Demonstrátorok: Sulyok Ági agisulyok@gmail.com Tóth  István topijuggle@gmail.com.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Extenzionális mondatfunktorok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A matematikai logika alapfogalmai
Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Logikai műveletek
Az informatika logikai alapjai
Bevezetés a digitális technikába
Fejezetek a matematikából
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Véges értékű függvények
Halmazelmélet és matematikai logika
Boole-algebra (formális logika).
Logikai műveletek.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Lineáris algebra.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét.
Logika.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Tudás- és konfirmációs paradoxonok Hempel- avagy holló-paradoxon
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Logika előadás 2017 ősz Máté András
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Nulladrendű formulák átalakításai
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Demonstrátorok: Sulyok Ági agisulyok@gmail.com Tóth  István topijuggle@gmail.com

Henkin-Hintikka játék É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. A ̒Pali jól sakkozik’ atomi mondat hamis. Nyertem. -------- É: Pali vagy Pista jól sakkozik. T: Bizonyítsd be. Melyikük sakkozik jól? É: Pista. T. Nyertél. É: Pali. T: Ez hamis. Nyertem.

Két játékosunk van: Én és a Természet Két játékosunk van: Én és a Természet. A játék tétje: ki kell találni egy mondat igazságát és meg kell védeni a választásunkat. A játék menete: Én megmondom, hogy szerintem a kiinduló mondat igaz-e vagy hamis. A Természet az ellenkezőjét fogja mondani. Megnézzük, milyen összetétellel (Boole-konnektívummal) jött létre a mondat. Mindegyik konnektívumhoz tartozik két játékszabály arra, hogy ilyenkor melyik mondattal kell folytatni a játékot és hogyan változik a két játékos elkötelezettsége. Az egyik szabály arról szól, mi van, ha Én a mondat igazsága mellett köteleztem el magam, a másik arról, ha a hamissága mellett.

A negáció játékszabályai: Ha állítom, hogy "A” igaz, akkor állítanom kell, hogy A hamis. Ha "A” hamisságát állítottam, akkor A igazságát kell választanom. A konjunkció játékszabályai: Ha állítod egy konjunkció igazságát, akkor meg kell tudnod védeni mindkét tagjának igazságát. A Természet választ, hogy melyiket kell megvédened. Ha állítod egy konjunkció hamisságát, akkor meg kell védened valamelyik tagjának hamisságát. Te választasz, hogy melyiket. A diszjunkció játékszabályai: Ha állítod egy diszjunkció igazságát, akkor állítanod kell egyik tagjának az igazságát. Te választasz, hogy melyiket. Ha állítod egy diszjunkció hamisságát, akkor állítanod kell bármelyik tagjának a hamisságát. A Természet választ, hogy melyiket. A játékszabályok az igazságszabályok átfogalmazásai.

Boole-Hintikka-játék, összefoglalva: Én állítom egy mondat igazságát vagy hamisságát (az első lépésben szabadon választok). A Természet ellenem játszik: mindig az ellenkező állásponton van. Minden lépésben állítanom kell egy egyszerűbb mondat igazságát vagy hamisságát. A második lépéstől kezdve a szabályok diktálják, hogy melyik játékos választhat mondatot, és milyen igazságértéket kell állítania. A végén egy atomi mondat marad, igaz vagy hamis. Ha jót állítok az utolsó lépésben, nyertem. Próbáljuk ki: 3.6 Ha a kiinduló lépésben rosszul választottam, a Természet fog nyerni. Ha jól indultam el és minden lépésben jól választok, amikor választhatok, Én nyerek. HF.:3.9

Nem igaz, hogy b kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy b kicsi és piros. b nem kocka és nem tetraéder. b nem kicsi vagy nem piros. Általában: "(A  B)” igazságértéke mindig ugyanaz, mint "A  B” igazságértéke. Igazságtáblázattal könnyen ellenőrizhető. És ugyanígy van "(A  B)” és "A  B” is. Más oldalról : A zárójeleket nem lehet csak úgy elhagyni! Se konjunkciót, se diszjunkciót nem lehet tagonként negálni!!! Nem ugyanaz: (A  B) A  B A  B És ugyanígy diszjunkcióval: "(A  B)”, "A  B”, "A  B” mind különböző!

Két mondat (logikai értelemben) szinonim, ha megegyeznek az igazságfeltételeik, azaz bármely helyzetben avagy világban ugyanaz az igazságértékük. Ilyen a blokknyelvben BackOf(a, b) és FrontOf(b, a). Ez a BackOf és FrontOf predikátumok jelentésén múlik. Azt is mondhatjuk, hogy a két mondat (analitikusan) ekvivalens De ha A és B tetszőleges mondatok, ilyen szinonímia áll fenn "(A  B)” és " A  B” között, és ez csak az előforduló logikai szimbólumok jelentésén múlik. Az ilyen szinonímiát nevezzük (szigorú értelemben) logikai ekvivalenciának. Jele:  A De Morganról elnevezett két törvény tehát: (A  B)  A  B (A  B)  A  B Igazságtáblázattal tudjuk igazolni. Egy négysoros igazságtáblázatunk lesz, két eredményoszloppal:

A B (A  B) A  B T F A két eredményoszlop megegyezik, tehát a két mondat ekvivalens. HF: 3.16

További, még egyszerűbb logikai ekvivalenciák: A kettős negáció törvénye: A   A A konjunkció kommutativitása: A  B  B  A A diszjunkció kommutativitása: A  B  B  A A konjunkció asszociativitása: (A  B)  C  A  (B  C) A diszjunkció asszociativitása: (A  B)  C A  (B  C) Nem triviális kérdés: disztributív-e a konjunkció a diszjunkcióra? Igen: A (B  C)  (A  B)  (A  C) És a diszjunkció disztributív-e a konjunkcióra? HF: Bizonyítsuk be (igazságtáblázattal), hogy igen. Egy nyolcsoros igazságtáblázatot kell szerkeszteni. A szorzás disztributív (szétosztható) az összeadásra: a*(b+c) = a*b + a*c