C_16.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett 2017. április 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az e-közigazgatás fejlesztésének legújabb eredményei a hatósági eljárások területén Előadó: Dr. Kis Gergely főosztályvezető E- Közigazgatási Főosztály.
Advertisements

A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
1 Miről lesz szó a következő 20 percben? I. A tartalékok legjobb becslésének főbb elemei II. A kockázati ráhagyás: CoC megközelítés III. CoC - egyszerűsítések.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A középérték mérőszámai
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Egy biztosító több pénztár modell az üzleti oldal szemében
Szervezetfejlesztési Program
KONTROLLING RENDSZER FEDEZETI ÖSSZEG KALKULÁCIÓHOZ Szatmári Zita és Vidák Péter BME, KGKIEG Kontrolling szakirány, I. évfolyam.
Biztosítók irányítási rendszere
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Tőkehelyzet vizsgálata
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Gyakorlati alkalmazás
A gyártói felelősség kérdése, avagy miért nem működik a roncsautók visszavétele (Szubjektív vélemény) Kelemen József Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Mérések.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Adatbázis kezelés.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
IFRS 9 Készülünk a változásokra! Bányai Attila. Egy kis elméleti háttér.
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Készítette: Szűcs Krisztina.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Nemzeti Energetikusi Hálózat
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Országos Statisztikai Tanács
C_07.00.A táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett április 27.
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési Döntőbizottság
Tőketervezés felülvizsgálata
Közbeszerzési Hatóság
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Előadás másolata:

C_16.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett 2017. április 27.

Tartalom 1. Működési kockázat tőkekövetelmény (OPR) - Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok 3. Kérdések és válaszok

Jogszabályi háttér 1. Működési kockázat tőkekövetelmény (OPR) - Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok 3. Kérdések és válaszok

Működési kockázat tőkekövetelmény - jogszabályi háttér A közös európai jogrendszerben az Európai Parlament és a Tanács 575/2013 EU rendelet (CRR) és az azt kiegészítő 680/2014/EU Végrehajtási Rendelet (ITS) határozza meg a működési kockázat tőkekövetelményének meghatározását. Q&A III. Cím 312-324. cikk – Működési kockázat tőkekövetelménye ITS II. Melléklet II. rész 4. fejezet C_16.00 táblacsoport CRR EBA és MNB honlapján közzétett kérdések és válaszok, állásfoglalások Magyar Nemzeti Bank

Működési kockázat tőkekövetelménye Alapmutató módszer (BIA) Sztenderd módszer (TSA) Alternatív sztenderd módszer (ASA) Fejlett mérési módszerek (AMA) Magyar Nemzeti Bank

Tapasztalatok 1. Működési kockázat tőkekövetelmény (OPR) - Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok 3. Kérdések és válaszok

Tapasztalatok - típushibák Módszertani probléma: Az irányadómutató meghatározásakor olyan eredménytételt is számba vesz, amit a CRR nem enged (CRR 316. cikk (1) bekezdés b) pont). Üzletágak besorolása CRR-nek ellentmondott (CRR 317. cikk (4) bekezdés 2. tábla) Számszaki hiba: Ahol az irányadómutató értéke negatív vagy nulla, nem vehető figyelembe a hároméves átlag számításakor (CRR 315. cikk (4) bekezdés); Új évzárást követően nem gördül tovább a három év auditált eredménye; C_16.00 tábla 010-030 oszlopaiban a tőkekövetelmény értéke szerepel az irányadómutató értéke helyett (ITS II. Melléklet II. Rész 4.1.2. fejezet). Magyar Nemzeti Bank

Kérdések és válaszok 1. Működési kockázat tőkekövetelmény (OPR) - Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok 3. Kérdések és válaszok

Működési kockázat – Q&A 1. A számviteli rendszer változása (pl. IFRS) esetén mi a teendő a tőkekövetelmény számításakor? (MNB 2/2016) Válasz: Mindenkor a hatályos számviteli standard szerint történik az irányadó mutató adott évre vonatkozó értékének meghatározása. A működési kockázat tőkekövetelménye az ily módon meghatározott irányadó mutató értékek átlagából számolandó. Milyen adatokkal kell a működési kockázat tőkekövetelményét meghatározni sztenderd módszer használata esetén? (Új MNB 4/2015) Válasz: A CRR 315. cikk (1) bekezdés és a 317. cikk (4) bekezdés szerint az utolsó három év auditált eredményének átlagát kell számba venni. Ha nem áll rendelkezésre auditált adat, akkor az üzleti becslés is elfogadható. Mi a teendő újonnan alakult intézmény esetében? Válasz: A CRR 315. cikk (2) bekezdése és a 317. cikk (4) bekezdése szerint, ha az intézmény három évnél rövidebb ideje működik, akkor az irányadó mutató kiszámításához a jövőre vonatkozó üzleti becslés is felhasználható. Magyar Nemzeti Bank

Működési kockázat – Q&A 2. A működési kockázat fogalma magába foglalja a compliance kockázatot is? (EBA 2014_1153) Válasz: A CRR 4. cikk (1) bekezdés 52. fogalom meghatározása alapján közvetett módon beleértendő. Hogyan lehet a biztosítást figyelembe venni az alapmutató és a sztenderd módszer alkalmazása során? (EBA 2014_706) Válasz: A biztosítási tevékenységet csak a fejlett mérési módszer alatt lehet számításba venni. Magyar Nemzeti Bank

Köszönjük a figyelmet!