A világgazdasági válság hatásai Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Advertisements

A tanácsköztársaság.
A nagy gazdasági világ válság
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Tanítási segédanyag 8. osztály
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Úton az újabb háború felé
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
A HORTHY- RENDSZER.
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
A nácizmus Németországban. ( )
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
A győztes Európa legfőbb gondjai
1. Magyarország államformája 1918-ig
Tildy Zoltán.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
A szakszervezetek és a válság Budapest,
8. téma A Horthy-rendszer kritikájától a nyilas uralomig, majd a koalíciós időkig Magyar politikai gondolkodás története 2. félév.
Király nélküli királyság Kormányzó bővülő jogkörrel Kormányzó párt Korlátozott demokrácia Emblematikus személyek › Teleky Pál › Bethlen István › Gömbös.
Piacliberalizáció Magyarországon
A magyar külpolitika válságkezelő kísérletei a nagy gazdasági világválság idején ( ) Dr. Vizi László Tamás főiskolai tanár, oktatási rektorhelyettes.
A NÁCI DIKTATÚRA
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
Készítette: Szép Zsófia 8.a
 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Magyarország a két világháború között
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Az egyeduralom kialakulása. A principátus és a császárság
Állam, politika és ideológia a két világháború közötti Magyarországon.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
A bethleni konszolidáció. Bethlen az új miniszterelnök  IV. Károly megjelenése  belpolitikai bonyodalom  Teleki kompromittálódik  lemond  Bethlen.
A világgazdasági válság hatása Magyarországon. Hazánk és a világgazdaság  világgazdasági válság  külföldi hitelek & külkereskedelem  a válság.
Magyarország szovjetizálása
Nagy-Britannia és Franciaország. Nagy- Britannia  Anglia győztes, de a háború előtti nyugalom nem áll helyre (viktoriánus-kor)  Gazdasági problémák.
A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát.
A nácizmus hatalomra kerülése Németországban.  I. A szélsőjobboldali radikalizmus „képlete”  II. Út a hatalomhoz  III. A náci hatalom kiépülése.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A kommunista diktatúrák
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Digitális témahét 7. osztály történelem
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
Kormányok
Európán kívüli világ.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Magyarország szovjetizálása
A HARMADIK BIRODALOM.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
12. A világgazdasági válság
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Készítette: Koleszár Gábor
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A világgazdasági válság hatásai Magyarországon

Válságkezelési kísérletek Újabb kölcsön felvétele A hiteltörlesztés felfüggesztése Takarékossági intézkedések Megbuknak: A külföldi bankok visszavonták a kihelyezett kölcsönöket; azok az országok kiszolgáltatottak, melyek a külföldi pénzeszközöktől erősen függnek A takarékossági intézkedések nem indítják be a gazdaságot (túlkínálat van)—állami befektetések kellenének

A következmények Az agrárolló szétnyílik: az iparcikkek ára gyorsabban nő, mint a mg.-i termékeké TK. 197/1.,3. A hitelt felvevők, a bérből és fizetésből élők súlyosan érintettek; a textilipar növelheti termelését (eddig alulteljesítette az országos igényeket) Az MSZDP utcára vonul (1930. szept. 1.) Bethlen-Peyer-paktum) TK. 199. o. A kisgazdák távoznak az Egységes Pártból, létrejön a Független Kisgazdapárt (Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, Kovács Béla); 1930 Nő a szélsőséges csoportok befolyása (a biatorbágyi viadukt felrobbantása miatt statárium, két kommunista vezető kivégzése) TK. 200/Ráadás A valódi elkövető, Matuska Szilveszter tehetséges amatőr festő volt, börtönévei után hazatért Délvidékre. A Bethlen-kormány lemondása, utódja Károlyi Gyula (1931-32)

Gömbös Gyula és Nemzeti Munkaterv Gömbös 1918 őszén tűnt fel a MOVE vezetőjeként 95 pont—mennyire tűnik megvalósíthatónak? TK. 199. o. (álmoskönyvnek csúfolták) A válságból kilábalni az államhatalom megerősítésével lehet (vö. USA, Németország) Minden társadalmi rétegnek ígér valamit— szociális demagógia Új stílus, médiakampány kezdetben népszerű Korporációs rendszert kíván bevezetni (olasz modell), de a szakszervezetek államosítása megbukik Külpolitika: el akarja adni a magyar gabonát szövetség Németországgal, Hitlerben nem látja a nácit (a gabonaexport stratégiai kérdés, agrár-ipari ország vagyunk!) Diplomáciai kapcsolat létesítése a Szovjetunióval (pragmatikus politikus) 1934: római jegyzőkönyv (Olaszország, Ausztria, Magyarország együttműködése) a revíziós politika jegyében Tömegpárt alapításának terve a fasiszta párt modellje szerint. Bethlen helyett ő vezeti, a pártnév: Nemzeti Egység Pártja Választások 1935-ben: erőszak, főleg a kisgazdákkal szemben (pl. Bajcsy Zsilinszky Endre ellen annak választókerületében, Tarpán; erről szól József Attila Levegőt! című verse) „az eleven jog fájáról lehulltak” A „Gömbös-fiókák” megjelenése a hivatali elitben, hadseregben (középosztálybeli hivatalnokok szélsőjobboldali érzülettel). Ez az „őrségváltás”.

A Márciusi Front (1937. III.15., 12 pont) Kiindulópont: a népi írók mozgalma Vö. népfrontprogram (Komintern, 1935): népiesek, urbánusok, kommunisták összefogása A nagybirtok és a nagytőke elleni fellépés A magyar kisebbségek önrendelkezési joga a Kárpát-medencében Demokratikus követelések (pl. a szakszervezeti mozgalom szabadsága, gyülekezési szabadság) 1939: Nemzeti Parasztpárt