Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Közösségi pedagógiai gyakorlat
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A versmondást osztályozzák? Avagy a dráma érettségiről
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Színjátékos tehetséggondozó projekt
Az Én Belső Szín-Házam Inkluzív pedagógia, drámapedagógia és színházi tevékenység fogyatékkal élő célcsoportokkal Budapest, 2012.május 14. MESÉT MÁSKÉNT.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Drámajáték a magyarórán
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A tanárképzés szerkezete
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
„… játszani is engedd…”. Arról lesz szó,… Mi is az a drámapedagógia? A drámajáték célja; alaptétele Mire jó ez nekünk? Gyakorlatok, etűdök, játékok.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben Kaposi József 2017

A drámapedagógiai általános céljai A drámapedagógia a személyiségfejlesztésnek olyan eszköze, amely során az egyén ismeretei, készségei, képességei társas kapcsolatai a nevelőtanár (drámatanár) által irányított csoportban végzett közös dramatikus cselekvés révén fejlődnek (...) azaz a drámapedagógia a játéknak, a pszichológiailag is igazolt személyiségfejlesztő hatását aknázza ki, miközben közösségi jellegű és célzatú is. (...) Ennek köszönhetően (...) a résztvevőknek fejlődik az empátiás képességük és toleranciájuk, s így a közösségi létezésben a mellérendelési viszony a másik személyiségének és nézeteinek tisztelete lesz számukra a természetes. (...) A játékokban való részvétel hatással van a szereplők szociális pozíciójára és szociabilitására. (Pinczésné Dr. Palásty Ildikó, 2003. Dráma – Pedagógia - Pszichológia)

Nemzeti alaptanterv: általános- és középiskola A dráma- és tánctanítás célja az élményen keresztül történő megértés, valamint a kommunikáció, a kooperáció, a kreativitás fejlesztése. A dráma mint pedagógiai módszer több tantárgyban is alkalmazható, de önálló tantárgyként is megjelenhet bármely képzési szinten. Dráma és tánc 1-12. évfolyam 1. Érzékelés, kifejezőképesség 2. Együttműködés, kapcsolati kultúra 3. Alkotótevékenység 4. Befogadás, értelmezés

A fejlesztés várt eredményei 1-2. évfolyam Aktív közreműködés a közös dramatikus, illetve színházi tevékenységben. A tanuló tevékenyen részt vesz a közös alkotó játékokban. Kreativitását és fantáziáját mozgósítja az adott témán és cselekvésen belül, együttműködve társaival. A tanuló tapasztalatot szerez arról, hogy a szöveges művek (mese/történet) és színpadi megjelenítése között milyen konkrétan megfogalmazható különbségek fedezhetők fel, s kipróbálja, hogy a színházi forma egyes elemeit ő és társai miként tudják alkalmazni. A szabályok megismerése és megtartása mellett oldottan a saját gyermekjátéki képességeit beépíti a dramatikus tevékenységbe. 3-4. évfolyam A tanuló aktívan részt vesz a közös alkotó játékokban. A szabályok megismerése és megtartása mellett játék képességeit, illetve színházi formanyelvi ismereteit beépíti a dramatikus tevékenységekbe, gazdagítva ezáltal a közös játékot. A tanuló tapasztalatot szerez arról, hogy a művek (mese/történet) szöveges, illetve színpadi megjelenítése között milyen konkrétan megfogalmazható különbségek és működési mechanizmusok fedezhetők fel, s kipróbálja, hogy a színházi forma egyes elemeit ő miként képes alkalmazni a közös tevékenységek során.

Dráma az 5-8. évfolyamon 5–6. évfolyam Koncentráció, kommunikáció, mozgáskultúra fejlesztése Kreativitás, kooperativitás fejlesztését segítő tevékenységek A dráma és a színház formanyelvének megismerését és alkalmazását segítő tevékenységek Drámajátékos tevékenységek Befogadó és értelmező tevékenységek 7–8. évfolyam Nincs kötelező drámaoktatás

A fejlesztés várt eredményei 5-6. évfolyamon A tanuló képes alkotó, tevékeny részvételre többféle dramatikus tevékenységben; fejlődnek alapfokú improvizációs készségei és képességei, erősödik biztonsága a térhasználat, a mozgás, és a dramatikus tevékenységek folyamán; ismeri a különféle beszédműfajokat, a kommunikáció verbális, zenei és metakommunikációs elemeit, és ismerkedik ezek célhoz és tartalomhoz illő használatával; részt vesz a drámajátékos tevékenységek értelmező megbeszélésében. Képes a munkamegosztásra, érti és értékeli társai munkáját; fejlődik önismerete és önuralma, képviseli saját álláspontját, elfogadó más álláspontok iránt, képes konszenzusra és kompromisszumra. Ismeri és használni tudja a legalapvetőbb dramaturgiai, drámaszerkezeti és színházi alapfogalmakat; képes egy színházi előadásról megfogalmazni élményeit, gondolatait.

Dráma a 9-12. évfolyamon 9–10. évfolyam Koncentrációt, kommunikációt, mozgásos kifejezésmódok tudatos használatát segítő tevékenységek Kreativitás, kooperáció fejlesztését segítő tevékenységek A dráma és a színház formanyelvének megismerését és alkalmazását segítő tevékenységek Drámajátékos és színjátékos tevékenységek Befogadó és értelmező tevékenységek 11–12. évfolyam Színház- és drámaelmélet Színház- és drámatörténet Drámajáték és improvizáció Színházi alkotómunka

A fejlesztés várt eredményei 9-10. évfolyam Különféle koncentrációs, kommunikációs és mozgásos dramatikus tevékenységek ismerete, aktív részvétel a tevékenységekben. Részvétel különféle dramatikus tevékenységekben és elemző értékelésükben. A szaktanár által megjelölt színházi és drámai formanyelvi ismeretek, alapfokú dramaturgiai ismeretek elsajátítása. Részvétel egyes színjátékos tevékenységformákban a szaktanár választása szerint. Részvétel a szaktanár által választott egyes színház- és drámatörténeti ismeretek drámajátékos tevékenységekkel történő megközelítésében. Aktív részvétel színházi előadások elemző megbeszélésében. 11-12. évfolyam A tanuló reális önismerettel rendelkezik, kommunikációs tevékenysége tudatos mind a hétköznapi, mind a művészi önkifejezés során. Képes a koncentrált, önálló tevékenységre és csapatmunkára, gondolkodásmódja kreatív, alkalmas az alkotásra. Ismeri a színházi és drámai formanyelv és dramaturgia alapjait, a korszakalkotó drámaírókat, illetve műveiket és képes azok értő befogadására. Ismeri a színháztörténet jelentős alkotásait és alkotóit, képes azok értő befogadására. Nyitott a társadalom problémáira, a különböző művészetekre, a természeti és az ember által alkotott környezet szépségére, aktívan részt vesz az alkotói tevékenységben, alkalmazza az elsajátított képességeket és ismereteket az érettségi vizsgán.

Érettségi követelmények Középszint Emelt szint Színház- és drámatörténet Színház- és drámaelmélet Színházi műfajok drámajáték előadáselemzés mozgás, tánc-és mozgásszínházi ismeretek bábjáték beszéd, vers- és prózamondás színjátékos gyakorlat Színpadi beszéd, vers- és prózamondás, egyéni vagy közös daléneklés

Alapfokú művészetoktatás: színjáték tanszak Előképző 2 évfolyam Alapfok 6 évfolyam Művészeti alapvizsga Továbbképző 4 évfolyam Művészeti záróvizsga dráma és színjáték beszéd és vers vagy mozgás és tánc vagy zene és ének vagy színházismeret (3. évfolyamtól) beszéd- és vers vagy színházismeret A képzést és a vizsgát szabályozzák: a 27/98. VI.10 MKM rendelet melléklete

Szakképzés Szakképzés Gyakorlatos színész (54 212 03 ) 2 év/iskolarendszeren kívüli képzésben: 960-1440 óra Bábszínész szakmairány Színházi és filmszínész szakmairány Részszakképesítés: Bábkészítő (31 212 01) iskolarendszeren kívüli képzésben: 240–360 óra Szakképesítés-ráépülés: Színész (55 212 01) 1 év/iskolarendszeren kívüli képzésben: 480-720 óra Jogszabály: 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről Hatályos: 2016.09.16-től

Felsőoktatás Felsőoktatás Drámainstruktor (BA) 6 félév Dráma- és színházismeret-tanár 10 félév (közismereti tanár) Színházművészeti tanár 2 félév (szakmai tanár)* Filmművészeti tanár 2 félév (szakmai tanár)* Színművész (MA) 10 félév Jogszabályok: 283/2012. (X. 4.) Korm. Rendelet a tanárképzés rendszeréről, a szakosodás rendjéről és a tanárszakok jegyzékéről - 1. melléklet 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet módosításáról