Enzimológia Lipáz enzimek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
Wilhelmy- és Langmuir-típusú filmmérlegek
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
ENZIMOLÓGIA 2010.
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
LIPIDEK.
BIOKÉMIA I..
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A sejtmembrán és sajátoságai
Étkezési zsiradékok.
Észterek.
Szappanok káros hatása
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Kémiai reakciók katalízis
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
FELÜLETI HÁRTYÁK (oldhatatlan monomolekulás filmek) Amfipatikus molekulákból létesül -Vízben való oldhatóság csekély -Terítés víz-levegő határfelületen.
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
A tápcsatorna funkciói:
A lipidek.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Lipáz enzimaktivtás mérése
A légzés fogalma és jelentősége
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Egyed alatti szerveződési szintek
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Takarmányok zsírtartalma
Lipidek.
13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.
Enzimológia Lipáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2016.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Felépítő folyamatok kiegészítés
Enzimkinetika Komplex biolabor
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Enzimológia Lipáz enzimek
ENZIMOLÓGIA.
Takarmányok zsírtartalma
DETERGENS TARTALMÚ SZENNYVIZEK
Híg oldatok tulajdonságai
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Enzimológia Lipáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2018.09.10. fdgbb

Lipidek Lipids Mi a lipid? zsírsavak és származékaik (gliceridek és foszfolipidek) zsírok (trigliceridek), viaszok szteránvázas metabolitok (koleszterin) Funkciójuk energia tárolás teljes oxidációjukkor kb. 9000 kcal/kg energia szabadul fel (szénhidrátból/proteinből kb. 4000 kcal/kg) szignál molekulák zsíroldható vitaminok (A, D, E, K) tárolása Jellemzőjük hidrofób vagy amfipatikus: hidrofil (víz-kedvelő) és lipofil (zsír-kedvelő)  vezikulumok, liposzómák, membránok a foszfolipidek amfipatikus jellege

Zsírsavak Fatty acids Felépítésük szénhidrogén lánc  hidrofób karboxil csoport  hidrofil 4-24 C-atom telített vagy telítetlen a természetes zsírok/olajok → legalább 8 C-atomos zsírsavak C-lánc alfa(α)-végén karboxilcsoport (-COOH): vegyületképzés, másik végén: omega(ω) Néhány telített karbonsav / Saturated fatty acids jelölés: C-atomszám + kettős kötések száma (ezen esetben 0) Ecetsav (etánsav; C2:0): CH3COOH Vajsav (butánsav; C4:0): CH3(CH2)2COOH Laurinsav (dodekánsav; C12:0): CH3(CH2)10COOH Mirisztinsav (tetradekánsav; C14:0): CH3(CH2)12COOH Palmitinsav (hexadekánsav; C16:0): CH3(CH2)14COOH Sztearinsav (oktadekánsav; C18:0): CH3(CH2)16COOH Arachidinsav (eikozánsav; C20:0): CH3(CH2)18COOH szabad zsírsav

Zsírsavak Fatty acids Telítetlen zsírsavak / Unsaturated fatty acids legalább egy kettős kötés (-CH=CH-) a láncban két H atom állása szerint: cisz- / transz-zsírsav természetes, többszörösen telítetlen: kettős kötések között 2 egyszeres kötés cisz-konfiguráció (elhajlás lehetősége) transz: többnyire mesterséges eredetű kettős kötések helye: a) szénlánc "elejétől" (a karboxilcsoporttól, az alfa-szénatomtól) számítva b) végétől (a metilcsoporttól, az ún. ω-C-atomtól) → ω-3, ω-6, ω-9 zsírsavak Néhány telítetlen karbonsav jelölés: C-atomszám + kettős kötések száma + kötések láncvégtől számított helye a-linolénsav, ALA (oktadekatriénsav, C18:3 ω-3): CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Linolsav (oktadekadiénsav, C18:2 ω-6): CH3 (CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Olajsav (oktadecénsav, C18:1 ω-9): CH3 (CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Erukasav (dokozénsav, C22:1 ω-9): CH3 (CH2)7CH=CH(CH2)11COOH

Zsírsav-észterek - viaszok Fatty esters – wax esters Mi a viasz? hosszú szénláncú alifás alkoholok + zsírsavak észterei (+ alkánok, egyéb észterek, poliészterek) Előfordulás méhviasz termés (pl. napraforgó) külső héján → véd a nedvességtől magban (pl. nyers napraforgó olajban) Felhasználás gyertya kozmetikai ipar (viasz+zsír+pigment → rúzsok, szemfestékek) édességipar sajtok bevonása textil, papír vízhatlanítása cipő- és autóápoló, fa kezelő szerek zsírkréta, színes ceruza, indigó papír finomított rizskorpa- és napraforgó-viasz

Glicerolipidek Glycerolipids Felépítésük mono- di- triszubsztituált glicerin Fischer képletben: a középső C atomon lévő zsírsav balra áll felül lévő C atom sn-1, alul lévő C atom sn-3 Trigliceridek / Triglycerides glicerin észtere 3 zsírsavval 3 azonos / különböző alkillánc alkillánc hossza változó, leggyakoribb: 16, 18, 20 C-atom természetes növényi és állati zsírsavak: jellemzően páros számúak, mert szintézisük során az acetil-CoA 2 C-atomos acetát-csoportokat képes szállítani baktériumok képesek páratlan C-atomszámú és elágazó láncú zsírsavak előállítására kérődzők zsírja is tartalmaz ilyet zsírok / olajok: trigliceridek keveréke http://lipidlibrary.aocs.org/Lipids/tag1/index.htm

Foszfolipidek / foszfatidok Glycerophospholipids / phospholipids Felépítésük glicerin + 2 zsírsav + foszforsav + 1 N-t tartalmazó molekula (alkohol észteresíti a foszfatidsavat) Jellemzőik amfipatikus vegyületek (víz & apoláris kh.) vizes közegben cseppek/vékony hártyák sejtmembrán építőkövek foszfatidsav: más foszfatidok alapvegyülete ammónium-foszfatidok: élelmiszerekben (csokoládé- és kakaótart.) E442 néven emulgeálószer glicerin-3-foszfát foszfatidsav foszfolipid

Foszfolipidek / foszfatidok Glycerophospholipids / phospholipids Technikai lecitin sárgás-barnás zsíros anyag glikolipidek, trigliceridek, foszfolipidek keveréke előfordulása állati és növényi szövetekben, tojássárgájában (lekithos ógörögül) kinyerése napraforgó olaj nyálkátlanítása (a szója allergén) → nyálka üledék (olaj, víz, lecitin) bepárlása élettani hatása koleszterin-csökkentő (jó koleszterin-szint növelő) kötött P- és B vitamin (B8 és B11)-tartalom jó hatás az idegrendszerre, agyműködésre, memóriára a vastagbélben támogatja a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok elszaporodását felhasználása tartósító- (antioxidáns hatás), emulgeáló-, stabilizálószer - E322 margarin-, csokoládégyártás, sütőipar takarmányipar (zsíradék, pelletképzés-javító) festékipar (stabilizáló, emulgeáló, rozsdaképződést gátló, színélénkítő) foszfatidil-kolin / foszfátkolin

Lipázok Lipases Jellemzőik lipidek észter-kötésének hidrolízisét katalizálják egyensúlyi reakció kis vízkoncentráció: katalizálják az alkoholok és savak észterképzését (lipid szintézis) legtöbb mikrobiális lipáz mezofil, optimális körülményeik: pH 7-9, 30-40°C termofilek: potenciális ipari jelentőség Nem igényelnek kofaktorokat (ez jellemző a hidrolázokra is) Affinitás csökken a di- és monogliceridek esetén 

Lipázok vs. észterázok Reakciósebesség Határfelületi enzimek: az aktív centrumot borító „fedél” határfelület hatására felnyílik  határfelületi aktiváció (azonban nem mindenhol teljesül ez, így más megközelítésben 10 C atom szám feletti zsírsavakat tartalmazó lipidek hidrolízisét és szintézisét katalizáló észterázok) Reakciósebesség a szubsztrátkoncentráció függvényében máj észteráz és hasnyálmirigy lipáz esetén triacetin szubsztráton Az észterázok Michaelis-Menten kinetikát követnek, és oldatban lévő szubsztráton hatnak A lipáz aktivitás ugrásszerűen nő, ha a triacetin oldhatóságát meghaladja a szubsztrátkonc. (a telítettség >1)  két fázis van jelen, és a lipáz a közöttük lévő határfelületen aktív Reakciósebesség VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipázok Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés Lipases Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés alkohollal észterrel savval Salleh et al. (Eds), New lipases and proteases, 2006

Lipázok Lipases Szerkezetük a/b hidroláz többféle mechanizmus, többségük kimotripszin-szerű katalitikus triád: szerin (mint nukleofil) + savas aminosav (ált. aszparaginsav) + hisztidin Hol termelődnek az emberi szervezetben? száj gyomor hasnyálmirigy Hol működnek? a sejt bizonyos részében (lizoszómában) extracellulárisan, a sejten kívül pl. hasnyálmirigyben termelt lipáz gomba vagy baktérium által termelt egyes méhek, darazsak mérgében foszfolipid-bontó enzimek csípés  fokozottabb sérülés, gyulladás

pH-stat módszer Az észterek hidrolízisének követésére  hidrolízis kinetika vizsgálatára Enzimaktivitás méréshez szintén használható A pH-t mérhetjük pl. üvegelektróddal, vagy indikátorok alkalmazásával A lipázok aktivitásmérését is leggyakrabban pH-stat segítségével valósítják meg Állandó pH-t tartanak lúgoldat hozzáadásával Ebben az esetben legtöbbször tributirint (a glicerin vajsav-észterét ) használnak szubsztrátként, de jellemző az olivaolaj emulzió is A pH ilyen méréseknél jól követhető üvegelektróddal, mivel a felszabaduló vajsav vízoldható és az NaOH oldattal jól mérhetően titrálható. Mikor van vége az enzimes reakciónak? Hogyan számítható a konverzió ismert mennyiségű tributirint tartalmazó reakcióelegy esetén?

Lipid-víz kétfázisú rendszerek I. Lipid emulzió A hidrofób tulajdonságok dominálnak II. a) Lipid kettősréteg és b) Liposzóma Megjelenik töltés a molekulában Pl. foszfolipidek III. Micella Egyre polárosabb a molekula Rövidebbek a zsírsavláncok Kis koncentrációban teljesen oldatban vannak CMC (kritikus micella koncentráció) felett gömb v. pálca, de optikailag tiszta a folyadék, gyors egyensúly Pl. detergensek VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipáz kinetika Lipid emulzió a szubsztrát Formailag a Michaelis-Menten kinetikához hasonló, de fontos eltérés a felületen történő adszorpció Üres kör: kis zsírcseppek, teli kör: nagy zsírcseppek „Felületi szubsztrátkoncentráció” esetén illeszkednek egy egyenesre 1/S S: anyagmennyiség/térfogat 1/SA SA: felület/térfogat VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages: 77-117   Published: 1976

Lipázok ipari felhasználása Industrial uses of lipases Ipari felhasználás területei régió- és sztereospecifikusak lehetnek, vagy szelektívek lánchosszra, kettős kötés helyzetére mosószerek tejipar olajkémia (pl. biokenőanyag, szappanok eá.) gyógyászat kozmetikai ipar sütőipar (javítja a tészta állagát, szerkezetét) bőripar bioremediáció biodízelgyártás Szennyvízkezelés, biogáz előállítás

Lipáz források, termékek Sources of lipases, products Enzimforrások / Sources állati szövet hasnyálmirigy marha, sertés fiatal kérődző előgyomra kecskegida (pikáns sajt íz), borjú (vajas, kicsit borsos), bárány (pecorino, „koszos zokni”) mikrobiális előgyomor enzimek helyettesítésére egyedi lipázok vagy enzimkeverékek bakteriális eredetű gomba eredetű Aspergillus, Mucor, Rhyzopus, Candida nemzetségek Kereskedelmi termékek folyadék extraktum vákuum- vagy fagyasztva szárított immobilizált

Tisztítószerek Detergents Detergensek / Detergents követelmények lúgos környezetben aktív kis szubsztrát specificitás kompatibilitás a detergensekkel teljes lipáz termelés kb. 1/3-a kereskedelemben 1988- (Lipolase - Novo Nordisk) ipari és háztartási mosó- mosogató- egyéb tisztítószerekben Mosás után a szárítás során a lipáz aktivitás jelentősen nő (következő dia, jobb ábra). Oka: 20-30% nedvességtartalmú szövet az optimális az enzimműködéshez. A folteltávolítás a következő mosás során hatékonyabb (következő dia, bal ábra).

Tisztítószerek Fényvisszaverés 460 nm (%) Mosási ciklusok száma Detergents Fényvisszaverés 460 nm (%) Tiszta szövet 3000 U/l, szennyezett szövet 1000 U/l, szennyezett szövet 300 U/l, szennyezett szövet 0 U/l, szennyezett szövet Mosási ciklusok száma Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004 

Tejipar - sajtgyártás Dairy industry – cheese making Tejipar / Dairy industry joghurtgyártás sajtgyártás / cheese making, ripening vajzsír és tejszín bontása érés gyorsítása ízfokozás (főleg lágy sajtok jellegzetes ízének kialakítása) lipáz  rövid láncú zsírsav (ált. C4, C6) felszabadítása  erős, csípős íz lipáz  közepes lánchossz (C12, C14)  zsírosabb íz lipázok részt vesznek egyszerű kémiai reakciókban  egyéb ízanyagok íz imitálás utánozza a juh / kecske sajtok ízét  feta és egyéb sajtok tehéntejből pasztőrözött tejből való sajtgyártásnál a nyers tejből előállítotthoz hasonló ízt ad EMC: enzim-módosított sajtok (USA) a sajtot enzimmel termosztálják magas hőfokon  10x nagyobb zsírsavkonc.  szószokhoz, saláta-öntetekhez, levesekhez, rágcsálnivalókhoz

Olajkémia Oleochemical industry Sztearinsav hozzáadása és kis vízaktivitású közeg (szerves oldószer) oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/BSc/Ipari enzimek 2.pdf

Margaringyártás

Olajok enzimes nyálkátlanítása Foszfolipáz A1 (sn-1 zsírsav hidrolízise), A2 (sn-2 zsírsav hidrolízise), C (foszfát csoporttól „balra”) és D (foszfát csoporttól „jobbra”) Ipari alkalmazása az A2-nek van (eredetileg sertés hasnyálmirigy eredetű, de később mikrobiális termelés is) Szűrésnél a nyálka gondot okoz  célszerű a nyálka (emulgeálószer) enzimes bontása, ezzel csökken az amfipatikus jelleg EnzyMax folyamat pH 5.0, 60°C, 1-6 h (foszfatidtartalomtól és a termékminőségtől függ) Casimir C. Akoh, David B. Min. Food Lipids: Chemistry, Nutrition, and Biotechnology, Third Edition Food science and technology. CRC Press, 2008

Biogázosítás – lipid hidrolízis Az olajok és zsírok közvetlen beadagolva a biogázosító reaktorba rátapadhatnak a bakteriális ökoszisztémát adó aggregátumok, flokkulátumok felületére, gátolva ezzel az anyagtranszportot a vizes fázis és a szilárd részecskék között. Még ennél is kifejezettebb az az irreverzibilis gátlóhatás, amit az olajok és zsírok hidrolízisénél felszabaduló hosszúláncú zsírsavak – különösen a telítetlen zsírsavak – okoznak, beépülve egyes baktériumok membránjaiba, véglegesen meggátolva azok normális fiziológiai működését. A metanogén baktériumok erősen gátolhatók hosszúláncú zsírsavakkal. Állattenyésztők ki is használják ezt a jelenséget, amikor takarmányhoz adagolva azokat, nagymértékben csökkenthető a kérődzők metántermelése. Másrészről a zsírsavak biogázosítása kb. 3-szor annyi energianyeréssel jár, mint a szénhidrátoké!

Biogázosítás – lipid hidrolízis Az olajok és zsírok gyors hidrolízisét és ezáltal a gátló hosszúláncú zsírsavak felszaporodását a biogázosító reaktorban megakadályozni nem tudjuk, mivel a reaktorban jelentős lipáz aktivitás figyelhető meg, ezáltal a hidrolízis sebessége sokkal nagyobb, mint a biogázképzés sebessége. A hosszúláncú zsírsavak Ca-sói nem okoznak a fentiekhez hasonló gátlást, mivel oldhatóságuk vízben minimális. Ekvimoláris mennyiségû Ca2+ szükséges a kívánt hatás eléréséhez,vagyis ha a hosszúláncú zsírsav (LCFA) és a Ca2+ mólarányát fejezzük ki, akkor ha ez az arány : [LFCA] / [Ca] = 2 ,vagy ennél kisebb, akkor nincs gátlás. Ugyanakkor CaCO3 adagolása nem csökkenti a gátlóhatást. Miért?

Biogázosítás – lipid hidrolízis Először megvizsgáltuk, hogy követhető-e a lipázos hidrolízis 3 fázisú (víz-olaj- oldhatatlan zsírsav-Ca sók) rendszerben manuális pH-stat módszerrel pH (üveg) elektróddal. CaO zavar. Fenolftalein: Ezért az újabb kísérletünkben először ismert mennyiségű CaO-ot adtunk a rendszerhez. Ennek hatására a fenolftalein lilaszínűre váltott. Mértük azt az időt, ami az adott mennyiségű CaO elfogyásához szükségeltetett az időközben képződött zsírsavak hatására. A fordulatszám nagymértékben befolyásolja a hidrolízis sebességét. Miért? A Novozyme 871 lipáz enzim aktivitásának pH-függése

Biogázosítás – lipid hidrolízis

Biogázosítás – lipid hidrolízis A görbe szigmoid jellegű. Oka lehet a lipáz enzim határfelületen történő működése, amelynek első lépése az enzim adszorpciója a határfelületen. Valószínűleg ennek időben elnyújtott jellege okozza a furcsa kinetikai viselkedést. A kezdeti görbekésés után viszont jó közelítéssel lineáris szakasz következik. Ez viszont csak nulladrendű hidrolízis kinetikával indokolható. Ismert, hogy nulladrend esetében a sebesség és a sebességi állandó nem függ a szubsztrát koncentrációjától, vagyis: Integrálva So és St , ill. 0 és t között: ahol S0 = a kiindulási szubsztrátkoncentráció, St = adott t idő után még megmaradt szubsztrátkoncentáció, t = a reakcióidő [S0]-[St] viszont egyenlő a termékkoncentrációval, ill. esetünkben áttételesen a CaO fogyással.

Biogázosítás – lipid hidrolízis Ezt a furcsa hidrolízis kinetikai viselkedést, t.i. hogy a szubsztrátkoncentráció nem változik a hidrolízisnek egy jelentős szakaszán – mert, ha változna, akkor nem nulladrendű összefüggést kellene kapnunk – csak úgy tudjuk magyarázni, hogy amikor a Ca-szappan csapadék jelentőssé válik a reakcióelegyben, akkor annak felületén kialakul egy olajfilm. Ennek a felülete határozza meg a hidrolízis sebességét. De a film felülete mindaddig nem változik, amíg már csak molekuláris fedettség nem lesz a csapadék felületén. Ha ez bekövetkezik, akkortól már csökken a szokásoknak megfelelően a hidrolízis sebessége. Ennek egy indirekt bizonyítékát tapasztaltuk is, mert egy teljesen azonosan kivitelezett kísérletben reakció közben leállítottuk a lineáris szakasz közepe táján a keverést. Állás közben szétvált a rendszer szilárd csapadékká és vizes fázissá. A maradék olajfázis teljesen eltűnt, valószínűleg adszorbeálódott a csapadékon.