Nagyházi György PhD hallgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Csoport munka.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A turizmus rendszer környezete
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
RTM kínálatának alakítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Tudástranszfer egyetemi városokban
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Előadás másolata:

Gazdasági válsághelyzet és az intézmények: a gyors társadalmi gazdasági adaptáció lehetőségei Nagyházi György PhD hallgató Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

Miből áll az adaptív hatékonyság? Intézmények Tranzakciós költségek Társadalmi tanulás Útfüggőség Ösztönzők Transzformációs költségek

Területi tőke A fejlesztés lehetőségei és az intézmények Sikeres és sikertelen átalakulások A New Deal és Győr

Az adaptív hatékonyság tényezői: az intézmények Alapvetően meghatározzák a társadalom motivációit és gazdasági teljesítményét Társadalmi tanulás útján alakulnak Formális és informális szabályokból állnak Az alkalmazott technológiákkal együtt alapvetően meghatározzák a tranzakciós és a transzformációs költségeket

A tranzakciós költségek A csere és az ebből adódó megállapodások teljesítése kikényszerítésének költségei, melyeket meghatároz: Az áruk és szolgáltatások értékének meghatározási költsége A cserefolyamat költségei A kikényszerítés költségei Az ideológia A verseny csökkenti a tranzakciós költségeket A politika alapvetően meghatározza azokat

A gazdasági változás A gazdasági változás állandóan zajló, inkrementális folyamat - Az intézmények mint játékszabályok - A szervezetek mint játékosok/szereplők A szereplők által naponta hozott döntések Megszokott rutinjellegűek A meglévő szerződések módosítását célzóak: változás

A társadalmi tanulás mint felfogásbeli változás A meglévő viszonyok módosíthatóak-e a fennálló intézményi keretek között? A meglévő viszonyok módosításának alapja: Felfogásbeli változás, melynek forrása: Piaci verseny (külső tényezők) Tanulás (belső tényezők) A társadalmi tanulás „útfüggő” („path dependent”), és a kognitív szférához kötődik

A társadalmi tanulás, a gazdasági fejlődés és az intézmények Az informális szabályok a kognitív szférához kapcsolódnak Az informális szabályok nagyon lassan változnak Az intézményi környezet és főleg az informális szabályok meghatározzák az ösztönzőket A gazdaságfejlesztés leghatékonyabb eszköze olyan politikai rendszer létrehozása, amely betartja és hatékonnyá teszi a tulajdonjogok gyakorlását

A transzformációs költségek Kelet – Közép-Európában A korábbi szocialista rezsimek gyengítették a jogállamba és a jogrendszerbe vetett hitet Erősítették a kollektivista gondolkodást Az átmenet kezdetén, a negyven év körüli generáció jóléti csomagját elveszti és látja, hogy nem tudja majd pótolni Következmény a nacionalista mozgalmak erősödése Konfliktus a formális (kapitalizmus) és az informális szabályok között Minél nagyobb az ellentmondás, annál nagyobbak a transzformációs költségek (tervezett gazdasági átmenet, rokkantnyugdíjazás, polgárháború)

A területi tőke – lokalizált intézményi adottságok A területi különbségek nem tulajdoníthatóak pusztán az olyan rugalmas termelési tényezők hatékony felhasználási különbségeinek, mint a tőke és a munkaerő Elsősorban a megfelelő és fejlett tudás helyi-regionális előállításától és felhasználásától függ A komplementer kapacitások kombinációja és a kiterjedt interaktív tanulási folyamatok a meghatározói, amely folyamatok számos fogyasztót és termelőt foglalnak magukba

A területi tőke – lokalizált intézményi adottságok A tudás helyben, kooperatív tanulási folyamat révén jön létre Lokális miliő – információs csatornák és áramlások (space of flows) Interakció és kooperáció – a bizonytalanság és bizalmatlanság csökkentése (tranzakciós költségek, informális szabályok) A helyi társadalmi adottságok (informális szabályok) a helyben működő rendszereket meghatározzák – azt, hogy az adott üzleti, vállalkozói közösség milyen gyorsan veszi át az innovációkat, és üzletileg hasznosítja azokat – adaptív hatékonyság

A területi tőke – lokalizált intézményi adottságok A tőke extrém mobilitása miatt a térségek versenyképessége a helyi kultúrán, innovációs képességen alapul, amely hosszú társadalmi tanulás során alakul ki Alapvetően lokális, lokalizált belső tényezők, a helyi emberi tőke elemei Az agglomerációs gazdaság, a kreativitás, a vállalkozó szellem, és a kapcsolati tőke fontossága A területi tőke mérhető Hogyan erősíthető? A gazdaságfejlesztés új útjai

A gazdaságfejlesztés lehetőségei A „de jure” és a „de facto” politikai hatalom A kettő közötti egyensúly „útfüggő” (mert az informális szabályok lassan változnak!) A sikeres átalakítási program mindkettőt meg kell változtassa Azonban ha az ösztönzők változatlanok maradnak, akkor működésbe lép „az oligarchia vastörvénye” (mert az informális szabályok lassan változnak!)

A gazdaságfejlesztés lehetőségei A sikeres reformnak a politikai egyensúlyra kell koncentrálnia Ehhez meg kell érteni az azt létrehozó tényezőket (rejtett racionalitások – Albert O. Hirschman) – informális szabályok

A New Deal és Győr: egy érdekes párhuzam A New Deal, a brit és a svéd gazdaságpolitika a nagy gazdasági válság idején A National Industrial Recovery Act és a National Agricultural Adjustment Act Az AAA sikere és az NIRA kudarca, s ennek okai

A New Deal és Győr: egy érdekes párhuzam A domináns és szubdomináns gyakorlatok kialakulása - de facto és de jure hatalom Győr és a londoni city – formális és informális szabályok Szabolcs megye és az „oligarchia vastörvénye”

A helyi és térségi gazdaságfejlesztés A szubdomináns gyakorlatok mint alternatívák A potenciálisan sikeres szubdomináns gyakorlatokat támogató/kereső intézmények fontossága A helyi gazdaságfejlesztésben a saját tevékenység folyamatos korrekciójára való képesség – a változó igényeknek megfelelően - „root cause error” és a „bottleneck” keresés logikája (Charles F. Sabel: Learning by Monitoring) Az „önfelfedező” versenyképességi szigetek felismerése és támogatása (Dani Rodrick: Economic Development as Self-Discovery) A helyi és térségi tartós adottságokon alapuló tudásfelhalmozó intézményeknek és eredményeinek „spin-off” támogatása