A nyílt hozzáférésű publikálás aktuális kihívásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Advertisements

1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Webes annotációs platform tudományos diskurzusokhoz Turbucz Sándor Micsik András Kovács László.
Open Access: fordulópont a tudományos közlésben? Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet. Budapest.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A statisztika alkalmazása különféle tudományterületeken I. Közgazdaságtan és gazdálkodástudomány Kovács Péter.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
2009. június 24.Multimédia az oktatásban  A könyvtárak új helye, szerepe a modern, a multimédiás, a hálózati tanulás időszakában  Szerzői jog és.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
AJÁNLOTT IRÁNYELVEK: 1. A felsőoktatási intézmény könyvtára, könyvtári rendszere szakirodalmi, információs, oktatási és kutatási feladatokat ellátó nyilvános.
A DE ENK Kenézy Élettudományi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Tudományos eredmények disszeminációja Open Access a Debreceni Egyetemen Karácsony Gyöngyi DEENK.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
Görögh Edit Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán szeptember Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Útkeresés a tudás szabad áramlásáért - a különböző kiadók megoldásai a folyóiratok nyílt hozzáféréséhez Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok.
Az EBSCO adatbázisok országos konzorciuma: Felhasználói siker Informatio Medicata – szeptember 22. Jan Luprich / EBSCO Publishing.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Változások az EISZ projektben Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető szeptember 18.
Az Open access 11 éve Az open access 11 éves Burmeister Erzsébet október 21.
Open Access források. A publikálás veszélyei: parazita folyóiratok
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
Orvosi kiadványok-üzleti modellek Tartalom STM (Scientific, Technical, Medical) Főbb piaci szereplők Üzleti modellek Papp Zoltán szerkesztőségigazgató.
Bibliometriai kérdések az MTMT-ben Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
A folyóiratok tudományos mérése, presztízs
Open access források, a publikálás veszélyei, parazita folyóiratok
K&H a családi vállalatok bankja
ONLINE KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOK
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
Hogyan legyünk eredményesek?
Adatbázisok, publikációs segédletek a sebészetben
Bibliometriai mutatószámok a PageRank alapján
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD 2017 Folyóiratok, kiadói honlapok Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia, PhD
Folyóiratok, kiadói honlapok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban
A digitálisan született tartalmak megőrzése
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Vasas Lívia, PhD december
Kiadói honlapok, folyóiratok
Javaslatok a Fogorvosi Szemle megújítására
Tudományos munka értékelése
Előadás másolata:

A nyílt hozzáférésű publikálás aktuális kihívásai Dr. Kovács Kármen Egyetemi docens Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Az előadás témái A nyílt hozzáférésű publikálás előnyei A nyílt hozzáférés terjedésének következményei a folyóiratok körében A tudományterületek közti eltérések és az OA-publikálás/OA-folyóiratok A nyílt hozzáférésű publikálás intézményi szintű finanszírozásáról Az előfizetés és a nyílt hozzáférés viszonya intézményi szinten A nyílt hozzáférésű publikálás rendszerszinten Néhány megoldás a kihívásokra

A nyílt hozzáférésű publikálás előnyei A tudás- és ismeretanyag szabad és széleskörű elterjedésének és felhasználásának lehetősége hozzájárulhat az innovációhoz és a növekedéshez A kevésbé tehetős kutatók, intézmények és a fejlődő országok is olvashatják és felhasználhatják a tudományos eredményeket

A nyílt hozzáférés terjedésének következményei A folyóiratok körében Nehezíti a folyóiratok, illetve az azokban megjelenő írások szakmai megbízhatóságának, minőségének átláthatóságát ez a kutatómunka folyamán és a publikálási célzattal történő periodika-választás során is nehézséget jelent A parazita folyóiratok működése és számának dinamikus növekedése zavaró tényező Beall-lista törlése (2017. január) egyes szakterületeken nehéz ellenőrizni a lapok szakmai megbízhatóságát lehetőségek: MTMT, WoS, SJR stb.

A nyílt hozzáférés terjedésének következményei A folyóiratok körében A parazita lapok és a viszonylag új, nem élvonalbeli kiadók által megjelentetett OA-folyóiratokat gyakran nehéz megkülönböztetni interneten történő irodalomkutatás során különösen számos OA-folyóirat a honlapján keresztül érhető el, nem része a szakmai szempontból ellenőrzött (élvonalbeli szakkiadók, tartalomszolgáltató cégek által nyújtott) e-folyóirat adatbázisoknak OA-publikálás bővülésével az általános keresőmotorok használatának előtérbe kerülése a fellelt publikációk minősége rendkívül változatos lehet, következésképpen megbízhatóságuk ellenőrzése további időráfordítást igényel a kutatótól azon funkciók hiánya, amelyeket az élvonalbeli szakkiadók, tartalomszolgáltató cégek által nyújtott e-folyóirat adatbázisok biztosítanak

A tudományterületek közti eltérések és az OA-publikálás Az OA-publikálás szorgalmazása során többnyire a természettudományok kutatási és publikálási szokásait veszik alapul A humán- és társadalomtudományok gyakorlata azonban ezektől eltérő Nagyon fontos lenne figyelembe venni a tudományterületi sajátosságokat, a tudományterületek közti különbségeket az OA üzleti modellek kidolgozása és az OA-publikálással kapcsolatos elvárások és ösztönzések során Szerzőoldali finanszírozást igénylő arany OA-folyóiratokban való közlés vonatkozásában különösen a humán- és társadalomtudomány esetében a kutatások kevésbé finanszírozottak akik nem rendelkeznek pénzügyi forrással, azok hátrányba kerülhetnek

A tudományterületek közti eltérések és az OA-folyóiratok Egyes tudományterületeken (pl. biológia és élettudomány) jelentős a rangos, jó hírnevű OA-folyóiratok száma Más tudományterületeken (pl. közgazdaságtudomány) viszonylag kevés a magas színvonalú OA-lap Hiába van nagy számú OA-folyóirat egy tudomány- vagy szakterületen, ha azoknak csak egy csekély hányada rangos lap, a kutatók nem motiváltak az OA-közlésben Egyes kutatási projektek esetében kötelezettség az arany OA-lap(ok)ban való publikálás paradox helyzet azon kutatók számára, akiknek a szakterületén kevés a rangos OA-folyóirat

A nyílt hozzáférésű publikálás intézményi szintű finanszírozásáról A kutatókat foglalkoztató intézmények felelősek a kutatási eredmények publikálásának biztosításáért A publikálásra fordítható pénzügyi források korlátozottak – rendkívül eltérő, hogy a kutatókat befogadó szervezetek mekkora összegből gazdálkodhatnak a publikálás támogatása során azok a kutatók jutnak előnyhöz, akik jó pénzügyi helyzetben lévő intézményben dolgoznak Intézményi döntés mely kutatók írásait, mely kutatási eredmények megjelentetését, hány közlemény megjelentetését támogatják tudomány- és/vagy szakterületek közti megosztás

Az előfizetés és a nyílt hozzáférés viszonya intézményi szinten Az intézmények számára komoly pénzügyi terhet jelent az e-folyóirat-adatbázisok előfizetésének és a nyílt hozzáférésű publikálásnak az egyidejű finanszírozása A könyvtárak folyóirat-előfizetésre fordított büdzséjét át kellene csoportosítani az OA-publikálás támogatására (Friend, 2011) Az Európai Kutatóegyetemek Ligája a kettős pénzügyi terhelés elkerülése érdekében támogatja az arany folyóiratmodellt (LERU, 2015) Valószínűleg lesznek olyan tudományterületek, ahol akár hosszú távon is fennmarad majd a kétoldalú finanszírozás Az intézmények pénzügyi helyzete és tudományos színvonala jelentősen befolyásolja a folyóirat-adatbázisok előfizetésének és az OA-publikálásra való ráfordítás arányát

A nyílt hozzáférésű publikálás rendszerszinten Élénk szakmai vita: miként és mennyiben valósuljon meg az áttérés a nyílt hozzáférésű publikálásra, valamint ennek finanszírozása hogyan történjen Az arany, a hibrid és a zöld OA modell eltérő súllyal van jelen a különböző tudományterületeken A folyóiratok előfizetésére szánt ráfordításokat OA-publikálásra kell átcsoportosítani (Schimmer és szerzőtársai, 2015) az előfizetéses rendszerben rendelkezésre áll az a pénzösszeg, amely a folyóiratok teljes körének nyílt működtetéséhez szükséges A számítások csak a fedezet rendelkezésre állását igazolják Nem veszik figyelembe, hogy az előfizetések és a publikálási díjak forráshelyei nem feltétlenül azonosak, valamint hogy az előfizetések forrásai nem minden esetben csoportosíthatók át az OA-publikálás finanszírozására

Néhány megoldás a kihívásokra Számos kutatóintézet és felsőoktatási intézmény biztosít forrást a szerzők részére a nyílt hozzáférésű publikáláshoz többnyire arany OA-ra és a publikálási díj egy bizonyos %-ára intézményi szerződés kiadókkal Az online megjelenésű Discrete Analysis c. folyóirat által befogadott tanulmányok egy linken keresztül az arXiv repozitóriumban érhetők el – a kéziratok benyújtása is az arXiven keresztül történik sem a szerzők, sem az olvasók számára nem merülnek fel költségek; a lap működési költsége is alacsony szinten tartható Egyes tudományos társaságok tagjaik számára az általuk megjelentetett lapokban publikációs díj kivetése nélkül biztosítják a cikkek nyílt hozzáférését CERN kezdeményezésére a legmagasabb presztízsű részecskefizikai folyóiratok egy csoportját nyílt hozzáférésűvé alakították át – a SCOAP3 fedezi a publikálási díjat

Felhasznált irodalom Baruch, Y.–Ghobadian, A.– Özbilgin, M. (2013): Editorial: Open Access – the Wrong Response to a Complex Question: The Case of the Finch Report. British Journal of Management, 24(2): 147–155. DOI: 10.1111/1467-8551.12016 Friend, F. (2011): Open Access Business Models for Research Funders and Universities. Knowledge Exchange Briefing Paper, Knowledge Exchange http://publishopenaccess.blogspot.hu/2011/09/briefing-paper-on-open-access-business.html Letöltés ideje: 2015. május 14. Kovács Kármen (2017): A nyílt hozzáférésű publikálás finanszírozási kérdései. Közgazdasági Szemle, LXIV (2): 185–207. Kovács Kármen (2017): A nyílt hozzáférésű (open access) publikálás néhány bizonytalan következménye. Magyar Tudomány, 178(1): 71–79. League of European Research Universities (2015): “Christmas is over. Research Funding Should Go to Research, not to Publishers!" Moving Forwards on Open Access, LERU Statement for the 2016 Dutch EU Presidency. http://www.leru.org/files/general/LERU%20Statement%20Moving%20Forwards%20on%20Open%20Access%282%29.pdf Letöltés ideje: 2015. november 11. Schimmer, R.–Geschuhn, K. K.–Vogler, A. (2015): Disrupting the Subscription Journals’ Business Model for the Necessary Large-scale Transformation to Open Access. A Max Planck Digital Library Open Access Policy White Paper. http://dx.doi.org/10.17617/1.3

Köszönöm szépen a figyelmet!