Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Enzimológia Lipáz enzimek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Enzimológia Lipáz enzimek"— Előadás másolata:

1 Enzimológia Lipáz enzimek
Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék fdgbb

2 Lipidek Lipids Mi a lipid?
zsírsavak és származékaik (gliceridek és foszfolipidek) zsírok (trigliceridek), viaszok szteránvázas metabolitok (koleszterin) Funkciójuk energia tárolás teljes oxidációjukkor kb kcal/kg energia szabadul fel (szénhidrátból/proteinből kb kcal/kg) szignál molekulák zsíroldható vitaminok (A, D, E, K) tárolása Jellemzőjük hidrofób vagy amfipatikus: hidrofil (víz-kedvelő) és lipofil (zsír-kedvelő)  vezikulumok, liposzómák, membránok a foszfolipidek amfipatikus jellege

3 Glicerolipidek Glycerolipids Felépítésük mono- di-
triszubsztituált glicerin Fischer képletben: a középső C atomon lévő zsírsav balra áll felül lévő C atom sn-1, alul lévő C atom sn-3 Trigliceridek / Triglycerides glicerin észtere 3 zsírsavval 3 azonos / különböző alkillánc alkillánc hossza változó, leggyakoribb: 16, 18, 20 C-atom természetes növényi és állati zsírsavak: jellemzően páros számúak, mert szintézisük során az acetil-CoA 2 C-atomos acetát-csoportokat képes szállítani baktériumok képesek páratlan C-atomszámú és elágazó láncú zsírsavak előállítására kérődzők zsírja is tartalmaz ilyet zsírok / olajok: trigliceridek keveréke

4 Foszfolipidek / foszfatidok
Glycerophospholipids / phospholipids Felépítésük glicerin + 2 zsírsav + foszforsav + 1 N-t tartalmazó molekula (alkohol észteresíti a foszfatidsavat) Jellemzőik amfipatikus vegyületek (víz & apoláris kh.) vizes közegben cseppek/vékony hártyák sejtmembrán építőkövek foszfatidsav: más foszfatidok alapvegyülete ammónium-foszfatidok: élelmiszerekben (csokoládé- és kakaótart.) E442 néven emulgeálószer glicerin-3-foszfát foszfatidsav foszfolipid

5 Foszfolipidek / foszfatidok
Glycerophospholipids / phospholipids Technikai lecitin sárgás-barnás zsíros anyag glikolipidek, trigliceridek, foszfolipidek keveréke előfordulása állati és növényi szövetekben, tojássárgájában (lekithos ógörögül) kinyerése napraforgó olaj nyálkátlanítása → nyálka üledék (olaj, víz, lecitin) bepárlása élettani hatása koleszterin-csökkentő (jó koleszterinszint növelő) kötött P- és B vitamin (B8 és B11)-tartalom jó hatás az idegrendszerre, agyműködésre, memóriára a vastagbélben támogatja a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok elszaporodását felhasználása tartósító- (antioxidáns hatás), emulgeáló-, stabilizálószer - E322 margarin-, csokoládégyártás, sütőipar takarmányipar (zsíradék, pelletképzés-javító) festékipar (stabilizáló, emulgeáló, rozsdaképződést gátló, színélénkítő) foszfatidil-kolin / foszfátkolin

6 Lipázok Lipases Jellemzőik lipidek észter-kötésének hidrolízisét katalizálják egyensúlyi reakció kis vízkoncentráció: katalizálják az alkoholok és savak észterképzését (lipid szintézis) legtöbb mikrobiális lipáz mezofil, optimális körülményeik: pH 7-9, 30-40°C termofilek: potenciális ipari jelentőség Nem igényelnek kofaktorokat (ez jellemző a hidrolázokra is) Affinitás csökken a di- és monogliceridek esetén 

7 Lipázok vs. észterázok Reakciósebesség
Határfelületi enzimek: az aktív centrumot borító „fedél” határfelület hatására felnyílik  határfelületi aktiváció (azonban nem mindenhol teljesül ez, így más megközelítésben 10 C atom szám feletti zsírsavakat tartalmazó lipidek hidrolízisét és szintézisét katalizáló észterázok) Reakciósebesség a szubsztrátkoncentráció függvényében máj észteráz és hasnyálmirigy lipáz esetén triacetin szubsztráton Az észterázok Michaelis-Menten kinetikát követnek, és oldatban lévő szubsztráton hatnak A lipáz aktivitás ugrásszerűen nő, ha a triacetin oldhatóságát meghaladja a szubsztrátkonc. (a telítettség >1)  két fázis van jelen, és a lipáz a közöttük lévő határfelületen aktív Reakciósebesség VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages:   Published: 1976

8 Lipázok Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés
Lipases Reakcióik észter hidrolízis észter szintézis átészterezés alkohollal észterrel savval Salleh et al. (Eds), New lipases and proteases, 2006

9 pH-stat módszer Az észterek hidrolízisének követésére  hidrolízis kinetika vizsgálatára Enzimaktivitás méréshez szintén használható A pH-t mérhetjük pl. üvegelektróddal, vagy indikátorok alkalmazásával A lipázok aktivitásmérését is leggyakrabban pH-stat segítségével valósítják meg Állandó pH-t tartanak lúgoldat hozzáadásával Ebben az esetben legtöbbször tributirint (a glicerin vajsav-észterét ) használnak szubsztrátként, de jellemző az olivaolaj emulzió is A pH ilyen méréseknél jól követhető üvegelektróddal, mivel a felszabaduló vajsav vízoldható és az NaOH oldattal jól mérhetően titrálható. Mikor van vége az enzimes reakciónak? Hogyan számítható a konverzió ismert mennyiségű tributirint tartalmazó reakcióelegy esetén?

10 Lipid-víz kétfázisú rendszerek
I. Lipid emulzió A hidrofób tulajdonságok dominálnak II. a) Lipid kettősréteg és b) Liposzóma Megjelenik töltés a molekulában Pl. foszfolipidek III. Micella Egyre polárosabb a molekula Rövidebbek a zsírsavláncok Kis koncentrációban teljesen oldatban vannak CMC (kritikus micella koncentráció) felett gömb v. pálca, de optikailag tiszta a folyadék, gyors egyensúly Pl. detergensek VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages:   Published: 1976

11 Lipáz kinetika Lipid emulzió a szubsztrát
Formailag a Michaelis-Menten kinetikához hasonló, de fontos eltérés a felületen történő adszorpció Üres kör: kis zsírcseppek, teli kör: nagy zsírcseppek „Felületi szubsztrátkoncentráció” esetén illeszkednek egy egyenesre 1/S S: anyagmennyiség/térfogat 1/SA SA: felület/térfogat VERGER, R; DEHAAS, GH. ANNUAL REVIEW OF BIOPHYSICS AND BIOENGINEERING  Volume: 5   Pages:   Published: 1976

12 Lipázok ipari felhasználása
Industrial uses of lipases Ipari felhasználás területei régió- és sztereospecifikusak lehetnek, vagy szelektívek lánchosszra, kettős kötés helyzetére mosószerek tejipar olajkémia (pl. biokenőanyag, szappanok eá.) gyógyászat kozmetikai ipar sütőipar (javítja a tészta állagát, szerkezetét) bőripar bioremediáció biodízelgyártás Szennyvízkezelés, biogáz előállítás

13 Tisztítószerek Detergents Detergensek / Detergents követelmények
lúgos környezetben aktív kis szubsztrát specificitás kompatibilitás a detergensekkel teljes lipáz termelés kb. 1/3-a kereskedelemben (Lipolase - Novo Nordisk) ipari és háztartási mosó- mosogató- egyéb tisztítószerekben Mosás után a szárítás során a lipáz aktivitás jelentősen nő (következő dia, jobb ábra). Oka: 20-30% nedvességtartalmú szövet az optimális az enzimműködéshez. A folteltávolítás a következő mosás során hatékonyabb (következő dia, bal ábra).

14 Tisztítószerek Fényvisszaverés 460 nm (%) Mosási ciklusok száma
Detergents Fényvisszaverés 460 nm (%) Tiszta szövet 3000 U/l, szennyezett szövet 1000 U/l, szennyezett szövet 300 U/l, szennyezett szövet 0 U/l, szennyezett szövet Mosási ciklusok száma Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004 

15 Tejipar - sajtgyártás Dairy industry – cheese making
Tejipar / Dairy industry joghurtgyártás sajtgyártás / cheese making, ripening vajzsír és tejszín bontása érés gyorsítása ízfokozás (főleg lágy sajtok jellegzetes ízének kialakítása) lipáz  rövid láncú zsírsav (ált. C4, C6) felszabadítása  erős, csípős íz lipáz  közepes lánchossz (C12, C14)  zsírosabb íz lipázok részt vesznek egyszerű kémiai reakciókban  egyéb ízanyagok íz imitálás utánozza a juh / kecske sajtok ízét  feta és egyéb sajtok tehéntejből pasztőrözött tejből való sajtgyártásnál a nyers tejből előállítotthoz hasonló ízt ad EMC: enzim-módosított sajtok (USA) a sajtot enzimmel termosztálják magas hőfokon  10x nagyobb zsírsavkonc.  szószokhoz, saláta-öntetekhez, levesekhez, rágcsálnivalókhoz

16 Olajkémia Oleochemical industry Sztearinsav hozzáadása és kis vízaktivitású közeg (szerves oldószer) oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/Biotermektech/BSc/Ipari enzimek 2.pdf

17 Olajok enzimes nyálkátlanítása
Foszfolipáz A1 (sn-1 zsírsav hidrolízise), A2 (sn-2 zsírsav hidrolízise), C (foszfát csoporttól „balra”) és D (foszfát csoporttól „jobbra”) Ipari alkalmazása az A2-nek van (eredetileg sertés hasnyálmirigy eredetű, de később mikrobiális termelés is) Szűrésnél a nyálka gondot okoz  célszerű a nyálka (emulgeálószer) enzimes bontása, ezzel csökken az amfipatikus jelleg EnzyMax folyamat pH 5.0, 60°C, 1-6 h (foszfatidtartalomtól és a termékminőségtől függ) Savas nyálkátlanítás Casimir C. Akoh, David B. Min. Food Lipids: Chemistry, Nutrition, and Biotechnology, Third Edition Food science and technology. CRC Press, 2008 fdgbb

18 Biogázosítás – lipid hidrolízis
Az olajok és zsírok közvetlen beadagolva a biogázosító reaktorba rátapadhatnak a bakteriális ökoszisztémát adó aggregátumok, flokkulumok felületére, gátolva ezzel az anyagtranszportot a vizes fázis és a szilárd részecskék között. Még ennél is kifejezettebb az az irreverzibilis gátlóhatás, amit az olajok és zsírok hidrolízisénél felszabaduló hosszúláncú zsírsavak – különösen a telítetlen zsírsavak – okoznak, beépülve egyes baktériumok membránjaiba, véglegesen meggátolva azok normális fiziológiai működését. A metanogén baktériumok erősen gátolhatók hosszúláncú zsírsavakkal. Állattenyésztők ki is használják ezt a jelenséget: a takarmányhoz adagolva azokat nagymértékben csökkenthető a kérődzők metántermelése. Másrészről a zsírsavak biogázosítása kb. 3-szor annyi energianyeréssel jár, mint a szénhidrátoké!

19 Biogázosítás – lipid hidrolízis
Az olajok és zsírok gyors hidrolízisét és ezáltal a gátló hosszúláncú zsírsavak felszaporodását a biogázosító reaktorban megakadályozni nem tudjuk, mivel a reaktorban jelentős lipáz aktivitás figyelhető meg, ezáltal a hidrolízis sebessége sokkal nagyobb, mint a biogázképzés sebessége. A hosszúláncú zsírsavak Ca-sói nem okoznak a fentiekhez hasonló gátlást, mivel oldhatóságuk vízben minimális. Ekvimoláris mennyiségû Ca2+ szükséges a kívánt hatás eléréséhez,vagyis ha a hosszúláncú zsírsav (LCFA) és a Ca2+ mólarányát fejezzük ki, akkor ha ez az arány : [LFCA] / [Ca] = 2 ,vagy ennél kisebb, akkor nincs gátlás. Ugyanakkor CaCO3 adagolása nem csökkenti a gátlóhatást. Miért?

20 Biogázosítás – lipid hidrolízis
Először megvizsgáltuk, hogy követhető-e a lipázos hidrolízis 3 fázisú (víz-olaj- oldhatatlan zsírsav-Ca sók) rendszerben manuális pH-stat módszerrel pH (üveg) elektróddal. CaO zavar. Fenolftalein: Ezért az újabb kísérletünkben először ismert mennyiségű CaO-ot adtunk a rendszerhez. Ennek hatására a fenolftalein lilaszínűre váltott. Mértük azt az időt, ami az adott mennyiségű CaO elfogyásához szükségeltetett az időközben képződött zsírsavak hatására. A fordulatszám nagymértékben befolyásolja a hidrolízis sebességét. Miért? A Novozyme 871 lipáz enzim aktivitásának pH-függése

21 Biogázosítás – lipid hidrolízis


Letölteni ppt "Enzimológia Lipáz enzimek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések