Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
alkotmány – állam- és kormányformák
Bevezetés.
Segélyezési rendszer átalakítása
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Lebontottuk a kétharmadot: kezdeményezzük az alaptörvény módosítását Korózs Lajos – Gúr Nándor Országgyűlési képviselők.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Egészségbiztosítás az idősek ellátásért – Egészségügyi informatika Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
A LAPTÖRVÉNY, A MAGYAR KÖZJOGI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
A szociális ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor
Társadalombiztosítás – és a költségvetés kapcsolata
A társadalombiztosítási jog rendszere
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A jogforrási rendszer II.
A szociális ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor
Esélyegyenlőségi képzés
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A szociális ellátások Előadó: dr. Kártyás Gábor
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Költségvetés.
Előadás másolata:

Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés Előadó: dr. Kártyás Gábor kartyas.gabor@jak.ppke.hu

Követelmények Tananyag: Az előadáson elhangzottak, az ott megjelölt jogszabályhelyek. Ajánlott irodalom: Juhász-Tausz: Szociális jog (2012). Elektronikus formában elérhető a Munkajogi Tanszék oldalán. Írásbeli vizsga (tesztkérdések, fogalom-meghatározások, felsorolások stb.)

Szociális jog tágabb értelemben Állami újraelosztási rendszer része Egyes egyének által megtermelt javakból elvonás Kitől, mennyit? Ebből támogatás egyéni igényeknek, amely piaci úton nem kielégíthető (reprodukciós zavar – nincs jövedelem, nem elérhető a szükséges jószág, eltartottak többségben) társadalmilag elismert igény (nem önhibából, „rászorultság”) Nem tartozik ide: közösségi igények (pl. közmű)

Szociális jog tágabb értelemben Állam által jogilag szabályozott rendszerben és eszközökkel (közhatalommal) Nem állami eszközök is: egyéni jótékonykodás, család, non-profit szféra, egyházak, szakszervezetek, munkáltatói juttatások, lakóközösségek Közjog és magánjog között: Állam a kötelezett, ügyfél a jogosult De mégis függőségi viszony Lényege: érdekközösség, szolidaritás

Szociális (segély) típusú ellátások Két jogterület Szociális (segély) típusú ellátások Szubszidiárius jellegű, „utolsó védőháló” Rászorultság alapján jár, költségvetési forrásból Minimum standardhoz igazodó mértékek Olcsóbb bevezetés, rugalmas rendszer, de stigmatizáló hatás, „szegénységcsapda” TB típusú ellátások Foglalkoztatáshoz kapcsolódik, Járulékfizetés kell és biztosítási esemény bekövetkezésekor jár Korábbi jövedelmet pótol, azzal arányosan Magasabb életszínvonalat ad, de csak résztvevőkre, jövedelem arányosan

Két jogterület Általában TB és segély típusú ellátások vegyesen Magyarországon a TB a domináns, de sok vegyes elem (pl. álláskeresési ellátások) Alternatív megoldás: minimum jövedelem alanyi jogon?

Nemzetközi források ENSZ Alapokmány Emberi jogok egyetemes nyilatkozata (deklaráció) Gazdasági, szociális, kulturális jogok nemzetközi egyezségokmánya ILO egyezmények Európa Tanács: Európai Szociális Charta (1961), módosítása (1996) és kiegészítő jegyzőkönyvei (Charta-csomag) EU: újraelosztási rendszert nem érinti, csak koordináció (szabad mozgás, átjárhatóság) EU Alapjogi Charta IV. cím: Szolidaritás

Szociális jogok alkotmányos alapjai Emberi léthez szükségesek (polgári, politikai jogok mellett) Államnak nem elég tartózkodnia, cselekednie kell Állami forrást igényelnek (Tulajdonhoz való jog korlátja?) Nem univerzálisak: nem minden emberre, csak rászorulókra vonatkoznak Nem konkretizálhatóak (pl. rászoruló, létminimum, tisztességes ellátás)

Alaptörvény XII. cikk (1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzéssel mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához. - alapjog (2) Magyarország törekszik megteremteni annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson. kötelezettség államnak

Alaptörvény XIX. cikk (1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult. (2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg. - és a TB?

Alaptörvény XIX. cikk (3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja. (4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

Alkotmánybírósági gyakorlat 32/1998: szociális ellátások célja az emberi méltóság biztosítása (magasabb, mint a létminimum) 7/2000: nincs alanyi jog rendszeres jövedelemre, ellátás mértéke csökkenhet 43/2000: részjogok nem vezethetőek le (pl. lakhatáshoz való jog) 56/2001: nem alanyi jog a rászorulókról való gondoskodás, hanem állami feladat

Alkotmánybírósági gyakorlat 23/2013: az egyes ellátások a változó gazdasági környezetben átalakíthatóak, megszüntethetőek 14/2014: a jogalkotói beavatkozás alaptörvényi korlátai: pl. diszkrimináció tilalma, tulajdon védelme, de a változtatás mértéke is önmagában jelentős lehet

Alapdilemmák Önsegély – Szolidaritás Rehabilitáció – Kompenzáció Munkához való jog – Min. ellátáshoz való jog

Köszönöm a figyelmet! 15 15