Juicy Salif citrusfacsaró

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Matematika a tőzsdén.
Advertisements

A testek mozgása.
Rendszertervezés CAD.
Homlokzati tűzterjedés elemzése CFD szimuláció és laborvizsgálati eredmények összehasonlításával Szikra Csaba BME, Mezei Sándor ÉMI Nonprofit Kft,
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
MUNKA, ENERGIA.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Philippe Rahm “a funkció a klímát követi”. A fiziológikus építészet Egyetem alatt Miroslav Sik előadásai: anyagok makroszkópikus helyett mikroszkópikus.
Manhattan a sivatagban
A tervezés mint menedzsment funkció
A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe
E l a d ó. Az étterem Budapest központjában, a több, mint 200 éves Józsefvárosban, a József körúton található. Ez a körút Budapest egyik fő közlekedési.
Kereskedelem Szakmacsoport
A hulladék szerepe az ember életében
 Az Audi dizájn filozófiája: a tökéletesség egészen az utolsó csavarig. Bármely részlet csak akkor nyeri el a végleges formáját, ha tökéletesen illeszkedik.
VÁROSI TÉR NÉHÁNY PÉLDA ÉPÍTÉSZETI BEAVATKOZÁSOKRA URBÁNUS LÉPTÉKBEN ÉPÍTÉSZET ALAPJAI3. TERVEZÉSI FELADAT2013/2014. N. I. ÉVF.II. FÉLÉV.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Tadao Ando Church of light (Fény temploma)
Designelmélet I A geometrikus formák
Eredete és fajtái angol eredetű játék és sportág, melynek során apró
Hegyesszögek szögfüggvényei
DESIGNÖKOLÓGIA.
Ismerkedés a szintezéssel
A hasonlóság alkalmazása
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Intelligens anyagok.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
A GÖMBÖC A bemutató a BME és a wikipedia anyagának felhasználásával, Várkonyi Péter előadása alapján készült.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
~építészet, szobrászat, festészet~
Az aszimmetria Repiszky Eszter.
Összehasonlítás: Bauhaus – szecesszió tetszőleges tárgy összehasonlítása – „nesting table” Jakab Renáta.
BAUHAUS VS. SZECESSZIÓ Barna Gergely. BAUHAUS Marianne Brandt Asztali óra x 17.4 x 7 cm Acél, fekete/fehér festék, króm.
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
DIZÁJN TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa
TÁRGYKULTÚRA tantárgy szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa DÍSZÍTETT TÁRGYAK MOTÍVUM – MINTA – DÍSZÍTMÉNY0 Önálló tanuláskor: előbb saját szavaival tegyen.
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Nordemende Radio - Spectra Futura tetszőleges tárgy bemutatása Jakab Renáta.
Van de Graaff-generátor
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Ikerparadoxon.
Geometriai számítások
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
BAUHAUS I SZECESSZIÓ DESIGNELMÉLET I KÁDÁR MÁTÉ.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
KSG MONOGRAM KFT ÉVA HÍMZŐHÁZ ALAPÍTVA: 2000 KISBÉR Kossuth Lajos u 9. Telefon, Fax:
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Készítette: Berkes Benedek István
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
óra Algebra
Peter Behrens Hajagos Márton.
Elemzési Mintagyakorlat 1. Elemzési szempontok a kávéfőző tervezéséhez
Áramlástani alapok évfolyam
A Fibonacci-féle sorozat
A tervezés, anyag választás és a gyártás kapcsolata
A folyadékállapot.
Designelmélet I. Pálfi Marina.
Ki mit tud? december óra 330 terem
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Üdvözöljük önöket Jó szórakozást
Építs a külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor!
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Juicy Salif citrusfacsaró Philippe Starck

A huszadik századi design egyik legismertebb tárgyává vált A francia tervező Philippe Starck munkája 1990-ben jelent meg Megrendelője a világhírű olasz cég az Alessi „Ne a technológia határozza meg a dizájnt, hanem a dizájn a technológiát”- ellentéte a „modern” elvének, miszerint a forma kövesse a funkciót Posztmodern

Alumíniumból készült Króm színben Anyag: üveg csiszolt alumínium - Méret: 14x29 cm Űrhajószerű forma Philippe Starck szerint a következőképpen fogant a Juicy Salif citromfacsaró designjának ötlete: „Egyszer egy étteremben megjelent a szemem előtt egy tintahalra emlékeztető citrom víziója, és lerajzoltam… négy évvel később aztán elég híres lett.”

Philippe Starck eredeti vázlatai alátéten

Csiszolt alumíniumöntvény Átmérő:14 cm, teljes magasság: 29 cm A formát egy 14 cm magas fordított csepp alakú test alkotja Ezt 12 darab egyenlő távolságra elhelyezett függőleges barázda borítja folyadék lecsorgása A test 3 lábon áll (melyek 120 fokonként helyezkednek el 4 cm-re az aljától, és bordákhoz csatlakoznak) Mindegyik láb három részre tagolódik: felfelé mutató 2,5 centiméteres „comb” rész térdszerű pont 21 cm hosszú, enyhén kifelé ívelő „alsó lábszár” A lábak alján egy-egy kis fekete gumitalp található

A tárgy formája: rakéta, űrhajó Rakétával vagy űrhajóval kapcsolatos asszociációk Szovjet feltalálók régi típusú rakétái Áramvonalas test Csomagoláson: Nincs viszonyítási pont, lépték: akár hatalmas tárgynak is gondolhatnánk. Szovjet rakéta az 1930-as évekből, Ivanovich Poliarny tervezése A Juicy Salif eredeti fotója a csomagoláson

Elemzés Geometrikus – Nem geometrikus: Összetett, nem alapvető geometriai formákból áll Nem egyértelmű a tárgy funkciója, „asszociációs játék” Alapvető funkciója: citromfacsaró – vagy dísztárgy,szobor? Megfigyelhető ritmus: A test bordáin A lábak osztásán

Elemzés Anyaghasználat: alumínium Technológia: öntés Felület: csiszolt Aszimmetria – Szimmetria: Összekapcsolás - honnan nézzük? Áramvonalasság Felfelé irányuló mozgás Egyensúly: Egyensúlyban van

A tárgy anyaga: alumínium Az acélhoz viszonyítva modern fém Asszociációk: repülőgép, könnyűség, korróziómentesség Nem rozsdásodik, teljesen időtállónak érződik Az eszköz időtállóságának érzetét az előállítás módja is adja öntvényből készült A modern anyag tradicionális technikán alapszik Az eredmény egy „szobor”

Áramvonalasság A csepp tökéletes aerodinamikai forma A harmincas évektől az ötvenes évekig az áramvonalasság bármilyen tárgyat modernné változtatott a társadalmi és a technikai fejlődés metaforája is A 80-as évek végére ez már „retrónak” számít Ironikusnak is lehet tekinteni használatából adódóan nem számít az áramvonalasság

Kritikák: citromfacsaróként rosszul funkcionál, a magok a lével együtt kifacsaródnak,fröcsköl,… hiányzik a funkcionalitás, de „szép”, humoros, beszédtémát szolgáltat, … A forma önmagában egyértelműen nem eredeti, de ennek a formának citromfacsaróként történő alkalmazása egyedinek tekinthető személyes viszony értéket ad a fogyasztó számára

Források: http://butoroldal.hu/alessi-juicy-salif-citromfacsaro http://www.lakaskultura.hu/fokuszban/design- ikonok-a-konyhaban-3508 http://disegno.mome.hu/articles/Disegno2015_1_ 2_05_LloydSnelders.pdf https://static.dezeen.com/uploads/2010/06/dzn_T he-Golden-Rules-by-Olivia-Lee-13.jpg http://ecx.images- amazon.com/images/I/61k9UI15rXL._SL1500_.jpg