Kommunikáció a könyvvizsgálatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
M OBILROBOT - PROGRAMOZÓ VERSENY Készítette: Szomjas Oroszlánok Team.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Duális képzéseink Dr. habil. Vass László CSc. Rektor, főiskolai tanár
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Munkafolyamatok szervezése. 1./ Tervezés –AC-81: Audit stratégiai terv –AC-82: Audit éves terv –AC-7: Audit kalkulációs lap –AC-9: Audit munkaidő-szervezés.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adományok adózási kérdései
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Integrált Közösségi Szolgáltató Tér
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Compliance és Corporate Governance
Informatikai rendszerek ellenőrzése a könyvvizsgálat során
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
Készletek transzformációja
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Céges értekezlet címe Előadó.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Kommunikáció a könyvvizsgálatban Ferenczi Szilvia

A kommunikáció szerepe a könyvvizsgálati munka során: Vizsgálandó, hogy: jogszabály vagy egyéb szabályozás korlátozza-e a könyvvizsgálói kommunikációt, jogszabály, egyéb szabályozás, vagy egyedi megállapodás az ügyféllel előír-e szélesebb körű kommunikációt, van-e olyan jogszabály, ami előírja az esetleges kötelező írásbeli kommunikációt. Kivel kell kommunikálni a munka során: Egyrészt a könyvvizsgálónak a szervezettel, Másrészt a könyvvizsgálatban résztvevő könyvvizsgálóknak, asszisztenseknek egymással.

Kommunikálandó ügyek – felelősség és hatókör: A könyvvizsgáló felelősségének határai a beszámolóval kapcsolatban kommunikálandó. Eszerint kommunikálni kell: a felelősséget a vélemény kialakítása és kifejezése iránt, valamint, hogy a könyvvizsgálat nem menti fel a vezetést, vagy az irányítással megbízottakat a felelősségeik alól, továbbá a könyvvizsgálat hatókörét és ütemezését.

Kommunikálandó ügyek - jelentős megállapítások: Vélemény a gazdálkodó egység számviteli gyakorlatáról (pl. szv-i politika, becslések, közzétételek) A könyvvizsgálat során felmerült jelentős nehézségek (pl. késedelmes adatszolgáltatás, nem várt nagy erőfeszítés a bizonyítékszerzéshez, várt információ nem áll rendelkezésre, vezetés általi korlátozás, stb.) Felmerült jelentős kérdések, melyeket megvitattak (pl. üzleti feltételek, tervek, stratégiák jelentős hatással a könyvvizsgálatra; más szakemberrel megvitatott kérdések, melyek aggályokat vetnek fel; alkalmazott standardok, gyakorlatok, díjazás; a könyvvizsgáló által kért írásbeli nyilatkozatok; egyéb jelentős ügyek)

Kommunikálandó ügyek – függetlenség: TŐZSDÉN JEGYZETT CÉGEK ESETÉBEN: Nyilatkozat szükséges, hogy a munkacsoport tagjai, a könyvvizsgáló cég tagjai, valamint maga a társaság megfelelnek a vonatkozó függetlenségi, etikai előírásoknak. Kommunikálni kell valamennyi ügyet és kapcsolatot, mely feltételezhetően befolyásolja a függetlenséget. Kommunikálni kell a függetlenséget veszélyeztető tényezők kiküszöbölésére tett erőfeszítéseket, biztosítékokat.

A kommunikáció folyamata: Kommunikálni kell a kommunikáció formáját, ütemezését, általános tartalmát. Értékelni kell, hogy a kétirányú kommunikáció megfelelt-e a könyvvizsgálat céljaira  Ha nem, akkor felmérendő, hogy ez hogyan hat az elvégzett könyvvizsgálatra, főleg a kockázatok becslésére! Megfontolandó, hogy hatókör korlátozás miatt a véleményt minősíti-e, vagy visszalép a megbízástól a könyvvizsgáló.

Dokumentálás: Szóban történt kommunikációt a könyvvizsgálónak írásba kell foglalnia dokumentációjában, rögzítve, hogy kivel, mikor, milyen témában történt az. Ha a kommunikáció írásban történt, akkor meg kell őrizni a munkapapírt. A kommunikáció az egész munka folyamatát áthatja, visszacsatolva a vizsgált területre és időszakra.

Köszönöm a figyelmet!