C, H, O,N, S, P, organogén elemek Az élet molekulái C, H, O,N, S, P, organogén elemek
A szénhidrátok A Föld legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületei Építő elemei: C, H, O, Csoportosításuk: 1., egyszerű cukrok: monoszacharidok 2., két hat szénatomos cukormolekula kapcsolódik össze: diszacharidok 3., nagy számú cukormolekula kapcsolódik össze: poliszacharidok
Egyszerű cukrok - monoszacharidok Jellemzőik: Fehér színűek Szilárd halmazállapotúak Vízben jól oldódnak Édes ízűek Pl: szőlőcukor – C6H12O6 gyümölcscukor – C6H12O6
Szőlőcukor és gyümölcscukor molekula
Két cukormolekulából álló - diszacharidok Legismertebb közülük a répacukor és a tejcukor: C12H22O11 Két cukormolekula egy vízmolekula kilépésével kapcsolódik össze Különbség a molekulák térszerkezetében van
poliszacharidok Hosszú láncszerű a molekulájuk – több száz vagy több ezer szőlőcukor molekula Fehér színűek Szilárd halmazállapotúak Hideg vízben nem oldódnak Íztelenek Fő képviselői: keményítő és a cellulóz
Keményítő Néhány száz szőlőcukor molekula kapcsolódik össze Csavarvonalszerű térbeli szerkezet Óriásmolekulái között erős másodrendű kötések vannak hideg vízben nem oldódik növények tartalék tápanyaga
Cellulóz Több ezer szőlőcukor molekula kapcsolódik össze – hosszú láncmolekula Óriásmolekulái között erős másodrendű kötések hatnak – nagy szakítószilárdságú szálak, rostok Növényi sejtfal alkotója – szilárdító, vázképző anyag Sem hideg, sem meleg vízben nem oldódik (lásd kísérlet laborórán)
Zsírok és olajok Építő elemei: C, H, O, Élő szervezetben glicerin + 3 hosszú szénláncú zsírsavból képződik
Fehérjék, DNS, C,H,O,N,S,
Fehérjéket felépítő féle aminosav
Nukleotid – DNS alapegysége
N-tartalmú bázisok