Képzők Képzése Konferenciája Hazai és Nemzetközi Jógyakorlatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Szabadulás előtt megváltozunk? Mentori tapasztalatok Nagy Kornél október 11.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Okok Piaci környezet – több mint 70 felsőoktatási intézmény, ezek közül több szinte ugyanolyan képzési palettát, hasonló lehetőségeket kínál Társadalmi.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
… HOL JÁR AZ ISTEN? BENNÜNKET ELFELEJT?. HOL? Dél-Baranya Kedvezőtlen gazdaságföldrajzi elhelyezkedés Rossz infasrtuktúrális ellátottság Alacsony képzettségi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Magyarország a két világháború között
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A nemek közötti egyenlőség Magyarországon
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Mátészalkai Szakképző Iskola
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Állampolgári jogok és kötelességek
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A tehetséggondozás kihívásai
Miről álmodik a rezidens?
Előadás másolata:

Képzők Képzése Konferenciája Hazai és Nemzetközi Jógyakorlatok „KEZEK – Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése” TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0001 Képzők Képzése Konferenciája Hazai és Nemzetközi Jógyakorlatok Kisebbségi közösségek értékteremtő tevékenysége a múltban és jelenben c. konferencia Nevelési és oktatási tapasztalatok a roma gyerekek társadalmi integrációjában Kállai Ernő előadása Eger, 2013. november 27.

A 19. század végétől a társadalom gyorsuló modernizációja Fellendülő népiskolai oktatás Falukutató mozgalom Népi kollégiumok, ösztöndíjak  A magyar társadalomnak fizikailag is peremére szorult cigány/roma közösségeket nem érinti ez a folyamat A lassú változás kezdete: a sokat vitatott 1961-es párthatározat Folyamatos „fazonigazítással” ennek a szellemisége érvényesül napjainkig Az elkülönített oktatás legalizálása és legitimizálása

Nyolc osztályt végzett cigány gyerekek aránya Iskolába járók aránya Nyolc osztályt végzett cigány gyerekek aránya

A sikert – sikertelenséget befolyásoló tényezők Belső tényezők: Családi háttér a közösség értékrendszere, világról vallott felfogása, foglalkoztatási és lakásviszonyok, nyelvi hátrány A szülők – családok viszonya az oktatási rendszerhez Külső tényezők: Az iskoláztatás körülményei tárgyi és személyi feltételek, óvodáztatás Társadalmi és politikai viszonyok kormányzati romaprogramok, társadalmi kommunikáció A felsőoktatás szerepe Monokulturális oktatás A régi kezdeményezések küzdenek a túlélésért Roma szakkollégiumok

A multikulturalizmus szerepe politikai filozófia és társadalmi doktrína, ami számol az eltérésekkel es kulturális különbözőségekkel, és amely önmagát az asszimiláció alternatívájaként határozza meg a kulturális pluralizmus elismerése és támogatása a társadalomban Angela Merkel: "A multikulturális társadalom építéséről szóló kísérlet megbukott„ Nicolas Sarkozy: "Igen, kudarcot vallott. A demokráciáinkban túl sokat aggódtunk az újonnan érkezők identitása miatt, és nem eleget azon ország identitása miatt, amely befogadta őket„ "Nem akarunk egy olyan társadalmat, amelyben a közösségek egymás mellett léteznek. Ha valaki Franciaországba jön, az el kell, hogy fogadja, hogy beleolvad egyetlen közösségbe, mégpedig a nemzeti közösségbe. Ha ezt nem fogadja el, akkor ne jöjjön Franciaországba (élni)" David Cameron: „az országának nem sikerült olyan társadalmi modellt felkínálnia, melyet az etnikai csoportok magukénak érezhetnek." [...] „A társadalom még tolerálja is ezeket az elkülönülő közösségeket, amelyek sokszor a közös értékekkel szemben nyilvánulnak meg" „állami multikulturalizmus„

Multikulturalizmus: heterogenizáció 1. butik-multikulturalizmus: „a nemzeti éttermek, a hétvégi fesztiválok és a mássággal való magamutogató flörtölés multikulturalizmusa”  butik-multikulturalista nem veszi komolyan és nem is képes komolyan venni annak a kultúrának a legbelső értékeit, amelyeket tolerál, azokon a pontokon vonja meg bizalmát az egyes kultúrák gyakorlásától, melyek a legfontosabbak erősen elkötelezett tagjaik számára 2. erős multikulturalizmus: mély tiszteletet akar tanúsítani minden kultúra iránt, annak igazi lényege szerint, mivel úgy gondolja, hogy mindegyiknek megvan a joga arra, hogy megformálja saját identitását és kibontakoztassa a saját elképzeléseit arról, mi racionális és mi emberi „Azonban kénytelen szembenézni egy dilemmával: vagy addig tágítja toleranciáját, hogy az kiterjedjen az általa megbecsülni kívánt kultúra szíve mélyén rejtőző intoleranciára is, és ez esetben a tolerancia már nem vezérelve többé, vagy pedig elutasítja az ugyanezen kultúra legbelső lényegét képező intoleranciát” (Stanley Fish nyomán)

Összegzés „Elkésett” népcsoport Az elmúlt 100 évben a politikai-társadalmi elit elvárná az asszimilációt, de nincs „ajánlat”, integrációs út Ennek hiányában a közösségek a pillanatnyi túlélésre vannak berendezkedve  „elmaradt modernizáció” A jelenlegi gazdasági helyzet megnehezíti az integrációt A multikulturális elvek háttérbe szorulnak A távolság állandósult a romák és nem romák között a társadalomban, nincs katalizátor, ami felgyorsítaná a cigányok iskolai integrációját a többséghez Az így konzerválódott helyzetet (a fejlődés ellenére) a többség egyfajta fejlődésképtelenségnek ítéli meg

Köszönöm a figyelmet!