12. óra Kenőpénz és korrupció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Követelmények Szoftver- környezet SQL ismétlés ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
10. Tétel.
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.
Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
Ápolásetika.
Készítette: Magyar Orsolya
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Elméleti közgazdaságtan
10. óra A HIBA -- esetek.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Kérdések a második zh-hoz
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
17. tétel.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
Minőség menedzsment 6.előadás
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Szociológia - Jogszociológia
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
1 Általános tudnivalók Balthazár Zsolt főiskolai adjunktus Természettudományi Tanszék Természetismeret és környezetvédelem elmélet és gyakorlat.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Az üzletek operatív működtetése
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Önértékelési projektterv
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Erőforrástérkép egy interaktív gazdaság- és társadalom-földrajzi on-line lekérdezési rendszer Tóth István János - Németh Nándor MTA Munkatudományi.
6. Kritikai áttekintés és Vezetői összefoglaló
SZÁMVITEL.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
beruházás-tervezési ABCD
Programjaink fizikából a es tanévben
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

12. óra Kenőpénz és korrupció

Célok A korrupciós folyamatok megértése, a szereplőkre és a projektekre gyakorolt hatásai áttekintése, és a lehetséges következmények számbavétele Tisztában lenni azzal, hogyan kerülünk bele, és mire számíthatunk Javítani a kommunikációt korrupciós ügyekben, hogy képesek legyünk az ilyen eseteket megbeszélni kollégáinkkal A személyes felelősség és a feddhetetlenség kérdését világossá tenni (Személyek megvesztegetéséről, döntéséről és etikájáról lesz szó.)

A korrupció A korrupció összetett társadalmi jelenség, különböző formákban jelenik meg. Társadalmi és egyéni kérdés Értelmezhető Az egyén A szabályok és a Szabályozók etikai felelősségének szintjén

Az esetről előzetesen Nagyon összetett esetet mutat be, ami sok szempontból elemezhető. Ebből most a legfontosabb a megrendelő -- vállalkozó viszonyban felmerülő korrupció. Nézzük az esetet alapvetően úgy, mint az üzlet megszerzéséért adott kenőpénz példáját! (beruházó - fővállalkozó, fővállalkozó – alvállalkozó, nagy felhasználó – beszállító, állami szervezet - vállalkozó viszonyok a legfontosabbak) (Valamelyest különbözik ettől a szakhatóságnak adott kenőpénz.) Nézzük az adó és a kapó oldal szempontjából egyaránt! (kenőpénz kérése/elfogadása, illetve felajánlása/adása)

Eset: Üzletszerzési és egyéb kenőpénzek Az American Society of Civil Engineers oktató filmje: http://enterprise.coe.ttu.edu/niee/Ethicana_Full.wmv

Kérdések 1. Mi a különbség kenőpénz és az üzletszerzési jutalék között? Mit tenne ön Unoco, Barrere, Anders, Maddie, Giselle stb. helyében az egyes helyzetekben? Hogyan „keverednek” korrupcióba? Mi a szerepe az egyes lépéseknek? Mi az események fejlődésének belső „logikája”? Hogyan lehet nem belépni, és hol lehet kiszállni a folyamatból. Hol nem lehet már kiszállni?

Kérdések 2. Melyek a kenőpénz lehetséges következményei? Hogyan hat a kenőpénz a projektre? a mű műszaki színvonalára, minőségére? a résztvevők gazdasági helyzetére? a gazdaság egészére? a társadalomra? Milyen következményekkel jár(hat) a korrupciós gyakorlat a résztvevőkre? Hogyan lehet racionális erkölcsi döntéssel dönteni a kérdésben? Van olyan helyzet, amikor etikailag (etikai elméletek alapján) védhető a kenőpénz?

Kérdések 3. Hogyan függ össze a teljesíthetetlenül alacsony árajánlat és a kenőpénz? Milyen folyamatok alakulnak ki, ha mindkettő jelen van a projektben? Milyen védekezési, önigazolási módszereink vannak? Ha ön döntési helyzetben lenne, mit tenne cégvezetőként a kenőpénzek -- a beszerzője által kapott és az üzletszerzője által adott – kenőpénzek ellen? állami/önkormányzati vezetőként a korrupció ellen?

A ZH-ról November 28-án ZH. A dolgozat az órák anyagát kéri számon az előző ZH-tól!!! A ppt-k megtalálhatók a www.filozofia.bme.hu címen a Mérnöketika tárgynál. A ZH-t két csoportban írjuk (a névsor első fele először, a második fele közvetlenül utána) : 10:00-kor kezdődik a ZH a névsor első fele (A-K-ig) számára. 11:00-kor kezdődik a ZH a névsor második fele (L-ZS) számára. A ZH-k eredménye elérhető a honlapon 12.07. reggeltől. A ZH-k megtekinthetők a 12. 07. után Szemere Alexandrával egyeztetett helyen és időpontban.

A ZH kérdésekről, értékelésről Kérdések típusai: Meghatározások, értelmezések, ismertetések: Pl. Milyen szinteken értelmezhető a felelősség? Ismertesse a Milgramm-kísérletet! Alkalmazások: (Különösen fontos! 50% pont) Szituáció leírása és racionális erkölcsi döntési eljárás segítségével döntse el, és indokolja, hogy mi lenne a helyes cselekedet! (pl. Ön egy híd alapozásának építésvezetője, és a beépített cölöpök minőségének ellenőrzése a tervezett és optimális időpontban nem történt meg részben az ön, részben az alvállalkozó hibájából. Időközben a cölöpöket az alaptesttel eltakarták. A visszabontás költséges, időigényes, szorít a határidő, a min. ellenőrzés a szerződés részét és a fiz. feltételét képezi stb.. Mit tenne ön?) Az eljárás lépéseinek pontos alkalmazása és a szakszerű indoklás a lényeg! (Nem maga a döntés, hanem a rac. döntési eljárás alkalmazása!) Az értékelés az alapján történik, hogy mennyire pontos, szakszerű, teljes és lényegre törő a válasz.

A PÓT HZ-ról Pót ZH 2015.12. 12. 10:00-kor a K174-ben . (Pótlási hét első napján.) 1 db Zh pótolható díjmentesen, a 2. pótlása iv-vel.