Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Fejezet A testek mozgása
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Egyenletes körmozgás.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
I S A A C N E W T O N.
Békéscsaba, Dr. Pálfalvi László PTE-TTK Fizikai Intézet PTE, Kísérleti Fizika Tanszék Fizikai mennyiségek mérése harmónikus mozgásegyenlet.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Newton törvényei.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
11. évfolyam Rezgések összegzése
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
Az erő.
Összefoglalás Dinamika.
I. Törvények.
A test mozgási energiája
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Kör és forgó mozgás.
Rezgőmozgás.
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A súrlódás és közegellenállás
Egyenes vonalú mozgások
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Pontszerű test – kiterjedt test
2. előadás.
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
CENTRIFUGÁLIS ERŐ.
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
A fizikában minden olyan változást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat, rezgésnek nevezünk. Ha a csavarrugóra felfüggesztett testet, a rugó hossztengelyének.
Mechanikai rezgések és hullámok
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Az erőhatás és az erő.
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Komplex természettudomány 9.évfolyam
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
AZ ERŐ FAJTÁI.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Súrlódás és közegellenállás
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test? A testre a Föld bolygó gravitációs ereje és a levegőben való mozgásból származó közegellenállási erő hat. Az m tömegű testre ható gravitációs erő nagysága: F_grav=m*g, ahol g=9.81m/s2 az úgynevezett gravitációs állandó, m a test tömege. Az erő a Föld középpontja felé, függőlegesen lefelé húzza a testet. A levegő által kifejtett erő nagysága kis sebességeknél a sebesség nagyságával, nagyoss sebességeknél a sebesség nagyságának a négyzetével arányos. F_levegő=C*v vagy C*v2 Az erő iránya ellentétes a testnek a levegőhöz viszonyított sebességével. Az erők ismeretében fel kell írni a mozgásegyenletet a koordinátákra: F_grav-C*v=m*a, ha a testet egy bizonyos magasságból leejtették. Ha a levegő hatásától eltekintünk (C=0) akkor mg=m*a, azaz a=g, tehát a test állandó gyorsulással esik a föld felé.

Gravitációs gyorsulás A Föld közelében elejtett testek ugyanakkora állandó gyorsulással zuhannak a Föld felé, érvényesek az állandó gyorsulású mozgásra levezetett képletek. A sebességük minden másodpercben 10 m/s-al nő. A levegő fékező hatása a sebsséggel egyre növekvő közegellenállási erőben nyilvánul meg. Ez csökkenti a test gyorsulását. A levegő hatásától eltekintve minden hajításra igaz, hogy a gyorsulás nagysága és iránya jó közelítéssel állandó és ugyanaz, mind az elejtett test esetében. A különbség abban van, hogy a mozgás kezdetén milyen a test sebessége.

Körmozgás A körmozgást jellemző fizikai mennyiségek: A körpálya sugara és a test helyét a körvonalon megadó forgásszög. A forgás gyorsaságát a periódusidő (T) adja meg, ennek reciproka a körmozgás frekvenciája. A frekvenciát az eltelt idővel megszorozva megkapjuk, hogy az adott idő alatt hány teljes fordulatot végzett a test. A frekvencia 2*Pi szeresét szögsebességnek nevezik. A körpályán mozgó test sebességét kerületi sebességnek. A kerületi sebesség nagysága éppen a szögsebesség sugárszorosa. Ha a körpályán mozgó test sebességének a nagysága nem változik, akkor egyenletes körmozgásról beszélünk. Ilyenkor a periódusidő, a szögsebesség, a frekvencia sem változik. A test gyorsulásának csak a sebességre merőleges komponense van, ami a körpálya középpontja felé mutat. Neve: centripetális gyorsulás, ez fordítja a sebességet a kör középpontja felé. Nagysága: v2/r

Rezgőmozgás A legegyszerűbb rezgés a harmónikus erő (F=-Dx) hatására lezajló harmónikus rezgés, ami a dia esetében az x –tengely mentén történik. Az x-koordinátára vonatkozó differenciálegyenlet látszik a dián, illetve átrendezve.

A differenicál egyenlet megoldásának alakja

A súrlódás és közegellenállás miatt az amplitúdó általában csökken, csillapodó rezgés jön létre. Periódikus külső erő hatására a rezgő rendszer rezgésbe jön. A rezgések amplitúdója akkor maximális, ha a gerjesztés frekvenciája megegyezik a rezgő rendszer sajátfrekvenciájával. Ekkor beszélünk rezonanciáról.

Az ingamozgás a periódikus mozgások egy fajtája Mitől függ az ingamozgást végző test lengéseinek periódusideje? Hogyan kell kiszámolni? Milyen ingákat szokás megkülönböztetni? Mit befolyásol az, hogy az inga kitérése kisebb vagy nagyobb?

Az arányossági tényező a csúszási súrlódási tényező

A földön csúszó test A földön meglökött és magukra hagyott dolgok a súrlódási erő miatt állandó gyorsulással mozognak. Igaz ez a lejtő csúszó testekre is. Ekkor a gyorsulás nagysága a lejtő szögétől is függ.