Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szívműködés élettana.
Advertisements

A SZÍV.
Szívbetegség és várandósság
Keringési szervrendszer betegségei
Testnevelés és Sporttudományi Kara és Apor-Med Bt
A legfontosabb kezelést igénylő kórképek
A magzati vérkeringés.
Temesvári András Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
Pulmonalis hypertonia diagnosztikai és terápiás kérdései
Regionális felnőttkori kongenitális vitium adatbázis
Az idegrendszer vegetatív működése
Kerengési rendszer.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
KERINGÉSI SZERVRENDSZER
A keringés szervrendszere
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Kardiológia.
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
Az immunrendszer szervei és sejtjei
A szív és a vérkeringési rendszer
Prostinnal vagy anélkül?
Általános fejlődéstan
A Helytelen Testtartás
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
igénylő kardiovaszkuláris betegségek gyermekkorban
Orvosi Képalkotó Eljárások Anatómiai Modul részvizsga II december 15. Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet nemeskeri.agnes.
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
Az erek kórtana.
Veleszületett és szerzett szívbillentyű betegségek
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
A szív.
Izomrendszer Általános izomtan: izom felépítése izom vérellátása
Shunt nélküli vitiumok
Képalkotó diagnosztika
A congenitalis vitiumok
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok IV.
Képalkotó diagnosztika
A SZÍV (COR) elhelyezkedése
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
A vérkeringés szerepe.
A keringési rendszer.
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
Kócsy József Kardiológiai workshop Makó
Systema cardiovasculare
Cardiovascularis szervrendszer betegségei
Korai fejlesztés a gyermekneurológus szemszögéből Készítette: Dr. Darvas Éva március 24.
ASD zárás a felnőttkorban Kinek ? Mikor ? Hogyan ?
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
rendellenességei, betegségei
A 22q11 deléciós szindróma prenatális diagnosztikájának lehetőségei Tidrenczel Zsolt¹, Tardy Erika¹, Tóth András¹, Sarkadi Edina¹, Simon Judit¹, Demeter.
BCG lymphadenitis és ellátásuk
A bélcsatorna fejlődése
Őssejtek dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Nyirokszervek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Az arc fejlődése Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem
A HUGYHÓLYAG ÉS AZ URETHRA FEJLŐDÉSE
A szív anatómiája anulus fibrosus, szívbillentyűk
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
A szív fejlődése Dr. Kozsurek Márk FOK I., feb. 15.
Az artériás és vénás rendszer fejlődése A magzati keringés
Humánmorfológiai Intézet
Hypothyreosis. Thyroiditisek.
rendellenességei, betegségei
Szív anatómiája és fejlődése
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Szívfejlődési rendellenességek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet 1

(Shh, activin IIa receptor mutációja) Dextrocardia (a szívcső görbülése jobb helyett bal felé irányult); 1:10.000 esetben fordul elő (Shh, activin IIa receptor mutációja) Ectopia cordis:

Az élve születések körülbelül ~1 százalékban fordulnak elő. A két kamra közötti sövényen lévő folyamatossági hiány (kamrai septum defectus, VSD) előfordulásuk: 30% A pitvarok közötti sövény betegsége (pitvari septum defectus, ASD) 10% Az embrionális keringésben fontos ér nyitva maradása, mely normál esetben a születés után elzáródik (Ductus Botalli persistens) 10% Tüdő verőér szűkülete (pulmonalis stenosis) 7% Az aorta kezdeti szakaszának szűkülete (aorta isthmus stenosis v. coarctacio aortae) 7% -aorta egyéb szakaszainak szűkülete 6% Fallot tetralógia 6% ez egy kombinált szívfejlődési rendellenesség, az 1. életévet követően a leggyakoribb "elkéküléssel" (cyanosissal) járó szívhiba, az összes blue babies (olyan csecsemő, melynél már igen korán a rossz vérellátás miatt a bőrön kialakult kékes-lilás elszíneződés valamilyen komoly szívfejlődési rendellenességet jelez) 70%-a ebben a kombinált szívfejlődési rendellenességben szenved Nagyerek (tüdőverőér, főverőér) eredésének felcserélődése (4%)

Holt-Oram syndrome: -TBX5 mutation -1:100.000 -limb malformation (100%) and heart developmental defects (67%) -phocomelia -absence of the radius

TBX mutáció megnagyobbodott jobb pitvar és kamra kitágult truncus pulmonalis

-aplasia of thymus and parathyroid gland is associated with a deletion on chromosome 22, is characterized by hypoplasia and reduced function of the thymus, thyroid, and parathyroid glands and cardiovascular defects, such as persistent truncus arteriosus and abnormalities of the aortic arches.

1:10.000 Nagy erek transzpozíciója (septum egyenesen nő lefelé------ -------------------------------------jobb kamrából az aorta fog eredni 1:2.000

Pitvari septum kialakulása

Pitvarsövény-defektus (atrial septal defect, ASD) az embryonális fejlődés 3-7. hete között alakul ki, 1:1.500 élve születés gyakorisággal fordul elő, és a szívhibák 10%-ára jellemző rendellenesség. ostium secundum defektus: a nyílás átmérőjétől függően nagy valószínűséggel alakul ki intracardiális bal-jobb irányú shunt (shunt: a vér rendellenes irányú átáramlása a pitvarok, kamrák vagy a nagy erek szintjén). A pitvari septum defektus miatt fellépő shunt-ön át a bal pitvarból folyamatosan áramlik a vér a jobb pitvarba, ahelyett, hogy a bal kamra felé vezetődve végül az aortába jutna. A shunt a jobb pitvar túlterhelődéséhez vezethet, ami szívelégtelenséget okoz. - a pitvarok közötti sövény teljes hiánya a közös pitvar (cor triloculare biatriale

Kamrai septum-defektusok (ventricular septal defect, VSD) Újszülött korban a leggyakoribb (25%) veleszületett szívfejlődési rendellenességeket a kamrákat elválasztó septumok részleges vagy teljes hiánya jellemzi. A 2-6:1.000 gyakorisággal jelentkező kamrai septum-defektusok a legtöbb esetben 5 milliméternél kisebb átmérőjű nyílások, melyek a pubertás kor előtt spontán záródnak

O

Fallot-tetralógia Fallot eredeti, 1888-as leírása szerint az elváltozás kamrai sövényhiányt, pulmonalis stenosist, aorta-dextropozíciót (lovagló aorta) és jobb kamra hypertrophiát foglal magában. Napjainkban a kamrai sövényhiányt, valamint az infundibulumnak a szűkületét tekintik a kórkép lényegének Jobb-bal shunttel járó szívhibák (20%). Ezek azok, melyek elkéküléssel (cyanosissal) járnak, hiszen a szervekhez oxigénben szegény vér jut, mivel az elhasznált vérnek csak egy része tud oxigénben feldúsulni a tüdőn keresztül. – ilyenkor a bőr kéke-lilás elszíneződése (cyanosis) is jelentkezhet.

JAG1 NKX2-5 ZFPM2 VEGF Fallot tertralógia: előfordulási gyakorisága 5-9:10.000 újszülött. Ha pitvari septum-defektus is társul hozzá, akkor Fallot pentalógiának nevezik

Coarctacio aortae