Prédikátor könyve. Prédikátor könyve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Az Ószövetség könyvei.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
A Biblia keletkezése, nyelvei és fordításai
az Istenfélőknek lesz jó dolguk.”
Seelsorgeinstitut an der Kirchlichen Hochschule Bethel Debreceni Református Hittudományi Egyetem © Dr. G. Hézser A szenvedésről - a pasztorálpszichológia.
Mikor még semmi nem létezett..
Copyright © 1998 Child Evangelism Fellowship. All rights reserved. G y ermekek E vangéliumi T anítása - 2.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Ki v a gy o k ÉN ? Mi az életem értelme?.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Életünk értelme.
A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.
Az Istenről való beszéd lehetőségei Thomas Mann József és testvérei című regényében.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Zsolt 6,3-5 Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim! Lelkem is csupa reszketés, és te, Uram, meddig késel? Fordulj.
Dávid király 11/B.
Személyes élet és szolgálati látás elvétele, célok kialakítása.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Boldog 2014-et !.
Dávid imádsága..
A világ képe az arabokról
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A Biblia.
Molnár Dávid Az isteni jogalap és a kormányzás allegóriája Henry Peacham Minerva Britanna című munkájában.
Az Újszövetség könyvei
Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Az Olajfák hegye egy szelíd domb, melyet a zsidó és a keresztény vallások egyaránt tiszteletben tartanak. A bibliai időktől kezdődően mintegy
Bevezetés az Ószövetségbe
Új hálaének áldja Istent
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Mt 19,16-30.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
„Értsünk szót!” – szülők iskolája 2.
Egy tiszta lap az életed könyvében.. Én vagyok a következő esélyed az élet művészetében. Én vagyok a lehetőség, hogy kamatoztasd mindazt, amit az elmúlt.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Isten igéje megvilágítja az életünket
Zsoltárok könyve. Zsoltárok könyve Előadó: Prof. Dr. Szigeti Jenő.
405. Ne félj, mert enyém vagy, ne félj, ne félj! Neveden hívtalak, szeretlek én. Szeretlek, enyém vagy, ne félj, ne félj! Én megváltottalak!, Dicséretek.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Szentírástudomány a szövegkritika: Fordítások
Értékeld az elmúlt évet:
A teljes ember bevonása a liturgikus cselekményekbe
JÓ REGGELT !.
Az élet tisztelete 6. Parancsolat „Ne ölj!” 2 Mózes 20, 13.
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Megszólal az Újév Tommy prezentációja ♫ Kapcsold be a hangszórókat!
BIBLIAI SZABADEGYETEM
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
A teremtő és gondviselő Atya
VIII. A Szentlélek Isten
Isten lakhelye.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

Prédikátor könyve

www.erdiadventistagyulekezet.hu

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE Készítette: DR. TOKICS IMRE

BIBLIAI SZABADEGYETEM A KÖNYV CÍME ÉS HELYE A KÁNONBAN A Prédikátor könyve (héberül: קֹהֶלֶת Qó`helet; jiddis: קהלת Kojhelesz). „Micsoda haszna van az embernek minden ő munkájában, mellyel munkálkodik a nap alatt?” (Prédikátor 1,3)

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA A könyv szerint a prédikátor nem csupán vallási tanító, hanem Jeruzsálem Dávid leszármazása szerinti király is egyben (Prédikátor 1,1).

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA A könyv az élet hiábavalósága felett elmélkedik „Minden hiábavalóság!” (Prédikátor 1,2)

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA Mi az ember életének az értelme és van-e egyáltalán valamilyen célja? „Ami volt , ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt” (1,9) Hogyan kell az embernek elrendeznie az életét a világban, hogy megelégedett és boldog legyen? „…örvendezzen az ő munkájának: ez az Istennek ajándéka!” (5,19)

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE A KÖNYV TANÍTÁSA A hiábavalóság a 12. fejezetben 38 alkalommal fordul elő.

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE TANÍTÁSA Az olvasó a küszködő embert láthatja meg benne, aki végül rátalál Teremtőjére Mózes királyi nevelésben részesült, mindent megtanult, ami az akkori világ értékrendjébe tartozott. Testi ereje és fizikai állóképessége átlagon felüli volt.

BIBLIAI SZABADEGYETEM ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE Salamonon kívül egyetlen király sem felel meg a könyvben leírtaknak: „páratlan bölcsessége” (Préd 1,16), „hallatlan vagyona és tekintélyes udvartartása” (Préd 2,7-8) „jelentős építkezései” (Préd 2,4). „A prédikátornak, Dávid fiának, Jeruzsálem királyának szavai” (Préd 1,1).

BIBLIAI SZABADEGYETEM ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÍRÓJA ÉS KELETKEZÉSI IDEJE A keletkezési időre következtetni lehet, mivel a könyv nem tartalmaz konkrét utalásokat erre vonatkozóan.

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÜZENETE MA ISTENFÉLELEM A FŐ SUMMÁJA MINDEN TUDOMÁNYNAK „És azonfelül, hogy a prédikátor bölcs volt, még a népet is tudományra tanította, és fontolgatott, és tudakozott, és írt sok bölcs mondást” (Prédikátor 12,11) Készítette: DR. TOKICS IMRE

BIBLIAI SZABADEGYETEM A PRÉDIKÁTOR KÖNYVE ÜZENETE MA A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga! (Prédikátor 12,15) Készítette: DR. TOKICS IMRE

Kérdéseket a zarkapeter@adventista.hu