VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

Szociális munka a börtönben
A rossz hír hozóját lefejezik ugye …
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
MARKETINGKUTATÁS PIACKUTATÁS.
Készítette: Magyar Dániel
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Nemzetközi tárgyalási technikák
Mi látszik egy jéghegyből?
Elmélettörténet Bevezetés.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Menedzsment alapjai IV.előadás
Készítette: Magyar Orsolya
Információ, mint erőforrás
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
A kognitív önszabályozás perspektívája
A szervezeti centralizáció jelentősége
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Konzulens: Dr. Pitlik László
A szervezeti problémák kezelése
Egyéni döntések a szervezetben
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
A döntés Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Elméleti közgazdaságtan
Operációkutatás eredete
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
2. Döntéselméleti irányzatok
7. A társadalmi döntések elmélete
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
A döntés, a döntés folyamata
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. óra.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
8. Vállalatgazdaságtan gyakorlat Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Agrárgazdasági és Menedzsment Tanszék Dr. Tóth Katalin, Tü. 308-as iroda.
Hatáskör modell 5. HAM.
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
Az információ, mint erőforrás
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Reflektív gondolkodás
1 Business marketing. 2 3 kevesebb, de nagyobb vevő szoros eladó-vevő kapcsolat származtatott kereslet rugalmatlan kereslet ingadozó kereslet versenytárgyalás.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
P ROBLÉMAMEGOLDÁS ÉS DÖNTÉSHOZATAL „A Z ÉLET MINDEN VÁLASZTÁSUNK ÖSSZESSÉGE.” A LBERT C AMUS Selye János Egyetem, 2015.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
A problémafeltárás technikái
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból
Hatalom és szervezeti politika
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
VÁLTOZÁSMENEDZSMENT „Semmi sincs állandóbb, mint a változás”
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége I.
Előadás másolata:

VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell. A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása,

VEZETŐI DÖNTÉSEK A döntés = választás A döntéshozatal feltételei: a döntési helyzet, alternatívák, kritériumok, kompetencia, felelősség.

VEZETŐI DÖNTÉSEK Döntési bizonytalanság = információ hiány bizonyosság, - bizonytalanság, teljes informáltság, - teljes információhiány, nincs kockázat, - abszolút kockázat,

VEZETŐI DÖNTÉSEK Kockázat: negatív alternatívák, a bekövetkezés valószínűsége, a hatodik tojás kérdése, a kockázat és a bizonytalanság összefüggései,

VEZETŐI DÖNTÉSEK Filozófiai, etikai, erkölcsi megközelítés Dilemma Feltételezés: az alternatívák ismertek XX. század: kockázat, bizonytalanság, változás. A „jó” döntés = a döntéshozó érdeke. A jó és rossz = filozófiai, teológiai, szubjektív probléma.

VEZETŐI DÖNTÉSEK Közgazdasági modell: alapja a hasznosság (utility), „homo oeconomicus”, a hasznosság maximalizálása, feltételezések: - teljes informáltság, - a hasznosság különbségek jól megállapíthatóak, - az eredmények maximalizálhatóak, gondok: - az emberi tényezők, - megszokás (hagyományok), - verseny, - véletlen meglepetés.

VEZETŐI DÖNTÉSEK Optimális döntések Operáció kutatás. Objektív racionalitás: a kritériumok állandóak, minden alternatíva megismerhető, minden alternatíva értékelhető, a legjobb alternatíva kiválasztható. Emberi tényezők hatása! A ló és a szamár esete!

„nem a valóság a lényeges, hanem az, hogy mi van a döntéshozó fejében” VEZETŐI DÖNTÉSEK Humanisztikus modell: „nem a valóság a lényeges, hanem az, hogy mi van a döntéshozó fejében” az alternatívákat meg kell alkotni (változatképzés), az információk hiányosak (információ szerzés), az információ szerzés drága (költségkorlátok), az információ pontatlan (bizonytalanság), Ezért: csak a kvantifikálható információkra figyel, csak a rövidtávú eredményekre összpontosít.

VEZETŐI DÖNTÉSEK Korlátozott racionalitás Herbert Simon a kritériumok állandóan változnak, az összes alternatíva nem ismerhető meg, a probléma rosszul strukturál, a legjobb alternatíva nem választható ki, A kielégítő döntések problémája.

VEZETŐI DÖNTÉSEK A döntés folyamata: A DÖNTÉS STATIKUS ÉS DINAKIMUS MEGKÖZELÍTÉSE A döntés folyamata: döntési helyzet felismerése (probléma felismerés), döntés előkészítés (probléma elemzés), döntési változatok (alternatívák kidolgozása), döntés = választás, döntésvégrehajtás (rendelkezés, szervezés), ellenőrzés (visszacsatolás),

VEZETŐI DÖNTÉSEK Egyéni döntések Fogoly dilemma Negatív alternatívák ismertek = kockázat Fogoly dilemma

VEZETŐI DÖNTÉSEK - csoportok érdekérvényesítése könnyebb, CSOPORTOS DÖNTÉSEK Demokrácia – egyszerű többség, - abszolút többség, Pozitívum - a csoport ismeretanyaga nagyobb, - több alternatíva felmerül, - szélesebb körű az elfogadottság, - több szempontú az értékelés, Negatívum - a vezetők manipulálják a csoportot, - alkalmazkodás az átlaghoz - rivalizálás a csoporton belül, - kompromisszumra törekvés, - döntési felelősség hiánya, - csoportok érdekérvényesítése könnyebb,

VEZETŐI DÖNTÉSEK KONSZENZUSON ALAPULÓ DÖNTÉSEK a demokrácia, a többség diktatúrája! mi a többség, meddig többség a többség, KONSZENZUS = KOMPROMISSZUM = IDŐ Jó-e a kompromisszumos döntés? a „vezetés nem más, mint a kompromisszumok sorozata” kényelmes,

VEZETŐI DÖNTÉSEK Vezetői döntési taktikák: Scott Adams: fontosság érzés keltése, krízis szituációk, döntés – halogatás, irányított információ adás, döntés – kerülés, egyszemélyi döntéshozatal – autokratikus végrehajtás. Scott Adams: „soha, semmi jó nem származott a vezetők döntéséből”.