Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Áramlástani alapok évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Áramlástani alapok évfolyam"— Előadás másolata:

1 Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam
Hidrosztatika-számítások Áramlástani alapok évfolyam

2 1. Feladatok-hidrosztatikai nyomás
1. Egy 0,8 m2 keresztmetszetű hosszú üvegcsövet függőlegesen a víz alá nyomunk úgy, hogy az alja 0,15 m mélyre kerül és hozzá kívülről egy üveglemez tapad, amely nem engedi befolyni a vizet. Hány kg-os búvár állhat az üveglemezre, hogy az ne váljon el a cső aljától? 2. Mekkora erővel lehet megtartani alulról az ábrán látható alsó dugattyút, ha a csőben víz van? A dugattyú keresztmetszete 4 dm2 , a vízoszlop magassága 2 m? 3. Egy autó a Dunába zuhant és 6 m mélyre merült le. A vezető ki szeretné nyitni az ajtót, amelynek felülete 0,6 m2 . Mekkora erőt kell ehhez kifejtenie? Hogy oldható meg a menekülés? 4. Mekkora erővel lehetne a tenger felszíne alatt 80 m mélységben a tengeralattjáró 0,2 m2 felületű felfelé nyíló ajtaját kinyitni. A tengervíz sűrűsége 1,03 kg/dm3 .

3 2. Feladatok-hidrosztatikai nyomás
5. Milyen magas víz ill. higanyoszloppal tart egyensúlyt a légnyomás? 6. U alakú cső alján higany van. Mennyi vizet töltöttünk az egyik szárába, ha a higanyszintek különbsége 2 cm lett? 7. Mekkora sűrűségű folyadékot öntöttünk az U alakú cső egyik szárába, ha az alján lévő higanyszintek 1 cm-rel tolódtak el egymáshoz képest? A cső másik szárába 35 cm magas vízoszlopot öntöttünk és a folyadékok szabad felszíne egy síkban van. 8. U-alakú csőben Hg van. Az egyik szárba a Hg fölé 10 cm magas vizet, a másik szárba 10 cm magas olajat töltenek. Mekkora ebben az esetben a folyadékok szabad felszíne közötti különbség? Az olaj sűrűsége 800 kg/m3 , a higanyé kg/m3 .

4 3. Feladatok-felhajtó erő
1) Egy test súlya levegőben 120 N, vízben 80 N. Mekkora a térfogata és a sűrűsége? 2) Egy test tömege 6 kg, térfogata 1,2 dm3 . Ismeretlen folyadékba mártva súlya 51 N. Mekkora a folyadék sűrűsége? 3) Egy 500 cm3 térfogatú test súlya vízben 15 N. Mekkora a test tömege? 5) A 0,8 kg dm3 sűrűségű tölgyfa térfogatának hányad része merül a víz alá úszáskor? 6) A higanyban úszó vasdarabnak hányad része lóg ki a folyadékból? 7) 900 kg m 3 sűrűségű folyadékon 15 kg tömegű test úszik. Mekkora a bemerülő részének térfogata? 8) Higany tetején 0,5 m3 térfogatú tölgyfadarab úszik. Mekkora a felszín feletti részének térfogata?


Letölteni ppt "Áramlástani alapok évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések