Evolúciós Pszichológia: Szociális kogníció, érzelemszabályozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Széchenyi tehetségműhely
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A humán ‘pedagógia’ mint a kultúrális ismeretátadásra specializálódott
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Értékelés a pedagógiában
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Az emberi tanulás.
A kommunikáció Az emlékezet
A humánetológia szerepe a modern emberkép kialakulásában
Az ‘ősi lélek’ és a mai társadalom Előadás a MEH-MTA humánetológiai fórumon február 27 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszéke és MTA.
Az ember mint evolúciós rejtvény
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
A pszichikumról általában
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
PROJEKT OKTATÁS.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
A BKF tudástranszfer modellje a
Evolúciós Pszichológia: Az elme evolúciós megközelítései, a gondolkodás evolúciója, szociális kogníció 2014/2015 Simor Péter.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Evolúciós Pszichológia: Szociális kogníció, érzelemszabályozás
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Evolúciós Pszichológia: Szociális kogníció, érzelemszabályozás 2016/2017 Simor Péter

Új készségek, régi eszköztáron: Meglévő struktúrák evolúciós újrahasznosítása

Újrahasznosítás a gondolkodás evolúciója során Jobb TPJ (temporoparietal Junction): átfedő aktivitásmintázat a téri, időbeli és személyes távolság-közelség ingereire SPL: Superior parietális kéreg: környezeti ingerek helyzetének megfigyelésére (pl. szakkád feladat) és belső reprezentációk feldolgozása során (pl. mentális aritmetika) átfedő aktivitásmintázatot mutat Parkinson & Wheatley, 2015

Kulturális újrahasznosítás és idegrendszeri plaszticitás Parkinson & Wheatley, 2015 Kulturális újrahasznosítás és idegrendszeri plaszticitás Neurális darwinizmus gondolata (idegsejtpopulációk, mint a szelekció egységei): alkalmazkodás az organizmushoz (az idegrendszer számára ez a „szelekciós nyomás”) Egy példa: Alfabetizáció és tárgyfelismerés (közös neurális fülke: bal fusiform gyrus; visual word form area) Az írástudók kisebb aktivitást mutatnak az arcokra a bal Fusiform gyrusban, és lassabbak a tükörkép felismerésében (ellentétes „szelekciós nyomások” lásd: „d” „b”) Egyéb példák: Mennyiségbecslés-matematika, szenzomotoros funkciók, érzelemkifejezés-zene, antropomorfizáció-arcfelismerés, TOM

Az evolúciós mechanizmusok gyakorlati hasznosítása Parkinson & Wheatley, 2015

Genevsky et al 2013

Genevsky et al 2013

Mentális szimuláció (szelf-projekció) Buckner & Carrol 2006

Átfedő hálózatok Buckner & Carrol 2006 DMN

Érzelmi emlékezeti folyamatokhoz, szelf-releváns epizodikus emlékezeti és tudatelméleti műveletekhez köthető területek aktivitása Nyelvi és konceptuális tudással kapcsolatos területek inaktivitása mellett

Tudatelmélet Csimpánzoknál? Call & Tomasello 2008

Epizodikus emlékezet patkányoknál? Tolman és Gleitman 1949

Természetes pedagógia, mint evolúciós adaptáció (Csibra és Gergely) kommunikációs modell tesztelhető kognitív pszichológiai elmélet evolúciós teória

Általános tudás átadása Epizódtól független általános ismeretek átadása Megfigyelésen és próba-szerencse tanuláson alapuló általánosítás helyett kommunikáció alapú tudásátadás Teleológiai és kauzális értelemben átláthatatlan feladatok esetében a leghatékonyabb módszer Kommunikációs rendszer: Szakértők és újoncok Pedagógiai helyzet: információ átadás és információ (jelzés) az információ átadásáról

Osztenzív kommunikáció (speciális bemenetekre aktiválódó program) Figyelem felhívása a tanulási helyzetre Az információt „fogadó” alany specifikálása A kommunikatív helyzet létrehozás Vizuális (szemkontaktus) Auditoros (intonáció) Emocionális Csecsemők preferálják a szemkontaktust tartó arcokat Fejjel lefelé fordított arcok esetében eltűnik a szemkontaktus preferencia Ha szemek kontrasztpolaritása megváltozik (fehér üvegtest hátterén sötét írisz polaritásnak megfordítása) eltűnik a szemkontaktus preferenciája Gyerekbeszéd és felnőtt beszéd eltérő hatásai

Osztenzív jegyek és agyi aktivitás 4 hónaposoknál Csibra & Gergely 2009

Osztenzív kommunikáció és a felnőtt tekintetének követése 6 hónaposoknál Csibra & Gergely 2009

A pedagógiai helyzet során a gyerek általánosítható tudást sajátít el A természetes pedagógia nem a kommunikációs képesség mellékterméke. Ez utóbbi mindig konkrét epizódokra (itt és most) vonatkozik Az általános tulajdonságok kódolása segíti az adott halmazba tartozó elemek későbbi felismerést, más elemekre való általánosítást Tárgy helyzete: átmeneti jelleg vs. Tárgy formája: állandó sajátosság Csibra & Gergely 2009

Evolúciós perspektíva Evolúciós adaptáció, amely a teleológiailag és kauzálisan átláthatatlan információ átadását segíti a csoporton belül Kulturális információ átadása HUMÁNSPECIFIKUS Nem csak „itt és most” helyzetekre vonatkozik Általános Tudás átadására alkalmas Nem az adott epizódhoz kötött A tanítás referenciális (a tanítás egy adott személy számára egy adott információra vonatkozóan zajlik) Ezek a feltételek az állatok közt zajló „tanításra”, kommunikációra nem érvényesülnek (pl. ragadozó közeledik vs. a ragadozók általában estefelé közelednek) Az állatok által átadott információ „átlátható” (szemben a kulturális, technológiai ismeretekkel –ezek elsajátítására az állati tanulás nem lenne alkalmas) Csibra & Gergely 2011

Állatfajok közti „tudásátadás” Szurikáta kooperatív gyerekgondozása Szülők és segítők A segítők „megtanítják” a kicsiknek a zsákmány elejtését gyerek korának és segélykérésének figyelembe vétele DE: A TANÍTÁS FOLYAMATA SORÁN NINCS KOMMUNIKÁCIÓ Thornton et al 2006

További példák az állatok közti tudásátadásra Útvonal tanítás hangyák közt A vezető a követőhöz alkalmazkodva mozog (kétirányú kommunikatív jelzések) DE: adott epizódhoz kötődő az információ átadása, nem általános tudásátadás. A tanítás az adott útvonal hatékony megtételére alkalmas. (Nem általánosítható más utakra) A kommunikáció az útvonal hatékony megtételének koordinációját segíti Méhek tánca: információ mindig konkrét, nem általánosítható Csibra & Gergely 2011

Evolúciós perspektíva UNIVERZALITÁS A tanítás kulturális, szociális, intézményes jellege változhat, de Alapvető tanító-tanuló pedagógia helyzetnek univerzálisnak kell lennie Preindusztriális társadalmak (vita az antopológusok és pszichológusok közt) !Kung (Bushman) népek (Namíbia, Botswana, Angola) Nincs intézményesített tanítás, de a demonstráció, instrukciók adása általános jelenség Csibra & Gergely 2011

Evolúciós perspektíva Új adaptáció vagy más adaptáció „szerencsés” mellékterméke Nyelvhasználat evolúciójának mellékterméke. Ellenérv: Preverbális szinten is megjelenik, nem kell hozzá nyelv Együttműködés, csoporton belüli kommunikáció mellékterméke (goal sharing: Tomasello). Ellenérv: a kooperációra vagy átverésre vonatkozó (Machiavelliánus) kommunikáció mindig epizodikus (itt és most helyzetekre, vagy konkrét múltbeli ill. jövőbeli eseményekre utal), nem általános tudás átadására szolgál Csibra & Gergely 2011

Akkor mi volt a szelekciós nyomás, amely kedvezett a természetes pedagógia kialakulásának? Technológiai eszközök fejlődése Teleológiailag és kauzálisan átláthatatlan eszközök Komplex készségek elsajátítása Általánosítható tudás átadása (helyzettől, időtől, konkrét tárgyaktól független) A kulturális tudásátadás formái óriási előnyt jelentettek

Koevolúciós folyamatok Kooperatív gyerekgondozás Hosszúra nyúló gyerekkor, biztosítva az agy hosszúra nyúló érési folyamatát (információra éhes komplexebb agyak-hosszabb érési folyamatok) Technológiai fejlődés, eszközhasználat Természetes Pedagógia Szociális változások, kooperatív nevelés, hosszú „gyerekkor” (tanulási időszak) Agykéreg fejlődése