Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

Az élesztő táplálásának aspektusai a fermentáció vonatkozásában Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A., San Martino.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
„A modern természettudományos szemléltetés feltételeinek megteremtése Kisvárdán a Dr. Béres József Laboratórium korszerűsítésével, működtetésével” TÁMOP.
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Vízminőségi jellemzők
A glükóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
A talajban lévő mobilis foszfor extrakciója
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
A VEGYI KÉPLET.
Laboratóriumi kísérletek
Dmitrij Ivanovics Mengyelejev (Дмитрий Иванович Менделеев; Tobolszk, – Szentpétervár, 1907) Ga,
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
ELEKTROKÉMIAI ALAPFOGALMAK
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
Másodfokú függvények ábrázolása
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
Vízlágyítás.
Felszíni vizek minősége
23. Szappanfőzés.
Oldáshő.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
Sósavoldat meghatározása. Szükséges Eszközök: fecskendő védőszemüveg gumikesztyű Anyagok: fenolftaleines NaOH- oldat (0,1 mol/dm 3 ) ismeretlen koncentrációjú.
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Második rész III. kationosztály elemzése 2011
Enzimaktivitási módszerek: celluláz-aktivitás mérése
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
Obligát anaerob mikroorganizmusok felszaporítása.
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Gyakorlati képzés: Genetikai variációk igazolása PCR segítségével.
Felszíni vizek minősége
Első rész III. kationosztály elemzése 2011 Készítette Fogarasi József
#07D – Nanorészecskék és filmjeik MFA Nyári Iskola Beszámoló #07D – Nanorészecskék és filmjeik Boldizsár Bálint Mentorok: Pothorszky Szilárd Zámbó Dániel.
Vizes oldatok kémhatása
Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
Víztisztítási módszerek Dr. Aigner Zoltán SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
keverékek szétválasztása
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Naturaqua ásványvíz.
Új molekuláris biológiai módszerek
A PLA előállítása és lebomlása
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A minta-előkészítés műveletei
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Tejsav előállítása Lactobazillus Delbrueckii által

1. Táptalaj előkészítése 1.1 Oldjuk fel az alábbi összetevőket 1 liter desztillált vízben Proteóz peptón 3 10.0g Marhahús kivonat 10.0g Élesztő 5.0g D-glükóz 20.0g Poliszorbát 80 1.0g Ammónium-citrát 2.0g Nátrium-acetát 5.0g Magnézium-szulfát 0.1g Mangán-szulfát 0.05g Dikálium-foszfát 2.0g PH=5.5 +/- 0.2 25°C-on

Sterilizáció 1.2 Sterilizáljuk 120°C-on táptalajt egy autoklávban a 20 percig

2. Készítsük elő a közeget éjszakára 2.1 Oltsuk be a táptalaj 200 ml-ét Lactobacillus delbureckii-vel vagy L. plantarum-mal

2. Készítsük elő a közeget éjszakára 2.2 Keltessük a táptalajt 37°C-on egy éjszakán keresztül, amíg nem jelentkezik látható zavarosság.

3. A fermentáció előkészítése 3.1 A fermentáció a következő közegben történik: - 37 °C –os víz - 100 rpm-es keverés - pH 5.0-6.0

3. A fermentáció előkészítése 3.2 Oltsuk be az erjesztett közeget az éjkszaka előkészített anyaggal 10:1 arányban 1. lépés: Vegyünk egy mintát az erjesztőből to - nál és mérjük meg a következőket fotométerrel: - Optikai sűrűség 600 nm-en, - Tejsav és glükóz koncentrációt 340 nm-en

4. Fermentáció

4. Fermentáció 4.1 Erjesszük 2 napig 37 °C-on nagyjából 5,5 pH-n. A keletkezett tejsav semlegesítésére adjunk 2 mol NaOH-t.

4. Fermentáció 2. lépés: A fermentáció alatt vegyünk 2 óránként mintát az erjesztőből és mérjük meg a glükóz és tejsav koncentrációját valamint az optikai sűrűséget.

4. Fermentáció Ha a glükóz elfogyott, tápláljuk a közeget 180 g/L glükóz oldattal, hogy a koncentráció 10 g/L legyen.