A közigazgatás funkciói/feladatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi államigazgatási szervek
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Közigazgatás alapfogalmai
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Műszaki ellenőrképzés
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Közigazgatási alapismeretek
Az Európai Unió intézményrendszere
Településmarketing Értékaudit.
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Jogviszony és jogi felelősség
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
Alapfogalmak: a titok Titkosszolgálatok a században  kurtán 2011.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
III. Előadás Válságmenedzsment II.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Foglalkoztatás-politika
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
2009. április 7.. I. A jegyzői tisztség kialakulása és fejlődése a tanácsrendszer létrejöttéig 1. A jegyzői tisztség a kezdetektől 1871-ig 2. A jegyző.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
Desztináció-marketing
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A gazdasági vállalkozások
Az államháztartás.
Önértékelési projektterv
A közigazgatás alapelvei
A közigazgatás személyi állománya
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A közpolitika fogalma és osztályozása
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Közoktatási vezető II. félév
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A közigazgatás szervezete
A közigazgatás általános kérdései
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A közigazgatás funkciói/feladatai

A., A funkció és feladat viszonya I. Bevezetés – alapkülönbség 1. funkció: általánosabb jellegű, szélesebb tartalmú fogalom, amely egy szerv társadalmi rendeltetésének a lényegét határozza meg 2. feladat: konkrét teendőket jelöl II. A közigazgatás funkciói – csekély számúak III. A közigazgatás feladatainak jellemvonásai B., A végrehajtó funkció (jogtudományi és politikatudományi megközelítés) I. Alap – a jog- és politikatudomány közigazgatáshoz való viszonya: mi a közigazgatásnak a sajátossága a többi államhatalmi szervtípushoz képest 1. képviseleti szervek 2. bíróság 3. közigazgatás

II. A végrehajtó funkció értelmezése: a politikai szervek által hozott döntések megvalósítása 1. jogalkotói feladat 2. jogalkalmazói feladat 3. szervezési feladat = saját munkájának és az általa ellátott terület lakossága életének megszervezése C., A szervező funkció (igazgatástudomány a közigazgatás funkcióiról) I. Alap/kiindulópont II. A tervezés 1. alapcél 2. a tervek típusai a., az előírtság foka szerint b., az előrejelzés alapja szerint

III. A döntés 1. a döntés fogalma: tény- és értékelemek kombinációjával választás a lehetőségek között 2. a közigazgatási döntések sajátosságai a., kollegialitás b., koherencia c., autoritás d., formalizáltság 3. a közigazgatási döntések kategóriái a., a döntéshozó működési területe b., a tartalom c., az elvárt tevékenység

IV. Az ellenőrzés 1. az ellenőrzött és az ellenőrző közigazgatás a IV. Az ellenőrzés 1. az ellenőrzött és az ellenőrző közigazgatás a., az ellenőrzött közigazgatás - politikai ellenőrzés - közigazgatás bírói ellenőrzése - saját maga általi ellenőrzés (lásd később) b., az ellenőrző közigazgatás - belső ellenőrzés: horizontális v. vertikális - külső ellenőrzés 2. az ellenőrzés fajtái a., preventív vagy utólagos b., permanens vagy alkalmi c., helyszíni vagy dokumentumon alapuló

A Szegedi Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítése

V., A finanszírozás 1. alap 2. a költségvetés igazgatási teendőinek szakaszai D., A közigazgatás társadalmi funkciói a szociológia megközelítésében I. Állandó és változó funkciók 1. állandó funkciók a., védelmi funkció: külső vagy belső veszély b., szükséglet-kielégítő funkció 2. változó funkciók II. Integratív és allokációs funkciók 1. integratív funkció 2. allokációs funkció