1993-as közoktatási törvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
„Adj egy esélyt!” Sajtónyilványos projektzáró rendezvény Fekete Gabriella projektmenedzser.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
„Dolgozva tanulj!” Tájékoztató a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című TÁMOP B-13/ projekt feladatairól
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN A MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS TANULMÁNYOZÁSA AZ EURÓPAI SZAKKÉPZÉSBEN Regionális konferencia Kecskemét, 2007.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Tanulószerződés-kötés
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adományok adózási kérdései
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A Nemzeti Pályainformációs Portál
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Állampolgári jogok és kötelességek
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
626.Szakképző Iskola és Kollégium Készítette: Bíró Gáborné
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

1993-as közoktatási törvény Kaposi József

Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez való jogot, mely: ingyenes és kötelező általános iskolát, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető középfokú és felsőfokú oktatást jelent. A művelődéshez való jogból származó kötelezettségek: állam: biztosítson olyan oktatási rendszert, amelybe képes minden állampolgár bekapcsolódni (tanuláshoz való jog). állampolgár: kötelezően részt kell vegyen az intézményes nevelésben (szülő köteles gondoskodni erről).

További alkotmányos jogok Tanszabadság biztosítása; Emberi méltósághoz való jog; A „semleges” intézmények működési feltételeinek joga; Az intézményválasztás joga; A tanítás szabadságának biztosítása; A jogok és kötelességek egysége; A szülői jogok biztosítása; A gyermeki jogok biztosítása;

Az oktatási rendszer áttekintése Az oktatási rendszer felosztható: - iskolai rendszerű oktatásra, iskolarendszeren kívüli oktatásra. Az oktatás rendszer részei: közoktatás, felsőoktatás, szakképzés. Az iskolarendszeren kívüli oktatás részben a szakképzés, részben a felnőttképzés.

Oktatási rendszer szervezési elvei Többszektorúság elve: nincs állami monopólium, de szabályozott az oktatási feladatban való részvétel, a vizsgáztatás joga. Egymásra épülés elve: az oktatás szintjei egymásra épülnek, de bizonyos átfedések is vannak (szakképzésbe bekapcsolódás). Nyitottság elve: senki nem zárható ki a különböző oktatási szolgáltatásokból, aki az előírt feltételeknek megfelel. Szabályozott piaci viszonyok elve: korlátozott mértékben érvényesülhet a kereslet-kínálat törvénye.

A közoktatás alapelvei Az egységesség elve: az iskolai nevelés és oktatás a közoktatási rendszerhez tartozik, függetlenül az intézményben folyó pedagógiai munka tartalmától. A nevelésben és az oktatásban való részvétel joga: a közoktatásban való részvételtől senki, semmilyen indokkal nem fosztható meg. A gyermek mindenek felett álló érdeke (nemzetközi kötelezettség): rendeltetésszerű joggyakorlás, egészséges biztonságos feltételek, egyéni törődés. Feladatmegosztás elve: egyértelmű munkamegosztás az állam, a hely önkormányzat és a közoktatás többi résztvevője között.

Intézményválasztás szabadsága és az ingyenesség A szülőt megilleti a jog, hogy gyermekét a neki megfelelő önkormányzati, egyházi, alapítványi közoktatási intézménybe járassa. A szülőknek ahhoz is joguk van, hogy nemzetiségi oktatásban részesítsék gyermekeiket. A szülőknek joguk van a fakultatív hit- és vallásoktatáshoz. A közoktatás ingyenessége levezethető az alkotmányban biztosított művelődéshez való jogból. Intézményfenntartási jog Feladatellátási jog

Az intézménylétesítés szabadsága Közoktatási intézményt létesíthet: állam, önkormányzat, nyilvántartásba vett egyházi jogi személy, gazdálkodó szervezet, alapítvány, egyesület, természetes személy. Feltételei: az alapító rendelkezzen a tevékenység folytatásának jogával. jogszabályban foglaltak szerint megszerezze ezeket a jogokat.