson a gyermek

Nemzeti identitás és identitásképzés A természetes vagy spontán nemzeti identitás a társadalom szinte minden tagjában megtalálható: a nemzeti önbesorolás, nemzeti büszkeség, nemzeti szimbólumokra adott szelektív reakciók, a nemzeti összetartozás alkalmaival megrendezett rítusok forgatókönyveinek ismerete, hazaélmény. (Csepeli György 1992) Identitásválasztás: Egydimenziójú identitásválasztás: az egyén egy nemzet tagjának vallja magát Többdimenziójú identitásválasztás: megőrzi nemzeti identitását, de nem ez az egyetlen uralkodó identitás (helyi, vallási, világnézeti, stb.) Nemzetfeletti identitás: Európai identitás? (Pataki Ferenc 1997, Andorka Rudolf 2003) Megléte egyelőre nem igazolható (Göncz Borbála 2013) A nemzeti identitás alakulásában szerepet játszik: a szocializáció az egységes nemzeti kultúra átszármaztatása az intézményes oktatás és nevelés során (Andorka 2003: 378)

A kutatás kiindulópontja és módszerei Kiinduló feltevések: A gyerekeket a magyar köznevelési intézményekben a magyar nemzeti identitásra nevelik, a magyar egységes kultúra átszármaztatása történik. Az ausztriai közoktatási intézményekben a tanulókat az osztrák nemzeti identitásra nevelik, az osztrák egységes kultúrába vezetik be. Milyen nemzeti identitásra nevelik a magyar gyerekeket az ausztriai iskolában? Milyen formában és mértékben jelenik meg a nemzeti identitásra nevelés az osztrák közoktatásban? Van-e lehetőség a magyar nemzeti identitás megőrzésére/alakítására iskolai keretek között? Dokumentumelemzés módszerével a deklarált nevelési célok és tantárgyi tartalmak vizsgálata a nemzeti identitásra nevelés szempontjából Az osztrák közoktatást szabályozó dokumentumok Oktatási törvények (Schulunterrichtsgesetz, Schulorganisationsgesetz, Schulpflichtgesetz) Tantervek (Lehrpläne für die allgemeinbildenden Schulen) A magyar oktatást szabályozó oktatási törvények és tantervek Nemzeti köznevelési törvény Nemzeti alaptanterv

A vizsgálat eredményei Magyarországon hangsúlyos a nemzeti identitásra nevelés, mellette jelenik meg az európai identitás kialakítása célként. Ausztriában „Az osztrák iskolák feladata, hogy a fiatalokat a társadalom és a demokratikus Osztrák Köztársaság egészséges, egészségtudatos, dolgos, kötelességtudó és felelősségteljes polgáraivá neveljék” (Schulorganisationsgesetz § 2) A hangsúly az identitás kialakulásának támogatásán van, annak nemzeti voltának hangsúlyozása nélkül Fontos szerepet kap az interkulturális tanulás az Ausztriában élő nagy számú nem német anyanyelvű lakosság miatt Az osztrák oktatásnak nem célja a nemzeti jelleg erősítése az iskolai nevelésben, hanem éppen ellenkezőleg, a nemzeti, kulturális és nyelvi sokszínűség megismerése, elfogadása és tisztelete. A német tanítás során figyelembe veszik és támaszkodnak a nem német anyanyelvű tanulók eltérő nyelvi és kulturális hátterére

A vizsgálat eredményei Származási nemzeti identitás megőrzésének lehetőségei – a magyar tanulók anyanyelvi nevelésének lehetősége az ausztriai iskolákban: Kétnyelvű oktatás: Ausztriában jelentős magyar kisebbség él – számukra biztosított egy intézményben a lehetőség arra, hogy két nyelven (német-magyar) tanuljanak Az ausztriai kisebbségek nyelvét bármely intézményben lehet tanulni – csak idegen nyelvként A magyar kultúra és történelem megismerésére a magyar mint idegen nyelv órákon van lehetőség irodalmi és történelmi témájú szövegek olvasásával „Haza, a magasban” magyar nemzetismeret tankönyv és interaktív tananyag (www.nemzetismeret.hu) a nyugati világ országaiban, szórványban élő, magyarul tudó és tanuló diákok és tanítóik számára készült

A családok választásai A gyermek magántanulóként magyar iskolában tanulja a magyar nyelvet és sajátítja el a magyar kultúrához köthető tartalmakat Kezdetben sok szülő így döntött, mára már nem jellemző Ausztriai iskolában magyart tanul a gyermek idegen nyelvként, és ennek a keretében sajátítja el a magyar kultúrát és történelmet Az idegen nyelv tanulása másként zajlik A magyar kultúra és történelem kisebb mértékben jelenhet meg az alacsony óraszámok miatt A szülők jelentős része nem akarja, hogy magyarul tanuljon a gyermeke Sem az anyanyelvi nevelés, sem a magyar kultúrával való találkozás nem valósul meg iskolai keretek között

A kutatás folytatása A nemzeti identitásra nevelés és az anyanyelvi nevelés jelentősége az ingázó gyerekek családjában A választás mögött húzódó motivációk feltárása Interjú szülőkkel, gyerekekkel

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet