Pázmány Szenior Egyetem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Advertisements

Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
„vissza a természethez!”
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
Az Aranybulla.
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Mária Terézia
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
A francia forradalom és a francia alkotmányok
A XIX. század uralkodó eszméi
Demokrácia és diktatúra
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Bevezetés az angol jogrendszerbe Szeged, november 30. Dr
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Az ipari forradalom.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Ápolásetika.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Ideológiák.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
AMIT SZENTKORONA A MÁNAK ÜZEN PROF. DR. DR. VASS CSABA.
Egyház és a politika kapcsolata
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vallás A vallás a természetes értékrendre vezető lelkiismereti szabadság, vagy a természetellenesség eltűrésének diktátori eszköze? Veled Európa, de nélküled.
1. Magyarország Európában
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Mezey Barna Egyetemi tanár
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A szólás és a Háló szabadsága, etika. A SZÓLÁS, VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGA, LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG.
Magyarország szovjetizálása
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
Erkölcsteológia - II. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
A felvilágosult abszolutizmus
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
Portugália.
A Szent Szövetség Európája
A dajka a nevelés folyamatában
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A brit birodalom („A világ műhelye”).
Európán kívüli világ.
4. Az Alkotmány.
Magyarország szovjetizálása
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A „népek tavasza” Forradalmak ben
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
A MAGAS BIZALOMSZINTŰ TÁRSADALMAK
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
SZÍNHÁZI CREDO Készítette: Annarébe.
Előadás másolata:

Pázmány Szenior Egyetem Konzervati(vi)zmus Hörcher Ferenc PPKE BTK 2015 Október Pázmány Szenior Egyetem Politikai ideológiák

Miért nem lehetséges konzervatív politikai elmélet? Konzervativizmus – elmélettel kapcsolatos szkepszis Politika – mindig gyakorlati, partikuláris körülmények között valósul meg Nem lehet szabályokba szedni helyes megoldását Példák, esetek, precedensek, történetek

Mit jelent a konzervativizmus? Megőrizni De kinek és mit? a status quo-t (status quo konzervativizmus) Az értékeket (érték konzervativizmus) A hatalmi egyensúlyt Az uralkodónak a hatalmát A közösségnek a politikai közösséget (konzervatív republikanizmus)

Arisztoteliánus, cicerói konzervativizmus gyakorlati bölcsesség erénye (további erények: bátorság, mérséklet, igazságosság) ősök iránti tisztelet szokások, hagyományok jelentősége politikai „barátság”

Republikánus, polgári konzervativizmus városi polgárság étosza munka, becsület, közösségi szolgálat, vallásos hit, családi kapcsolatok ápolása, jövőkép

A francia forradalommal szembenálló konzervativizmus Szembeszáll a társadalmi mérnökösködéssel ideál megvalósításának vágyával (politikai platonizmussal) erőszak alkalmazásával a társadalom életébe történő gyors és alapvető beavatkozásokkal Erőszakos szekularizációval

Brit konzervativizmus (Edmund Burke, Michael Oakeshott, Roger Scruton) (egyéni) szabadság jelentősége Tulajdon szentsége Hagyomány tisztelete Racionalitás-kritika Emberi jogok kritikája, viszont bill of rights (egyén jogai az állammal szemben) Rule of law Anglikán egyház

Kontinentális konzervativizmus (De Maistre, De Bonald, Donoso Cortes) Szent Szövetség európai államrendszere Uralkodó abszolút hatalma Trón és oltár szövetsége feudális társadalmi különbségek megőrzése tradicionalizmus

Magyar konzervativizmus 1. Az ősi vagy történeti alkotmány a magyar alkotmányos tradícióról ugyan csak a 18. századtól beszélnek, de dokumentumai évszázadokra visszavezethetőek – Aranybulla pl. íratlan alkotmány (mint az angoloknál) – Werbőczy Hármaskönyve (1514) a 16. század elejéig kialakult szokásjog A Habsburg birodalomban egyedül a magyarok rendelkzetek saját alkotmányos tradícióval Ez a tradíció elsősorban a (köz)nemesség érdekeit védte (korona – ország) A 19. század első felében a fejlődés gátja Továbbra is érvényben maradt – sőt, kiegészült a Szentkorona-tannal Sőt a Trianoni döntést követően is érvényben maradt 1949-as kommunista alkotmány – első írott alkotmány, eltörli azt 2012-es Alaptörvény újból „a történeti alkotmány vívmányai”-ról beszél Magyar konzervativizmus 1. Az ősi vagy történeti alkotmány

Magyar konzervativizmus 2. Klasszikusok Széchényi Ferenc (1754-1820) Dessewffy Aurél (1808-1842) Szécsen Antal (1819-1896) Asbóth János (1845-1911) Szekfű Gyula (1883-1955)

Magyar konzervativizmus 3. A vezető személyes karizmája Az utóbbi 150 év magyar politikáját meghatározó három vezető Ferenc József Horthy Miklós Kádár János személyes karizmája, személyi kultusza által válhatott egy-egy negyedszázadra az ország meghatározó politikai vezetőjévé.

A személyi kultusz jegyei kézi vezérlés személyhez kötődő hatalom, nepotizmus nincs checks and balances, nincs lehetőség demokratikus leváltására Oszd meg és uralkodj! elvet érvényesíti A polgárok politikai részvétele elé súlyos gátakat állít Nem egészséges a közösség egészére nézve

Magyar konzervativizmus 3. Posztkommunizmus és konzervativizmus ’90 után a konzervativizmus még sokáig tabu A 90 előtti struktúrák továbbélése (megalvadt struktúrák) A „létező szocializmus” hagyománya Antall József: MDF - kereszténydemokrácia, nemzeti liberalizmus, népi-nemzeti „irányzat” Lánczi András: Konzervatív kiáltvány (2002) Orbán Viktor (2014) – FIDESZ - „illiberális” állam, jobb- és baloldal értékrendje összekeveredett populizmus Nincs tényleges konzervatív párt

Konzervativizmus és természetjog keresztény hagyományokon alapuló és szekuláris konzervativizmus Természetjog – pozitív jog megkülönböztetése Német jogászság a 2. világháború idején – az állami törvények betartása – kötelező De a lelkiismeret szavának meg kellett volna szólalnia Nürnbergi per – magasabb rendű globális értékekre kellett hivatkozni – az amerikai common law szerint ez megoldható Természetjog – versus haszonelvűség, jogpozitivizmus – mindenből lehet törvény, ha megfelelő eljárással születik A kérdés: érvényesül-e az egyén igazságosság-érzete?

Konzervativizmus és gyakorlati bölcsesség „Periklészt és a hozzá hasonló férfiakat éppen azért tartjuk okosaknak, mert a maguk és embertársaik javát fel tudták ismerni; ilyen értelemben okosnak általában a családfőt és az államférfiút mondjuk.” (Arisztotelész) A konzervativizmus nem doktrína, tanítás, hittételek rendszere Politikai kultúra: „Olyan beállítódások, hitek és érzelmek, melyek egy politikai folyamatnak rendet és jelentést kölcsönöznek, és melyek … a politikai rendszeren belüli viselkedést kormányozzák.” Sajátos politikai gyakorlat (praxis, practice, MacIntyre) sajátos know-how (szemben a know what-tal, Oakeshott) politikai erények birtoklása „A mi feladatunk nem az, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem hogy felkészüljünk rá.” (Periklész)